Τρίτη 17 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα αιματηρών επιθέσεων σε κυρίως σιιτικές πόλεις - συνοικίες

Απέσυρε τους βουλευτές του από την κυβέρνηση Μάλικι ο Μουκτάντα Σαντρ, διαμαρτυρόμενος για το μη ορισμό χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των κατακτητών. Δεν απέσυρε, όμως, την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση

Από χτεσινή αντικατοχική διαδήλωση στη Βαγδάτη, διαμαρτυρία ακόμη και αστυνομικών «γιατί τους φέρονται σαν ζώα»

Associated Press

Από χτεσινή αντικατοχική διαδήλωση στη Βαγδάτη, διαμαρτυρία ακόμη και αστυνομικών «γιατί τους φέρονται σαν ζώα»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απέσυρε τους βουλευτές του από την κυβέρνηση Μάλικι, για άλλη μια φορά, ο σιίτης (ακραίος στις θρησκευτικο - πολιτικές του θέσεις) ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση του πρωθυπουργού να ορίσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων. Η απόσυρση αυτή, πάντως, δεν αναμένεται να προκαλέσει κατάρρευση της 37μελούς κυβέρνησης, καθώς οι 32 βουλευτές που πρόσκεινται στον Σαντρ δεν απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Μάλικι απάντησε στις καταγγελίες του Σαντρ, τονίζοντας ότι «απόσυρση των ξένων δυνάμεων θα γίνει όταν οι ιρακινές δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας» και καταλήγοντας ότι «είναι θετικό βήμα η αποχώρηση, γιατί θα διοριστούν άλλοι υπουργοί πιο αποτελεσματικοί». Την ίδια ώρα, βέβαια, όλη η χώρα από άκρη σε άκρη συγκλονιζόταν από μπαράζ επιθέσεων, τα τελευταία 24ωρα.

Μακελειό σημειώθηκε, το Σάββατο, στη σιιτική Καρμπάλα, όταν από βομβιστικές επιθέσεις σε αφετηρίες λεωφορείων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 42 πολίτες (αρκετά γυναικόπαιδα) και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 224. Την Κυριακή, μπαράζ επιθέσεων (κυρίως με παγιδευμένα αυτοκίνητα) σάρωσε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, με συνολικό απολογισμό τουλάχιστον 45 νεκρούς, κυρίως πολίτες, και περισσότερους από 100 τραυματίες.

Την ίδια μέρα, βορείως της Βαγδάτης, στο Τάτζι 2 Βρετανοί πιλότοι σκοτώθηκαν και ένας ακόμη στρατιώτης τραυματίστηκε όταν κατέπεσαν 2 βρετανικά ελικόπτερα. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι συγκρούστηκαν μεταξύ τους, χωρίς να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή. Επίσης, δεν έγινε γνωστό πώς βρέθηκαν βορείως της Βαγδάτης τα βρετανικά ελικόπτερα, καθώς οι βρετανικές δυνάμεις στρατοπεδεύουν στα νότια της χώρας.

Χτες, στη Μοσούλη, 13 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση ενόπλων στο φυλάκιό τους, ενώ στο Ραμάντι 3 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν «κατά λάθος» από αμερικανικά πυρά. Επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών. Τέλος, χτες, χιλιάδες κάτοικοι της Βασόρας διαδήλωσαν, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και άλλων υπηρεσιών και ζητώντας την παραίτηση του κυβερνήτη. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε ήρεμα παρά τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας και τη δήλωση του πρωθυπουργού Μάλικι ότι είναι «παράνομη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ