Τρίτη 17 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε επαγρύπνηση οι λαϊκές δυνάμεις

Αρχισε η πρώτη ενεργειακή σύνοδος της Λατινικής Αμερικής

Χιλιάδες λαού γιόρτασαν τη νίκη και ανατροπή του πραξικοπήματος της CIA και της ολιγαρχίας στις 13 του Απρίλη 2002

Associated Press

Χιλιάδες λαού γιόρτασαν τη νίκη και ανατροπή του πραξικοπήματος της CIA και της ολιγαρχίας στις 13 του Απρίλη 2002
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στη μεγάλη συγκέντρωση για τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη λαϊκή ανατροπή του πραξικοπήματος της 11ης Απρίλη. Παρούσες όλες οι λαϊκές και ταξικές δυνάμεις, τα μέλη και στελέχη του ΚΚ Βενεζουέλας, αλλά και πλήθος γυναικών που συμμετείχαν στο 14ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών.

Η ομιλία Τσάβες άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των πέντε ετών, εκδηλώσεις που είχαν ως σύνθημα «Η κάθε 11η έχει τη 13η της», δηλαδή για κάθε 11η Απρίλη, μέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, υπάρχει η 13η Απρίλη, δηλαδή ο λαϊκός ξεσηκωμός που ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων και οδήγησε στην κατάρρευσή του μόλις μετά από 47 ώρες.

Παράλληλα, ο Τσάβες μιλώντας προς τους πολίτες της χώρας του τόνισε για άλλη μία φορά πως πρέπει να έχουν στο νου τους το μάθημα αυτό και να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Βενεζουέλας καθώς και την μπολιβαριανή επανάσταση, που πρέπει να συνεχίζει να ριζοσπαστικοποιείται, μέρα με τη μέρα, ώστε «να προχωρήσει η οικοδόμηση του σοσιαλισμού». Μάλιστα, ο Πρόεδρος Τσάβες προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Πρένσα Λατίνα», ότι σε περίπτωση «εκδήλωσης οιασδήποτε απειλής εκ μέρους τους», τότε, σε αυτή την περίπτωση, η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να απαντήσει: «Ούτε μία σταγόνα πετρέλαιο».

1η Ενεργειακή Σύνοδος

Ο αγώνας ενάντια στην πείνα και στις οικονομικές ασυμμετρίες των χωρών της Νότιας Αμερικής βρέθηκε στο επίκεντρο, με πρωτοβουλία της Βενεζουέλας, που είναι και η οικοδέσποινα χώρα, της 1ης Ενεργειακής Συνόδου της Νότιας Αμερικής.

Μία Σύνοδος που άνοιξε τις πύλες χτες, στην πόλη Παλομάρ, πρωτεύουσα της νήσου Μαργαρίτας και θα διαρκέσει δύο μέρες. Το «παρών» θα δώσουν οι ηγέτες των 12 χωρών της Νότιας Αμερικής, με τα φώτα της δημοσιότητας να κλέβουν ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, εξαιτίας της συντριπτικής επικράτησης του «ναι» στο δημοψήφισμα για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, η κατασκευή ενός αγωγού μήκους 8.000 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Επίσης, η σύσταση της πρώτης κοινής πετροχημικής βιομηχανίας που ανακοινώθηκε χτες από κοινού από τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία. Τέλος, σε σημαντικό ζήτημα έχει αναδειχτεί η συνεργασία της Βραζιλίας με τις ΗΠΑ για την παραγωγή και προώθηση της αιθανόλης, απόφαση για την οποία ο Ούγκο Τσάβες και ο Φιντέλ Κάστρο δημοσίως έχουν διαφωνήσει τονίζοντας ότι θα αυξήσει την πείνα παγκοσμίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ