ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα αιματηρών επιθέσεων σε κυρίως σιιτικές πόλεις - συνοικίες

Απέσυρε τους βουλευτές του από την κυβέρνηση Μάλικι ο Μουκτάντα Σαντρ, διαμαρτυρόμενος για το μη ορισμό χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των κατακτητών. Δεν απέσυρε, όμως, την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση

Από χτεσινή αντικατοχική διαδήλωση στη Βαγδάτη, διαμαρτυρία ακόμη και αστυνομικών «γιατί τους φέρονται σαν ζώα»

Associated Press

Από χτεσινή αντικατοχική διαδήλωση στη Βαγδάτη, διαμαρτυρία ακόμη και αστυνομικών «γιατί τους φέρονται σαν ζώα»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απέσυρε τους βουλευτές του από την κυβέρνηση Μάλικι, για άλλη μια φορά, ο σιίτης (ακραίος στις θρησκευτικο - πολιτικές του θέσεις) ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση του πρωθυπουργού να ορίσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων. Η απόσυρση αυτή, πάντως, δεν αναμένεται να προκαλέσει κατάρρευση της 37μελούς κυβέρνησης, καθώς οι 32 βουλευτές που πρόσκεινται στον Σαντρ δεν απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Μάλικι απάντησε στις καταγγελίες του Σαντρ, τονίζοντας ότι «απόσυρση των ξένων δυνάμεων θα γίνει όταν οι ιρακινές δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας» και καταλήγοντας ότι «είναι θετικό βήμα η αποχώρηση, γιατί θα διοριστούν άλλοι υπουργοί πιο αποτελεσματικοί». Την ίδια ώρα, βέβαια, όλη η χώρα από άκρη σε άκρη συγκλονιζόταν από μπαράζ επιθέσεων, τα τελευταία 24ωρα.

Μακελειό σημειώθηκε, το Σάββατο, στη σιιτική Καρμπάλα, όταν από βομβιστικές επιθέσεις σε αφετηρίες λεωφορείων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 42 πολίτες (αρκετά γυναικόπαιδα) και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 224. Την Κυριακή, μπαράζ επιθέσεων (κυρίως με παγιδευμένα αυτοκίνητα) σάρωσε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, με συνολικό απολογισμό τουλάχιστον 45 νεκρούς, κυρίως πολίτες, και περισσότερους από 100 τραυματίες.

Την ίδια μέρα, βορείως της Βαγδάτης, στο Τάτζι 2 Βρετανοί πιλότοι σκοτώθηκαν και ένας ακόμη στρατιώτης τραυματίστηκε όταν κατέπεσαν 2 βρετανικά ελικόπτερα. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι συγκρούστηκαν μεταξύ τους, χωρίς να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή. Επίσης, δεν έγινε γνωστό πώς βρέθηκαν βορείως της Βαγδάτης τα βρετανικά ελικόπτερα, καθώς οι βρετανικές δυνάμεις στρατοπεδεύουν στα νότια της χώρας.

Χτες, στη Μοσούλη, 13 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση ενόπλων στο φυλάκιό τους, ενώ στο Ραμάντι 3 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν «κατά λάθος» από αμερικανικά πυρά. Επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών. Τέλος, χτες, χιλιάδες κάτοικοι της Βασόρας διαδήλωσαν, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και άλλων υπηρεσιών και ζητώντας την παραίτηση του κυβερνήτη. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε ήρεμα παρά τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας και τη δήλωση του πρωθυπουργού Μάλικι ότι είναι «παράνομη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες επαφές, χωρίς σημαντικό αντίκρισμα

Διογκώνεται η ανησυχία για τον ανταποκριτή του BBC στη Λωρίδα της Γάζας, Αλαν Τζόνστον, που απήχθη από αγνώστους στις 12 Μάρτη

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Περί «οικονομίας και ασφάλειας» συζήτησαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ, μετά τις σχετικές πιέσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών. Οπως αναμενόταν, δεν προέκυψε καμία σημαντική πρόοδος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας, πάντως, «αναβίωσης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου», χτες, επρόκειτο να συναντηθούν στο Αμμάν η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, που στη, συνέχεια, θα μεταβεί στην ΕΕ. Η ιορδανική ηγεσία έχει κανονίσει σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενώ ανέμενε, χτες, και τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, που αρχίζει περιοδεία στην περιοχή.

Η ισραηλινή και η παλαιστινιακή κυβέρνηση είχαν συναντήσεις, το Σαββατοκύριακο, και με τον Κινέζο ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή. Αργότερα, η παλαιστινιακή πλευρά ανακοίνωσε ότι Κίνα και Ελβετία την ενημέρωσαν ότι αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και θα έχουν επαφές με όλα τα μέλη της.

Ανησυχία για τον Τζόνστον

Την εκτέλεση του ανταποκριτή του BBC στη Λωρίδα της Γάζας, Αλαν Τζόνστον (αγνοείται από τις 12 Μάρτη), ανακοίνωσε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ταξιαρχίες Ενότητας και Ιερού Πολέμου», «γιατί δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ και για να σταλεί μήνυμα στην παλαιστινιακή κυβέρνηση». Η οργάνωση δήλωνε ότι θα αποστείλει και σχετικό βίντεο.

Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί και ότι ο Τζόνστον είναι πιθανότατα ζωντανός. Νέες διαμαρτυρίες έκαναν, χτες, οι δημοσιογράφοι στα παλαιστινιακά εδάφη, στο Λίβανο και στο Λονδίνο, ενώ οι γονείς του παρακάλεσαν και πάλι όποιον γνωρίζει το οτιδήποτε να ενημερώσει. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και το BBC εξέφρασαν έντονη ανησυχία μετά την ανακοίνωση, τονίζοντας ότι ερευνούν τον ισχυρισμό.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κι άλλες πολύνεκρες επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι --περίπου 25 -- τραυματίστηκαν από νέα επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χτες έξω από περιφερειακό αρχηγείο της αστυνομίας στη βόρεια επαρχία Κουντούζ στο νότιο Αφγανιστάν. Δύο ημέρες νωρίτερα άλλος βομβιστής αυτοκτονίας είχε αυτοανατιναχτεί σε αρχηγείο της αστυνομίας στο ανατολικό Αφγανιστάν με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να βρουν το θάνατο. Σημειώνεται ραγδαία αύξηση των επιθέσεων αυτοκτονίας από μέρους των Ταλιμπάν, σύμφωνα με αναλυτές.

Το Σαββατοκύριακο, τέσσερις Αφγανοί, εργαζόμενοι της αμερικανικής εταιρίας μισθοφόρων της «US Protection and Investigations» (USPI), σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε αεροπορική βάση.

Τον περασμένο μήνα, δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του δωσιλογικού στρατού του Αφγανιστάν άρχισαν μια επιχείρηση για την «εκδίωξη» των Ταλιμπάν από το νότιο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, λένε στελέχη του Αμερικανικού στρατού, «δεν τους βρίσκουν», και ένας από τους λόγους είναι ότι οι μαχητές τους μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα κατά βούληση χρησιμοποιώντας το έδαφος του Πακιστάν ως ορμητήριο. «Η ανάσχεση της διείσδυσης (από το Πακιστάν) δεν είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε τον πόλεμο, αλλά είναι παράγοντας - κλειδί», δηλώνει ο λοχαγός Σάμιουελ Εντουαρντς.

Στο μεταξύ, έρευνα της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (είναι πιο γνωστή ως Human Rights Watch) ανέφερε ότι στην πλειοψηφία τους οι νεκροί των επιθέσεων των Ταλιμπάν τους τελευταίους μήνες «είναι άμαχοι».

Τέλος, ο Αφγανός «πρόεδρος» Χάμιντ Καρζάι εφηύρε ότι οι Παστούν και στις δύο πλευρές της λεγόμενης Γραμμής Ντιουράντ, που χωρίζει το Πακιστάν από το Αφγανιστάν, δολοφονούνται στο πλαίσιο μιας «διεθνούς συνωμοσίας» εναντίον τους κι απεικονίζονται ως «τρομοκράτες».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ειρήνη, αρμονία και... άλλα παραμύθια

ΡΑΟΥΑΛΠΙΝΤΙ.--

Ο λεγόμενος «πρόεδρος» του Πακιστάν, ο πραξικοπηματίας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, αυτοχαρακτηρίστηκε «παράγων ειρήνης και αρμονίας» στη ΝΑ Ασία χτες, ενώ πρόβαλλε γι' άλλη μια φορά ελπίδες ότι η χώρα θα μετατραπεί σε «εμπορικό σταυροδρόμι» και «οδό διαμετακομιδής ενέργειας». Πρόσθεσε ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει «κάθε έξωθεν απειλή», ενώ, όσον αφορά το κλιμακούμενο πρόβλημα του εξτρεμισμού εσωτερικά, είπε ότι «ακολουθούμε συνετή πορεία... για να αντιμετωπίσουμε την παρασυρμένη νεολαία» (!), ενώ σημείωσε ότι το θέμα της αντιμετώπισης των «Ταλιμπάν» επαφίεται «στην Αφγανική κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, ο ναύαρχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ Μάικλ Μιούλεν βεβαίωσε τον Πακιστανό υπουργό Αμυνας, Ράο Σικάνταρ Χαγιάτ, ότι η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει να στηρίζει το Πακιστάν, ειδικά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Το πραγματικό αντικείμενο της συνάντησης, πέρα από αυτές τις απελπιστικές γενικότητες, δεν έγινε γνωστό.

Κατά τα λοιπά, Ινδία και Πακιστάν έδειχναν χτες να στέλνουν την ειρηνευτική διαδικασία καλλιά της: «Το Πακιστάν εξακολουθεί να στηρίζει τρομοκράτες», δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας Α. Κ. Αντονι. «Η Ινδία δεν είναι ειλικρινής όταν δηλώνει ότι θέλει να λύσει το θέμα του Κασμίρ», απάντησε ο επικεφαλής της λεγόμενης Διάσκεψης Ολων των Κομμάτων για την Ελευθερία (του διαφιλονικούμενου κρατιδίου) Μιρουάιζ Ουμάρ Φαρούκ. Στο ίδιο το Κασμίρ σημειώθηκαν χτες πολύνεκρα επεισόδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ