ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟ»
Κρεσέντο υποκρισίας και διαπιστευτήρια στην ΕΕ

Προσπαθεί να συγκαλύψει την καταστροφική συμβολή του σαν κυβέρνηση στην άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων

Σε κρεσέντο υποκρισίας και εξύμνησης της ευρωενωσιακής πολιτικής επιδόθηκε χτες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συγκαλύψει την απόλυτη στήριξή του στους αντεργατικούς σχεδιασμούς που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω και της προωθούμενης αναμόρφωσης του Εργατικού Δίκαιου.

Σε κείμενο που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας στα ερωτήματα που θέτει αυτή σχετικά με τη λεγόμενη «Πράσινη βίβλο», χαρακτηρίζει τις θέσεις της Βίβλου «συντηρητική αναδίπλωση σε σχέση με τη στρατηγική της Λισαβόνας», η οποία θεωρεί ότι έχει ως κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων! Προσφέρει έτσι απλόχερη στήριξη στη στρατηγική επιλογή του Ευρωενωσιακού κεφαλαίου, την οποία βέβαια υιοθέτησε και σαν κυβέρνηση.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η «Πράσινη βίβλος» έρχεται σαν φυσική συνέπεια των κατευθύνσεων που θέτει η Στρατηγική της Λισαβόνας. Κατευθύνσεις που το ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει σε επίπεδο λόγων αλλά και εμπράκτως όταν ως κυβέρνηση προώθησε μια σειρά αντεργατικών νόμων που γενίκευσαν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε βάρος του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά.

Στις απαντήσεις που δίνει το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι στηρίζει πλήρως τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τη μερική και προσωρινή απασχόληση, τη διά βίου κατάρτιση, τα δουλεμπορικά γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων, τον «κοινωνικοεταιρισμό», μέσω του οποίου θα καταρτίζονται συλλογικές συμβάσεις και οι οποίες «είναι το κατάλληλο μέσο για την επιτυχή προσαρμογή των όρων εργασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων». Ακόμα στηρίζει «τη μετάβαση από την απασχόληση στην αυτοαπασχόληση», δηλαδή να βαφτίζουν τον εργαζόμενο αυτοαπασχολούμενο (που τάχα θα γίνεται σε «εθελοντική» βάση) προς όφελος του εργοδότη.

Την ίδια στιγμή, αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για την οδηγία Μπολκεστάιν, ενώ προβάλλει την άποψη ότι οι διοικητικές αρχές και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να «απεξαρτηθούν από την ασφυκτική κρατική παρέμβαση» και να περάσουν, ουσιαστικά, στα χέρια των «κοινωνικών εταίρων», δηλαδή των εργοδοτών!

ΠΑΣΟΚ
«Πρόνοια» με ... εθελοντές και ΜΚΟ

Η «πράσινη» εκδοχή της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζουν εναλλάξ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον τομέα της Πρόνοιας, οδηγώντας στη διάλυση των εναπομεινασών δημοσίων δομών, αλλά και η γαλαζοπράσινη ταύτιση στην πολιτική της παραπέρα μετάθεσης της ευθύνης για την Πρόνοια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και τους εθελοντές, αναπτύχτηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την Πρόνοια.

Σε ρεσιτάλ υποκρισίας και δημαγωγίας, οι υπεύθυνοι του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση των ιδρυμάτων Πρόνοιας, κατηγορώντας τη ΝΔ για «μηδενικό έργο» και για επιχείρηση επιστροφής στη λογική της φιλανθρωπίας. Και εγκάλεσαν την κυβέρνηση που δεν έκανε «απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης», αλλά και για την υλοποίηση εξαγγελιών της ΝΔ όπως «η ενιαία οργανωτική υποδομή των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων και η συνεχής μεταξύ τους συνεργασία»!

Πρέπει να αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες του εθελοντικού τομέα, στη βάση ενός ενιαίου πολιτικού σχεδιασμού, αλλά και «να ολοκληρωθεί η αποκέντρωση, με έμφαση στην ανάπτυξη υπηρεσιών από τους ΟΤΑ (υπηρεσίες αναδοχής, προστατευόμενα διαμερίσματα κ.λπ.)». Αυτά τόνισε ο Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος έκανε αδιάντροπα απολογισμό της καταστροφικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στην Πρόνοια, με πρώτο και κύριο το Ν. 2646/98 που διέλυσε τους βασικούς οργανισμούς Πρόνοιας (ΠΙΚΠΑ, ΕΟΠ) και ο οποίος έθεσε όπως είπε «τις πρώτες βάσεις για την εμπλοκή της ΤΑ στην παροχή προνοιακών υπηρεσιών, ενώ έγιναν και σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εθελοντικού κινήματος και των ΜΚΟ».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απαιτούν να μην πληρώσουν τα σπασμένα

Τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων διεκδικούν 130 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Κέρκυρα Μπιτς», ιδιοκτησίας του «Ομίλου Λούης» στην Κέρκυρα με την παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν τη Δευτέρα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ώστε να μην πληρώσουν τα σπασμένα της πολιτικής που τροφοδοτεί την εργοδοτική ασυδοσία και εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτό ήταν το στίγμα και της χτεσινής συνέντευξης Τύπου από το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων να περιφρουρήσουν και να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στην εργασία, ανεξάρτητα από την οριστική αναστολή ή όχι της λειτουργίας του ξενοδοχείου.

Αλλωστε το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων για σταθερή εργασία, μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, κοινωνική ασφάλιση κ.ά. συνάδει με μέτρα ασφαλείας και υγιεινής σε όλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και παροχής υπηρεσιών προς τους τουρίστες. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στέλνουν σαφές μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστούν το πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους και να μετατραπούν σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να εξωραϊστεί αυτή η αντεργατική πολιτική.

Από την πλευρά της κυβέρνησης η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη Πετραλιά έδωσε νέα εντολή για σφράγιση του ξενοδοχείου. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον υφυπουργό Απασχόλησης αναζητούν «ενδεδειγμένη λύση» για τους εργαζόμενους και στις 16 του Απρίλη θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΡΦΟΥΡ: Η «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», με απειλές απόλυσης, προφορικές ή γραπτές, επιδιώκει να σταματήσει τη συνδικαλιστική δράση στα καταστήματά της. Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ο Η. Τζιώνας, μέλος της Διοίκησης του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στα καταστήματα «Καρφούρ Μαρινόπουλος» και πρόεδρος του παραρτήματος του σωματείου στη Θεσσαλονίκη. Στην τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων ξεκαθάρισαν πως δε θα επιτρέψουν καμία απόλυση συναδέλφου, δε θα κάνουν πίσω στον αγώνα τους, δε σκύβουν το κεφάλι στην εργοδοτική τρομοκρατία.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: Από την ερχόμενη Τετάρτη 18 Απρίλη έως τις 25 Απρίλη θα διαρκέσουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το πρόγραμμα των εκλογών διαμορφώθηκε ως εξής: Στα γραφεία του Συλλόγου (Πλ. Μητροπόλεως 10): Από Τετάρτη 18 Απρίλη μέχρι και Τετάρτη 25 Απρίλη από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Ειδικά την Κυριακή 22 Απρίλη, από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Στο Σωματείο Εργαζομένων στα «Καρφούρ» (Σωκράτους 51, 5ος όροφος, τηλ. 210.5229.813): Την Κυριακή 22 Απρίλη, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Στο Παράρτημα της Καλλιθέας (Θησέως 156, 1ος όροφος, τηλ. 210.9588.825): Τη Δευτέρα 23 Απρίλη, από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Στο παράρτημα Νέας Ιωνίας (Αγ. Γεωργίου 41, 1ος όροφος, τηλ. 210.2750.334): Τη Δευτέρα 23 Απρίλη, από 9 π.μ. έως 9 π.μ.

ΔΕΗ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν χθες, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στη ΔΕΗ μέσω εργολάβων, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια. Οι 150 εργαζόμενοι στους 3 εργολάβους που δραστηριοποιούνται στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας διεκδικούν να τους καταβληθούν άμεσα η εξόφληση του Μάρτη και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

ΕΚΑΒ: Προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας παρέταξαν τα ασθενοφόρα μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ζήτησαν την άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού για τις κινητές μονάδες.

Οι ΠΑΣΟΚιές δεν πιάνουν...

Υπέρ της εφαρμογής του αντιδραστικού Προεδρικού Διατάγματος 76/2005 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, που προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση, για να χτυπήσουν παραπέρα το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας στα νοσοκομεία, τάχτηκε χτες ο Χρ. Πρωτόπαπας. Συνοδεύοντας αυτή τη θέση με χυδαία επίθεση στο ΚΚΕ - κατά την προσφιλή τακτική του ΠΑΣΟΚ - το οποίο, όπως είπε, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή «κράτησε περίεργη στάση».

Το ΚΚΕ κρυστάλλινα απ' την πρώτη στιγμή τάχτηκε κατά της ευρωπαϊκής οδηγίας για διευθέτηση του χρόνου εργασίας και του ΠΔ που προωθεί την εφαρμογή στα νοσοκομεία, διεκδικώντας εξάωρη σταθερή ημερήσια εργασία, πενθήμερο, 30ωρο με μια εφημερία τη βδομάδα, προσλήψεις μόνιμων γιατρών, καμιά ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Κατήγγειλε, επίσης, απ' την πρώτη στιγμή το σημερινό άθλιο καθεστώς εργασίας των γιατρών.

Είναι λογικό να φαίνεται «περίεργη» στον Χρ. Πρωτόπαπα η στάση του ΚΚΕ. Αφού κρίνει τις θέσεις των κομμουνιστών μέσα από το πρίσμα της υπηρέτησης της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, του ξεζουμίσματος των εργαζομένων και γιατρών, της λειτουργίας των νοσοκομείων με τους κανόνες της αγοράς. Ο,τι δηλαδή με συνέπεια υπηρετεί το κόμμα του και η ΝΔ, με κολαούζο στο ζήτημα της διευθέτησης και τον ΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ