Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ- ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Ηπιες» πιέσεις ενόψει τελεσίγραφου...

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ-ΣΕΟΥΛ.-- Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, προέβλεψε χτες πως η ΛΔ Κορέας θα καταφέρει να τερματίσει τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στη Γιονγκμπιόν πριν το «τελεσίγραφο» της 13ης του μήνα.

Θεώρησε πως θα συμβάλλει σ' αυτό η πρόσφατη διαβεβαίωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τις αρχές τράπεζας του Μακάο, πως μπορούν ανεμπόδιστα να «ξεπαγώσουν» από σήμερα (Τετάρτη) αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έχει σε καταθέσεις η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας.

Ο δε Αμερικανός κυβερνήτης της πολιτείας του Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρσον, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη ΛΔ Κορέας στο πλαίσιο επιστροφής σορών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον Κορεατικό Πόλεμο (1950-53), εξέφρασε ομοίως αισιοδοξία για την έναρξη διαδικασίας τερματισμού του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε πως «για πρώτη φορά οι Βορειοκορεάτες θέλουν να ενταχθούν στη συμφωνία των έξι κρατών και επιθυμούν μια καλύτερη σχέση με τις ΗΠΑ». Κατέληξε ότι «κλειδί» είναι η «διάλυση του πυρηνικού τους οπλοστασίου»...

Πάντως, η ιαπωνική ηγεσία εμφανίστηκε χτες και πάλι βασιλικότερη του βασιλέως αποφασίζοντας παράταση της ισχύος κυρώσεων που είχε επιβάλλει στη ΛΔ Κορέας τον περασμένο Οκτώβρη.

Τέλος, επίσημη επίσκεψη (μετά από 7ετία) ξεκίνησε χτες στη Ν. Κορέα ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις για την 15η επέτειο απ' την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Πεκίνου-Σεούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ