Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή»

Νέο «καμπανάκι» από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, που στιγματίζει και τη δράση των μισθοφόρων των ιδιωτικών εταιρειών «ασφαλείας»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Απολύτως καταστροφική» χαρακτηρίζεται η κατάσταση που βιώνουν, καθημερινά, εκατομμύρια Ιρακινοί στην τελευταία σχετική έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που είναι μία από τις ελάχιστες ανθρωπιστικές οργανώσεις που συνεχίζει, έστω και υπολειτουργώντας, τη δραστηριότητά της στο κατεχόμενο Ιράκ. Ο Πιερ Κρέενμπολ, αρμόδιος για το Ιράκ, περιέγραψε ανατριχιαστικές καθημερινές σκηνές, όπως το ότι οι περισσότερες Ιρακινές θέτουν ως προτεραιότητα «απλώς να μην υπάρχουν πτώματα κάθε πρωί έξω από την πόρτα μας, γιατί τα παιδιά μας δεν το αντέχουν». Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος από την κατοχική «επιχείρηση ασφαλείας» της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό, η χείριστη κατάσταση του υδροδοτικού, του αποχετευτικού και του ηλεκτροδοτικού δικτύου που απειλείται με πλήρη κατάρρευση και η έλλειψη τροφίμων σε πολλές περιοχές. Την ίδια ώρα, στην έκθεση επισημαίνεται με νόημα, αν και χωρίς να αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες, η «υπερβάλλοντος ζήλου δραστηριότητα» πολλών μισθοφόρων ιδιωτικών εταιρειών (εκτιμάται ότι στο Ιράκ, στις 160 ιδιωτικές εταιρείες «εργάζονται» 35.000 - 40.000 μισθοφόροι), που «συχνά προκαλούν επιπλέον προβλήματα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τονίζεται, επίσης, ότι οι μισθοφόροι θα πρέπει να υπάγονται στο δίκαιο των χωρών τους και να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη.

Απειλές και αδιέξοδα

Στο μεταξύ, χτες, για άλλη μια φορά ο ακραίος ισλαμιστής σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ απείλησε να αποσύρει τους βουλευτές του από τον κυβερνητικό σιιτικό συνασπισμό (6 βουλευτές, 30 έδρες). Ως βασική αιτία προβάλλεται το ότι ο πρωθυπουργός Μάλικι «αρνείται να θέσει ακριβές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ξένων δυνάμεων». Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν άλλους 2 νεκρούς, ενώ ειδικά μέτρα ασφαλείας λήφθηκαν στη συνοικία αλ Φάντελ, της Βαγδάτης, μετά τις σκληρές μάχες της Τρίτης μεταξύ ανταρτών και κατοχικών.

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, φαίνεται να υπάρχει δυστοκία, καθώς ο Λευκός Οίκος αναζητά κάποιον απόστρατο αξιωματικό να αναλάβει τον έλεγχο των πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων σε Ιράκ - Αφγανιστάν, αλλά εισπράττει μόνο αρνήσεις. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», μέχρι στιγμής, έχουν αρνηθεί 3 στρατηγοί 4 αστέρων, γεγονός που κρίνεται ότι εκφράζει την εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις 2 χώρες, λόγω της κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ