ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ανησυχία από τους ισχυρούς σεισμούς

Από τύχη και μόνο δεν υπήρξαν τραγικές επιπτώσεις, αφού το Γυμνάσιο - Λύκειο του Δήμου Θέρμου, όπου έπεσε εσωτερικός τοίχος, ήταν κλειστό λόγω των διακοπών του Πάσχα

Οι ζημιές (φωτό) στο Γυμνάσιο - Λύκειο στο Δήμο Θέρμου καταδεικνύουν, αν μη τι άλλο, τον πλημμελή έλεγχο του κράτους σε δημόσια κτίρια αλλά και την απουσία της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας

Eurokinissi

Οι ζημιές (φωτό) στο Γυμνάσιο - Λύκειο στο Δήμο Θέρμου καταδεικνύουν, αν μη τι άλλο, τον πλημμελή έλεγχο του κράτους σε δημόσια κτίρια αλλά και την απουσία της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας
Με τον εφιάλτη των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων ζουν από χτες τα ξημερώματα οι κάτοικοι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παράλληλα μετρούν τις αρκετές - ευτυχώς μόνο υλικές - ζημιές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Το μπαράζ των σεισμών (σμηνοσεισμοί, κατά τους σεισμολόγους), με επίκεντρο την περιοχή νότια της Λίμνης Τριχωνίδας, ξεκίνησε στις 2.27΄ τα ξημερώματα, όταν σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, ενώ στις 6.17΄ καταγράφτηκε νέος μεγαλύτερος σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ. Ακολούθησε σειρά μικρών σεισμικών δονήσεων, ενώ από τις 10.13΄ έως τις 10.15΄ το πρωί καταγράφτηκαν, με απόσταση ενός λεπτού ο καθένας, τρεις νέοι ισχυροί σεισμοί μεγέθους 5,2, 5 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αντίστοιχα. Επίσης, στη 1.40΄ το μεσημέρι ακολούθησε νέος σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.

Τα αποτελέσματα των σμηνοσεισμών - σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές - είναι κάποιες μικροζημιές σε παλαιά κυρίως κτίσματα δήμων του Αγρινίου (σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία έχουν αναφερθεί ζημιές σε 12 συνολικά κτίρια μεταξύ των οποίων και μια τετραώροφη πολυκατοικία στο Αγρίνιο που έχει υποστεί ρωγμές) ενώ το πιο σοβαρό περιστατικό έχει σημειωθεί στο Γυμνάσιο - Λύκειο του Δήμου Θέρμου όπου έπεσε εσωτερικός τοίχος και από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν περαιτέρω συνέπειες καθώς το σχολείο ήταν κλειστό λόγω διακοπών του Πάσχα. Το σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο μετά από τον πρώτο έλεγχο κλιμακίου πραγματογνωμόνων της νομαρχίας, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συνεχής σεισμική δραστηριότητα

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δεν είχε σταματήσει μέχρι και το βράδυ, δίνοντας μικρούς σεισμούς που εκτονώνουν τη συσσωρευμένη ενέργεια, προκαλώντας, ωστόσο, έντονη ανησυχία στους κατοίκους. Σημειώνουμε ότι οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, εκτός από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και στους Νομούς Αχαΐας, Φωκίδας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, αλλά και σε άλλες περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας.

«Πληγωμένους» τοίχους, κυρίως σε σπίτια στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, άφησε ο Εγκέλαδος. Το σπίτι ανήκει σε κάτοικο του Δήμου Μακρυνείας

Eurokinissi

«Πληγωμένους» τοίχους, κυρίως σε σπίτια στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, άφησε ο Εγκέλαδος. Το σπίτι ανήκει σε κάτοικο του Δήμου Μακρυνείας
«Δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό από 6 Ρίχτερ στην περιοχή», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Β. Παπαζάχος, ο οποίος εκτιμά, όμως, ότι οι δονήσεις θα συνεχιστούν, αλλά σταδιακά θα αραιώνουν. Ο ίδιος συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να είναι προσεκτικοί και να μην κατοικήσουν αμέσως στα σπίτια τους - ιδιαίτερα στα παλιά - που έχουν πάθει βλάβες από το σεισμό. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Α. Τσελέντης, δήλωσε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία τα επόμενα δύο 24ωρα. Την ίδια εκτίμηση κάνει και με επίσημη ανακοίνωσή του και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ενώ η νέα αυτή σεισμική δόνηση επαναφέρει το αίτημα για μια ουσιαστική πολιτική για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, που δεν εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει την εκ των υστέρων ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού... Ετσι, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι κλιμάκια του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ έσπευσαν να κάνουν ελέγχους στα κτίρια και σχολεία της περιοχής.

ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Μείωση τροχαίων με ... 36 νεκρούς

Με ...αργές ταχύτητες, βαρύ «φόρο» αίματος και αρκετή υπομονή, συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα. Συνολικά, 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, αν και από την πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. περίσσεψαν οι «θριαμβολογίες», πριν ακόμα ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων. Με ανακοίνωση, που εκδόθηκε ανήμερα το Πάσχα, γίνεται λόγος για «ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα» σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (σ.σ. 51 νεκροί), για τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς και για μειώσεις του αριθμού των νεκρών και των τραυματιών.

Στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, δύο μοτοσικλετιστές έχασαν τη ζωή τους τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, ο ένας μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο και ο άλλος όταν έχασε τον έλεγχο του δικύκλου.

Σοβαρά ήταν μέχρι αργά χτες το απόγευμα τα προβλήματα στις Εθνικές Οδούς, ιδιαίτερα στο Πέταλο του Μαλιακού και στα διόδια του Ρίο. Στο «Πέταλο», από τις 12.30 χτες το μεσημέρι μέχρι νωρίς χτες το απόγευμα, η Τροχαία προχώρησε σε υποχρεωτική εκτροπή των οχημάτων μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού. Ωστόσο, στις 5.30 το απόγευμα, υπήρξαν πάλι ουρές χιλιομέτρων στο συγκεκριμένο σημείο. Από την άλλη, στο Ρίο, οι ουρές μπορεί να ήταν μικρότερες, αλλά ήταν αρκετές για να ανοίγουν σταδιακά τα διόδια προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η επιστροφή των εκδρομέων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, καθώς μέχρι χτες είχαν επιστρέψει μέσω των διοδίων Ελευσίνας και Αφιδνών περίπου 250.000 αυτοκίνητα από τα 700.000 που είχαν φύγει.

Αιματοβαμμένο έθιμο

Τρία άτομα έχασαν φέτος τη ζωή τους από κροτίδες και βαρελότα. Ενας 39χρονος, πατέρας δύο παιδιών έχασε τη ζωή του, ανήμερα το Πάσχα στους Φούρνους Ικαρίας, ενώ την ίδια μέρα, στο Αγρίνιο, έχασε τη ζωή του ένας 50χρονος, στα χέρια του οποίου «έσκασε» μία κροτίδα. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στην ίδια περιοχή, έπεσε νεκρός ένας 58χρονος.

Κάηκαν δύο αδέλφια

Τραγικό θάνατο βρήκαν ανήμερα το Πάσχα δύο αδελφάκια από τη Νιγηρία, ηλικίας 4 ετών και 8 μηνών αντίστοιχα, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο ισόγειο διαμέρισμα όπου έμεναν με τη μητέρα τους και την αδελφή τους, στην πλατεία Κολιάτσου. Οπως έγινε γνωστό, τα δύο αδελφάκια δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν από το διαμέρισμα που καιγόταν, αλλά και η μητέρα τους δεν ειδοποίησε έγκαιρα τους πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο.

Η μητέρα και η 13χρονη κόρη της, που βγήκαν από το φλεγόμενο σπίτι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Αντίθετα, τα άτυχα παιδιά εντοπίστηκαν από τους πυροσβέστες που μπήκαν στο σπίτι. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν πως την ώρα που είχε τυλιχτεί το διαμέρισμα στις φλόγες, η μητέρα καθόταν στα σκαλιά της πολυκατοικίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στο συγκεκριμένο σπίτι.

Νέα προσφυγή για το Καστρί

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της κατοικίας των Παπανδρέου στο Καστρί, καθώς η Σ. Παπανδρέου - Κατσανέβα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Πολιτισμού (8/12/2006), με την οποία η κατοικία του πατέρα και παππού της χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο.

Ως γνωστόν, το ακίνητο στο Καστρί έχει έκταση 5.510 τ.μ. και υπάρχουν εκεί τέσσερις ιδιοκτησίες, εκ των οποίων η μία είναι η κατοικία όπου έζησαν οι Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου. Η κατοικία αυτή κατασκευάστηκε το 1935 και κληροδοτήθηκε στην κόρη του Α. Παπανδρέου, Σοφία. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η κατοικία χαρακτηρίστηκε ως μνημείο «λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας» και αποτελεί τυπικό δείγμα προαστιακής κατοικίας, ενώ συνδέεται με το γεγονός ότι εκεί έζησαν δύο πρωθυπουργοί (Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου).

Πάντως, στην προσφυγή της η Σ. Παπανδρέου - Κατσανέβα υποστηρίζει ότι η κατοικία δεν έχει αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, είναι ένα «σύνηθες οίκημα της περιοχής», ενώ προσθέτει ότι η απόφαση για διατήρηση της κατοικίας είναι «δυσμενής» για την ίδια, αφού περιορίζεται η δυνατότητα να «απολαμβάνει κάθε νόμιμη ωφέλεια» από την ιδιοκτησία της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ