Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς συμβιβαστική λύση;

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στήριξης στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς

Associated Press

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στήριξης στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς
Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η τελευταία αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας Β. Γιούστενκο και την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Β. Γιανουκόβιτς, εμφανίστηκαν πληροφορίες στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να ανακοινώσουν την κατάληξή τους σε μια συμβιβαστική λύση, για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν αργότερα από τον Βιτάλι Γκάιντουκ, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Πρόεδρος θα «παγώσει» το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προετοιμαστούν για τις εκλογές. Η ημερομηνία διεξαγωγής τους θα γίνει είτε στα τέλη Ιούνη, είτε τον Οκτώβρη, κι όχι στις 27 Μάη, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Στο μεταξύ το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέβαλε για την ερχόμενη Τρίτη 17 Απρίλη την πρώτη εξέταση της υπόθεσης, ενώ πέντε δικαστές κατήγγειλαν πως δέχονται πιέσεις και ζήτησαν από το κράτος να τους παράσχει προστασία.

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν οι διαδηλώσεις στο Κίεβο με μαζικότερες αυτές που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Χτες ο Γιανουκόβιτς τόνισε στους περίπου 50.000 συγκεντρωμένους ότι θα πρέπει να διεξαχθούν ταυτόχρονα κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Ο Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Π. Σιμονιένκο, υπογράμμισε ότι «δε θα πρέπει να επιτρέψουμε στον Πρόεδρο να επιβάλει το σχέδιό του, να μοιράσει τη χώρα σε δύση και ανατολή και να μην επιτρέψουμε μια επέκταση του ΝΑΤΟ».

ΚΚΟ: Αμεση απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας

Ο Π. Σιμονιένκο τάχθηκε υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης του Ανατόλι Γκριτσένκο, υπουργού Αμυνας, από τα καθήκοντά του, σημειώνοντας ότι «έχει τελειώσει 2 ανώτατες ειδικές σχολές στις ΗΠΑ και υλοποιεί τα σχέδιά τους». Ο ίδιος σημείωσε ότι με την πολιτική του ο Πρόεδρος «έφερε τη χώρα στα όρια της εμφύλιας αντιπαράθεσης, με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2004 προς τους Αμερικανούς». Επιπρόσθετα από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε πως στη Γραμματεία της Προεδρίας «πηγαινοέρχονται οι Αμερικανοί σύμβουλοι» και πως εκεί διαρκώς εξετάζεται το σενάριο επιβολής στη χώρα καθεστώτος «εκτάκτου ανάγκης».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ