Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ - ΗΠΑ
Φραστικός πόλεμος

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ανοιχτές απειλές ανταλλάσσουν τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της Τουρκίας και η ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ. Ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί απείλησε την Τουρκία, λέγοντας ότι εάν η Αγκυρα επέμβει στο πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ, οι Κούρδοι θα απαντήσουν επεμβαίνοντας στη ΝΑ Τουρκία, όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο! Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξερράγη: Ο Μπαρζανί, είπε, «ξεπέρασε τα όρια», και συνέχισε απειλώντας τους Κούρδους ότι θα αντιμετωπίσουν «βαρύτατες συνέπειες» και πρόσθεσε πως οι Ιρακινοί Κούρδοι «πρέπει να προσέχουν πολύ τι λέξεις χρησιμοποιούν... αλλιώς θα συντριβούν από αυτές». Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «δυσάρεστες» τις δηλώσεις Μπαρζανί, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν ΜακΚόρμακ να εξηγεί ότι «δεν προωθούν την ευρύτερη δυνατή συνεργασία Τουρκίας και Ιράκ». Εκπρόσωπος του Μπαρζανί είπε ότι «δεν επιθυμούσε να απειλήσει την Τουρκία, αλλά είχε σκοπό να τονίσει μια θεμελιώδη αρχή και συνεπή πολιτική του Κούρδου ηγέτη... (τη) μη ανάμειξη στις υποθέσεις των άλλων υπό τον όρο της μη ανάμειξης στις δικές μας υποθέσεις».

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις συνομίλησε για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό της (και πιθανό επόμενο πρωθυπουργό) Αμπντουλάχ Γκιουλ. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο εξέφρασε «τη λύπη του» για τις δηλώσεις Μπαρζανί.

Αγριες, πολύνεκρες μάχες στην Ανατολία

Από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, στο μεταξύ, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, 10 Τούρκοι στρατιώτες και οκτώ μαχητές του ΡΚΚ βρήκαν το θάνατο σε διαδοχικές συγκρούσεις και εκρήξεις ναρκών στις επαρχίες Σιρνάκ, Μπινγκιόλ και Μπιτλίς. Οι μάχες δεν είναι ο μόνος τρόπος καταδίωξης των Κούρδων: Την Παρασκευή, οκτώ μέλη του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και εννέα μηνών έκαστος για «παροχή βοήθειας στο ΡΚΚ».

«Περίεργη» αεροπειρατεία

Τέλος, χτες βράδυ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στην Αγκυρα τον Μεχμέντ Γκιοκσέν Γκιολ, ο οποίος πραγματοποίησε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της μικρής ιδιωτικής εταιρίας Pegasus που εκτελούσε πτήση από το Ντιάρμπακιρ στην Ιστανμπούλ, εκτρέποντάς το στην πρωτεύουσα. Ο αεροπειρατής, που σύμφωνα με επιβάτη διάβαζε το Κοράνι στη διάρκεια της πτήσης, εισέβαλε όπως λένε οι αρχές στο πιλοτήριο και, απειλώντας να ανατινάξει το αεροσκάφος με χειροβομβίδα που ισχυριζόταν ότι διέθετε -τελικά, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν άοπλος - ζήτησε να στραφεί το αεροπλάνο προς το Ιράν. Ουδείς από τους 178 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και τρία βρέφη, δεν έπαθε τίποτα. Δεν έγιναν γνωστά τα κίνητρα του αεροπειρατή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ