Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ: Η ΚΡΙΣΗ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ
Τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη «βαθιά στο βόρειο Ιράκ»;

ΑΓΚΥΡΑ.- Εντείνεται η κρίση Τουρκίας - Κούρδων: Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ζαμάν ανέφερε ότι ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού κινούνται 20 χλμ. - 40 χλμ. εντός Ιράκ, διεξάγοντας επιχειρήσεις με στόχο την καταστροφή στρατοπέδων του ΡΚΚ.

Στρατιωτικές πηγές είπαν στη - φιλοκυβερνητική - τουρκική εφημερίδα ότι ολιγάριθμες ομάδες αποναρκοθετούν περιοχές και κάνουν επιχειρήσεις. Τις προηγούμενες μέρες, σε συγκρούσεις στη ΝΑ Τουρκία, είχαν σκοτωθεί 10 Κούρδοι και 9 Τούρκοι στρατιώτες. Σημειώνεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει μετακινήσει από το 2006 περίπου 200.000 στρατιώτες στη ΝΑ Τουρκία.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες από την Αγκυρα λένε ότι το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) υιοθέτησε «σχέδιο κλιμάκωσης» των πιέσεων προς την ιρακινή (κουρδική) πλευρά, προκειμένου να εξαναγκαστούν Βαγδάτη και Ιρμπίλ να κινηθούν εναντίον του ΡΚΚ. Η διπλωματική πίεση - που ήδη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της - είναι το πρώτο βήμα στο τρίπτυχο που προβλέπει το σχέδιο. Θα ακολουθήσει η διακοπή μέρους του εμπορίου (νόμιμου και μη) βόρειου Ιράκ - Τουρκίας και το κλείσιμο του τουρκικού εναέριου χώρου για τα αεροσκάφη με κατεύθυνση ή προέλευση το βόρειο Ιράκ και συζήτηση στον ΟΗΕ, ενώ σε τρίτη φάση σχεδιάζεται γενικευμένη τουρκική εισβολή στο Ιράκ - κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει εντονότατη αντίδραση των Αμερικανών, αν όχι ανοιχτή σύγκρουση των δύο συμμάχων.

Ολα αυτά, την ώρα που ο Κούρδος Μασούντ Μπαρζάνι δήλωσε ότι οι αναφορές του περί «παρέμβασης» στη ΝΑ Τουρκία εάν οι Τούρκοι παρέμβουν στο βόρειο Ιράκ τέθηκαν εκτός «του χρονολογικού πλαισίου στο οποίο έγιναν», εξηγώντας ότι τις έκανε ...πριν δύο μήνες, αλλά επέμεινε στις θέσεις του λέγοντας ότι μίλησε για αντιμετώπιση «των τουρκικών απειλών».

Οι Τούρκοι παζαρεύουν με τους Αμερικανούς, ώστε να κάψουν το χαρτί του ΡΚΚ - που αν και επίσημα η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση», στην πραγματικότητα αξιοποιεί. Ο εξαρτημένος από τις ΗΠΑ πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, επιχειρούσε στο μεταξύ χθες να δώσει μια εικόνα «κατευνασμού» της κρίσης, λέγοντας ότι είναι «πρόθεσή μας να διατηρήσουμε τις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές μας», συμπληρώνοντας πάντως ότι δε θα ανεχθεί ...«παρεμβάσεις από ξένες δυνάμεις» φωτογραφίζοντας την Τουρκία και την αντίθεσή της στην αναγόρευση του πλημμυρισμένου σε πετρέλαιο Κιρκούκ σε κουρδική πρωτεύουσα.

Εσωτερικές αναταράξεις ενόψει προεδρικών εκλογών

Στο μεταξύ χθες κλιμακώθηκε και μια ακόμη εστία της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία, καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμβιβασμού με την αντιπολίτευση για τις προεδρικές εκλογές του Μάη. «Είναι χάσιμο χρόνου. Εχουν κάνει πολύ άσχημες δηλώσεις», είπε ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ο στρατός ανακοίνωσε πως ο Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας θα δώσει σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου για «ισχυρισμούς κατά των ενόπλων δυνάμεων» - δηλαδή τη διαρροή πληροφοριών για σχεδιασμό πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2004. Ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ μάλλον δε θα περιοριστεί σε αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ