ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή»

Νέο «καμπανάκι» από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, που στιγματίζει και τη δράση των μισθοφόρων των ιδιωτικών εταιρειών «ασφαλείας»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Απολύτως καταστροφική» χαρακτηρίζεται η κατάσταση που βιώνουν, καθημερινά, εκατομμύρια Ιρακινοί στην τελευταία σχετική έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που είναι μία από τις ελάχιστες ανθρωπιστικές οργανώσεις που συνεχίζει, έστω και υπολειτουργώντας, τη δραστηριότητά της στο κατεχόμενο Ιράκ. Ο Πιερ Κρέενμπολ, αρμόδιος για το Ιράκ, περιέγραψε ανατριχιαστικές καθημερινές σκηνές, όπως το ότι οι περισσότερες Ιρακινές θέτουν ως προτεραιότητα «απλώς να μην υπάρχουν πτώματα κάθε πρωί έξω από την πόρτα μας, γιατί τα παιδιά μας δεν το αντέχουν». Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος από την κατοχική «επιχείρηση ασφαλείας» της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό, η χείριστη κατάσταση του υδροδοτικού, του αποχετευτικού και του ηλεκτροδοτικού δικτύου που απειλείται με πλήρη κατάρρευση και η έλλειψη τροφίμων σε πολλές περιοχές. Την ίδια ώρα, στην έκθεση επισημαίνεται με νόημα, αν και χωρίς να αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες, η «υπερβάλλοντος ζήλου δραστηριότητα» πολλών μισθοφόρων ιδιωτικών εταιρειών (εκτιμάται ότι στο Ιράκ, στις 160 ιδιωτικές εταιρείες «εργάζονται» 35.000 - 40.000 μισθοφόροι), που «συχνά προκαλούν επιπλέον προβλήματα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τονίζεται, επίσης, ότι οι μισθοφόροι θα πρέπει να υπάγονται στο δίκαιο των χωρών τους και να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη.

Απειλές και αδιέξοδα

Στο μεταξύ, χτες, για άλλη μια φορά ο ακραίος ισλαμιστής σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ απείλησε να αποσύρει τους βουλευτές του από τον κυβερνητικό σιιτικό συνασπισμό (6 βουλευτές, 30 έδρες). Ως βασική αιτία προβάλλεται το ότι ο πρωθυπουργός Μάλικι «αρνείται να θέσει ακριβές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ξένων δυνάμεων». Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν άλλους 2 νεκρούς, ενώ ειδικά μέτρα ασφαλείας λήφθηκαν στη συνοικία αλ Φάντελ, της Βαγδάτης, μετά τις σκληρές μάχες της Τρίτης μεταξύ ανταρτών και κατοχικών.

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, φαίνεται να υπάρχει δυστοκία, καθώς ο Λευκός Οίκος αναζητά κάποιον απόστρατο αξιωματικό να αναλάβει τον έλεγχο των πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων σε Ιράκ - Αφγανιστάν, αλλά εισπράττει μόνο αρνήσεις. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», μέχρι στιγμής, έχουν αρνηθεί 3 στρατηγοί 4 αστέρων, γεγονός που κρίνεται ότι εκφράζει την εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις 2 χώρες, λόγω της κατοχής.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Νέες τριβές με αφορμή το Ιράκ

Ο Ιρανός διπλωμάτης δείχνει τα σημάδια κακοποίησης κατά την κράτησή του στο Ιράκ από την CIA

Associated Press

Ο Ιρανός διπλωμάτης δείχνει τα σημάδια κακοποίησης κατά την κράτησή του στο Ιράκ από την CIA
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σειρά κατηγοριών ανταλλάχτηκαν, χτες, ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν με αφορμή, κυρίως, τις εξελίξεις στο Ιράκ. Οι ιρανικές αρχές και τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο δεύτερος γραμματέας της ιρανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, που απήχθη στις αρχές Φλεβάρη από αγνώστους και απελευθερώθηκε την περασμένη βδομάδα, υποστηρίζει ότι απαγωγείς του ήταν πράκτορες της CIA και ότι τον βασάνισαν. Το ότι ο Τζαλάλ Σαράφι φέρει στο σώμα του εμφανή σημάδια επιβεβαιώνεται και από τον επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, στο Ιράν, ο οποίος, όμως, υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει αν πρόκειται για βασανιστήρια.

Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην εξαφάνιση του Σαράφι. Ταυτόχρονα, επικεφαλής των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ υποστήριζαν ότι «διαθέτουν πλέον στοιχεία που αποδεικνύουν ότι Ιρανοί πράκτορες εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν σιίτες και σουνίτες μαχητές στο Ιράκ», συμπληρώνοντας ότι οι πληροφορίες αυτές (που δεν παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους) προέρχονται από αποσκιρτήσαντα στελέχη του «στρατού του Μεχντί», που πρόσκειται στον Μουκτάντα Σαντρ.

Οι δύο πλευρές «αντιπαρατέθηκαν» χτες και ως προς την επικείμενη σύνοδο για το μέλλον του Ιράκ, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο. Η Τεχεράνη έθεσε ως όρο συμμετοχής της την απελευθέρωση των 5 Ιρανών που συνελήφθησαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο (ιρακινό) Ιρμπίλ, επιμένοντας ότι είναι διπλωμάτες. Ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι δεν πρόκειται να τους απελευθερώσει.

Τέλος, μεταξύ όλων αυτών, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «βαθύτατη ενόχλησή του» από την πρόθεση της Δημοκρατικής Προεδρίας του Κογκρέσου, και της Νάνσι Πελόσι, να μεταβεί στο Ιράν, επικεφαλής αντιπροσωπείας, για να συζητήσει «απευθείας» με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Πολεμικά κύμβαλα» από τον ΓΓ του ΟΗΕ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε κάποιου είδους σύγχυση ρόλων φαίνεται να έχει περιέλθει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν - μάλλον νομίζει ότι είναι ΓΓ του ΝΑΤΟ... Χτες, ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης κάλεσε τις δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν να «διπλασιάσουν τις προσπάθειες που καταβάλουν» για να συντρίψουν τους «Ταλιμπάν» στο Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, η υπόθεση της «αρωγής» στο Αφγανιστάν, για το οποίο οι ηγέτες των κυβερνήσεων που κατέχουν τη χώρα εκφωνούν ακούραστα αυτοσυγχαρητήριους δεκάρικους, δέχτηκε ακόμη ένα πλήγμα, καθώς κάπου σαράντα Ιταλοί και άλλοι εργαζόμενοι στη μη κυβερνητική οργάνωση Emergency πακετάρισαν βιαστικά τα πράγματά τους και επέστρεψαν άρον άρον στις πατρίδες τους, μετά τον αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου και μεταφραστή του Ντανιέλε Μαστροτζιάκομο, και ενώ ένα στέλεχος της οργάνωσης φέρεται να βρίσκεται στα χέρια των «Ταλιμπάν».

Στο μεταξύ, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες πως σε βομβαρδισμό με στόχο μαχητές των «Ταλιμπάν» στη Σανγκίν της επαρχίας Χελμάντ, σκοτώθηκαν 13 από αυτούς και «κανένας άμαχος» - πράγμα μάλλον αμφισβητούμενο. Και ακόμη, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος κοντά σε αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ στην Κανταχάρ, τραυματίζοντας οκτώ αμάχους και βρίσκοντας το θάνατο. Η κατοχική δύναμη ανέφερε ότι δεν υπέστη απώλειες.

Εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης ISAF υποστήριξε στο μεταξύ χτες ότι πάνω από 350 Αφγανοί σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από την αρχή του χρόνου σε βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας. Το 2006 είχαν σκοτωθεί περίπου χίλιοι σε παρόμοιες επιθέσεις. Ο εκπρόσωπος παρέλειψε να αναφερθεί στις σφαγές αμάχων από τις κατοχικές δυνάμεις...

Πάντως, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ένας αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων των πεζοναυτών των ΗΠΑ απαλλάχτηκε των καθηκόντων του μετά από σφαγή αμάχων.

Αλλη μια είδηση με σημασία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Βανκούβερ Σαν» του Καναδά: «Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε, η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, ISI, έχει επικηρύξει τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, προσφέροντας αμοιβή σε όποιον τραυματίσει, σκοτώσει ή απλώς τοποθετήσει βόμβα με στόχο τις δυνάμεις του»!

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει στο απάνθρωπο εμπάργκο η ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Χωρίς ξεκάθαρα αποτελέσματα ολοκλήρωσε τις επαφές του στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπροσώπους της ΕΕ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών. Ο Σαλάμ Φαγιάντ, ηγέτης του κόμματος «Τρίτος Δρόμος» και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Εντούτοις, το επιχείρημά του ότι η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας εκπροσωπεί όλους τους Παλαιστινίους και έχει ανάγκη άμεσα για να μην καταρρεύσει, με απρόβλεπτες συνέπειες, τη χορήγηση απευθείας οικονομικής βοήθειας, δεν οδήγησε σε υπαναχώρηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που εξήραν «τα οικονομικά μεταρρυθμιστικά σχέδια» του Φαγιάντ. Οι Βρυξέλλες διαμήνυσαν ότι «θα εξετάσουν εν καιρώ το αν μπορεί να επαναληφθεί η απευθείας χρηματοδότηση» που διεκόπη μετά την εκλογική νίκη της «Χαμάς».

Στο μεταξύ, παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα έρευνας, με βάση τα οποία το 10% των παιδιών σε Γάζα και Δυτική Οχθη υποφέρει από «χρόνιο υποσιτισμό».

Τέλος, χθες, επιβεβαιώθηκε ότι οι Μαχμούντ Αμπάς και Εχούντ Ολμέρτ θα συναντηθούν, την Κυριακή, στο πλαίσιο των συναντήσεών τους ανά δύο εβδομάδες, όπως επιδίωξε η Κοντολίζα Ράις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ