Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΠΕΚ» ΦΥΣΙΚΟΎ ΑΕΡΙΟΥ
Ο κύβος ερρίφθη

Στις 9 του Απρίλη πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα του Κατάρ συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των χωρών εξαγωγέων φυσικού αερίου. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος συνολικά 15 χώρες, μεταξύ αυτών η Ρωσία, το Κατάρ, το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Αλγερία, που κατέχουν το 72% των παγκόσμιων αποθεμάτων και σήμερα εξορύσσουν το 42% του φυσικού αερίου.

Μπορεί η συνάντηση να μην κατέληξε σε κάποια ιδρυτική συμφωνία για τον πολυσυζητημένο οργανισμό ενός αντίστοιχου «ΟΠΕΚ» φυσικού αερίου, όμως ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση της Ρωσίας για τη συγκρότηση Εκτελεστικής Συντονιστικής Επιτροπής ανώτατου επιπέδου, που θα προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη της επόμενης υπουργικής συνάντησης στη Μόσχα, την επόμενη χρονιά.

Μ' αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες καθησύχασαν, προσωρινά τουλάχιστον, τους μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου, όπως είναι η ΕΕ, αλλά και επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να αναπτύξουν τη συνεργασία και το συντονισμό των χωρών που εξάγουν φυσικό αέριο. Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «απειλή» τη δημιουργία ενός τέτοιου καρτέλ, ενώ το θέμα απασχόλησε και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Ρίγα.

Να σημειωθεί επίσης πως δύο χώρες με μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, η Ρωσία και το Κατάρ, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να συγκροτήσουν και διμερή επιτροπή για τη συνεργασία στα ζητήματα της ενέργειας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ