Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τέσσερις Σέρβοι που ανήκαν στην παραστρατιωτική ομάδα «Σκορπιοί» καταδικάστηκαν χτες σε ποινές κάθειρξης από 5 έως 20 έτη, στην πρώτη δίκη που γίνεται στη Σερβία σχετικά με την εμπλοκή Σέρβων που κατηγορούνται ή εμπλέκονται στη σφαγή μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Πρόκειται για τους Σλόμπονταν Μέντιτς, Μπράνισλαβ Μέντιτς, Πέρο Πετράσεβιτς, Αλεξάνταρ Μέντιτς. Ο Αλεξάντερ Βούκοβ απαλλάχτηκε απ' τις κατηγορίες γιατί δεν αποδείχτηκε ότι διέπραξε έγκλημα εκ προθέσεως.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η κυβέρνηση του Κογκολέζου Προέδρου, Τζόζεφ Καμπίλα, ανακοίνωσε χτες ότι ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης, Ζαν Πιερ Μπεμπά (που έχει καταφύγει στη νοτιοαφρικανική πρεσβεία μετά από πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις ένοπλων υποστηριχτών του με τον κογκολέζικο στρατό), μπορεί να αναχωρήσει στην Πορτογαλία για λόγους υγείας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη τη Δευτέρα μπροστά σε αστυνομικό στρατώνα της νοτιοδυτικής πόλης Καλί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας περαστικός οδηγός ταξί και να τραυματιστούν άλλοι 34, 19 αστυνομικοί και 15 πολίτες, ενώ τουλάχιστον 40 μαγαζιά και σπίτια υπέστησαν ζημιές.

ΚΑΡΑΚΑΣ-ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ενέκρινε το αίτημα της Εισαγγελίας να ζητήσει τη σύλληψη και έκδοση, από τις αρχές της Κολομβίας, του Πέδρο Κάρμονα, ενός από τους πραξικοπηματίες κατά του Προέδρου Ούγκο Τσάβες τον Απρίλη του 2002, σε μια προσπάθεια που κατέρρευσε σε 48 ώρες. Ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, φέρεται να δήλωσε ότι «θα εξετάσει προσεκτικά» ενδεχόμενο επίσημο αίτημα.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Στο κολαστήριο-σύγχρονο Νταχάου δεκατρείς κρατούμενοι απεργοί πείνας, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης, «τρέφονται με ορό, από σωληνάκια μέσω της μύτης», δεμένοι χειροπόδαρα σε καρέκλες. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τη νέα βαρβαρότητα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι σκότωσε οκτώ αντάρτες της αυτονομιστικής παράταξης ULFA σε μάχες στα σύνορα των βορειοανατολικών ομόσπονδων κρατιδίων του Ασάμ και του Αρουνατσάλ Πραντές. Στο μεταξύ, έρευνα για λογαριασμό του υπουργείου Γυναικείων Ζητημάτων και Ανάπτυξης των Παιδιών καταλήγει στο ανατριχιαστικό συμπέρασμα ότι σχεδόν δύο στα τρία παιδιά - το 53% - υφίστανται κάποιας μορφής σεξουαλική εκμετάλλευση.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν από την πτώση τούβλων από την πρόσοψη ενός υπό ανακατασκευή κτιρίου, σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης Σενγκντού, μετέδωσαν χτες κινεζικά ΜΜΕ.

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ.-- Εφοδο σε τετραώροφο κτίριο στην εργατική συνοικία Χάι Φάραχ, της Καζαμπλάνκα, πραγματοποίησαν δυνάμεις της μαροκινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, αναζητώντας επίδοξους καμικάζι. Επί τόπου ανατινάχτηκε ένας και σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά ένας δεύτερος. Ωρες αργότερα, ανατινάχτηκε, στην ίδια περιοχή, μία γυναίκα καμικάζι, προσπαθώντας να γλιτώσει τη σύλληψη. Επίσης, σκοτώθηκε 1 αστυνομικός και τραυματίστηκαν 2. Αργά το βράδυ, σημειώθηκε και τρίτη έκρηξη, χωρίς να γίνει γνωστό εάν προκάλεσε θανάτους ή τραυματισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ