ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αδιαπραγμάτευτος» ο τζόγος στα Ταμεία

Την τακτική της «επιθετικής» υπεράσπισης της πολιτικής για τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ακολουθεί η κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει την πολιτική ζημιά και θα βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν καταλήξει στην τακτική που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και βδομάδες προκειμένου να «κλείσει», όπως πιστεύουν, το ζήτημα που ανέκυψε με το σκάνδαλο των ομολόγων. Εκείνο που δε διαπραγματεύεται πάντως η κυβέρνηση είναι να αλλάξει η πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Αντίθετα, θα χρησιμοποιήσει τη στοχοπροσήλωσή της σε αυτή την πολιτική ως «όπλο» κατά του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της δικομματικής κόντρας, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε θέτει - κάθε άλλο - ζήτημα τερματισμού της εφαρμοζόμενης σκανδαλώδους πολιτικής.

Οι πολυδιαφημιζόμενες το προηγούμενο διάστημα «πολιτικές πρωτοβουλίες» του Κ. Καραμανλή παραπέμπονται στο άγνωστο μέλλον, καθώς δε φαίνεται να υιοθετεί ούτε τις εισηγήσεις για ανασχηματισμό ούτε για πρόωρες εκλογές τον Ιούνη. «Αντ' αυτών» θα υπάρξει μια νέα «καθαρή» πολιτική παρέμβαση στο σκάνδαλο των ομολόγων από την πλευρά του Γ. Αλογοσκούφη, ενώ «τα υπόλοιπα» θα αναλάβει η δικαιοσύνη και η ανεξάρτητη αρχή του Γ. Ζορμπά, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιβολή ποινών σε διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που αποδειχθεί ότι υπήρχαν «προμήθειες» και «μίζες»... Από τη σκοπιά της υπεράσπισης της εφαρμοζόμενης πολιτικής πρέπει να ιδωθεί και η «κάλυψη» προς τον Σ. Τσιτουρίδη, που δόθηκε χτες με τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Αλογοσκούφη.

Η ακολουθητέα τακτική συζητήθηκε χτες κατά τη διάρκειας της συνεργασίας που είχε με τον Κ. Καραμανλή ο υπουργός Οικονομίας. Εξερχόμενος ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι «σε αυτό το θέμα (σ.σ. του σκανδάλου των ομολόγων) η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα». Επικαλέστηκε προς τούτο ότι ήταν η κυβέρνηση «που ανέδειξε κάποια προβλήματα που υπάρχουν και η ίδια έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αντιμετώπισή τους και θεσμικά, αλλά και για να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται».

Για τη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ώστε να πάρουν τις απαντήσεις που πρέπει τα πολλά μυθεύματα και ανακρίβειες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Ενδεικτική της κυβερνητικής αντίληψης για το θέμα, είναι η φράση που χρησιμοποιεί στην επιστολή του ο Γ. Αλογοσκούφης που παρουσιάζει το ζήτημα ως «υπόθεση των επενδύσεων των ταμείων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου».

Αντίθετος με «βεβιασμένες κινήσεις» και «αποφάσεις εν θερμώ» εμφανίστηκε χτες ο Μιχ. Λιάπης, υποδεικνύοντας να παραπεμφθούν για αργότερα οι πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις «όχι για επικοινωνιακούς λόγους, όπως εισηγούνται ορισμένοι, αλλά για να θωρακίσουμε το μέλλον, να μην συμβαίνουν άλλα τέτοια νοσηρά φαινόμενα». Παραδέχθηκε πάντως: «πράγματι βρισκόμαστε σε φουρτούνα».

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ - Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ
Συνεργασία χάραξης τακτικής

Οι τρόποι που από εδώ και πέρα θα χειριστεί η κυβέρνηση το πρόβλημα της λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο θέμα της χτεσινής συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, οι οποίοι όμως μετά από τη 2ωρη σύσκεψή τους στάθηκαν ιδιαίτερα φειδωλοί σε δηλώσεις.

Η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει πως «η συνάντηση ήταν σε συνέχεια των αποφάσεων που είχαν ληφθεί για τη διασφάλιση της διαφάνειας και τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων». Οι εν λόγω αποφάσεις αφορούν την κατάργηση ορισμένων διατάξεων που ίσχυαν ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες οι διοικήσεις των Ταμείων είχαν το ελεύθερο να «επενδύουν» σε προϊόντα υψηλού ρίσκου, όπως παράγωγα κλπ. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν πως τα πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα δοθούν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αναφέρουν πως θα προηγηθεί το πλαίσιο της... «θεσμικής θωράκισης» και στη συνέχεια θα αποφασιστούν οι όποιες αλλαγές στις διοικήσεις των Ταμείων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ομολογεί, επί της ουσίας, τις συμφύσεις με το τραπεζικό κεφάλαιο σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις δημόσιου χρέους. Αναφέρουν συγκεκριμένα πως τις εκδόσεις των δομημένων ομολόγων τις ζητούν οι βασικοί διαπραγματευτές (δηλαδή οι τράπεζες) και αν υπάρξει ζήτηση το θέμα θα «εξεταστεί»...

Και ο ΟΑΕΔ «στο χορό»

Νέο κρούσμα «διαφθοράς», αυτή τη φορά στον ΟΑΕΔ καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, μετά από δημοσίευμα του «Εθνους». Σύμφωνα με αυτό, ζητήθηκε από τον «ΟΑΕΔ το 2006 μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος η μεταφορά 160 εκατομμυρίων ευρώ από τους λογαριασμούς των αποθεματικών του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του ΟΑΕΔ».

Χτες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να διατηρηθεί στην επικαιρότητα η «σκανδαλολογία» και πίσω απ' αυτή να συγκαλύπτεται ότι τα σκάνδαλα είναι αποτέλεσμα της κοινής πολιτικής του δικομματισμού, ζήτησαν «την κλήση του διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργου Βερναδάκη, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να την ενημερώσει για τα καταγγελλόμενα σχετικά με τη διαχείριση των αποθεματικών του ΛΑΕΚ».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν με επιστολή τους το αίτημά τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Π. Αδρακτά και υποστήριξαν ότι για τις συγκεκριμένες ενέργειες δεν υπήρχε «καν ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής διαχείρισης του ΛΑΕΚ». Τη συγκεκριμένη υπόθεση έσπευσε να αξιοποιήσει η Μ. Δαμανάκη και να ενισχύσει το δικομματικό καυγά, αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να μεταφέρει την «αντιπαράθεση» στο πεδίο των σκανδάλων. «Μετά τα ταμεία έχει σειρά ο ΟΑΕΔ», είπε και πρόσθεσε «μετά τα λεφτά των ασφαλισμένων έχουν σειρά τα λεφτά των εργαζομένων, που μεταφέρθηκαν παράνομα από λογαριασμό που ανήκει στους εργαζόμενους, για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του ΟΑΕΔ».

Το μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης ΛΑΕΚ και αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ Μ. Κοντοπάνος, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι «η ιδιοκτησιακή αντίληψη του Διοικητή του ΟΑΕΔ στη διαχείριση των χρημάτων του ΛΑΕΚ τον οδηγεί σε αυθαίρετες και επιλήψιμες αποφάσεις».

Απαντώντας η διοίκηση του ΟΑΕΔ υποστήριξε «υπάρχουν σχετικές αποφάσεις τόσο της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, όσο και του ΔΣ του ΟΑΕΔ» με τις οποίες «καθορίστηκε να γίνει και από τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ η χρηματοδότηση προγραμμάτων για κάθε κατηγορία ανέργων που έχει ανάγκη υποστήριξης» και χαρακτήρισε τις καταγγελίες «ψεύδη και συκοφαντίες».

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ