ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Αρλέτα στο «Συρμό»

Τέσσερις βραδιές με αγαπημένα τραγούδια, ζεστή ατμόσφαιρα και εκπλήξεις της στιγμής, για παιδιά «πάσης ηλικίας», θα προσφέρει η Αρλέτα, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661), στις 20-21 και 27-28 Απρίλη. Λίγο πριν τις θερινές της εξορμήσεις, η αξιόλογη τραγουδοποιός επιβιβάζεται στα μουσικά βαγόνια του «Συρμού», για τα δύο τελευταία διήμερα του Απρίλη και γιορτάζει τα 40 χρόνια της δισκογραφικής της παρουσίας. Με τον ιδιαίτερο δικό της τρόπο, θα μας δώσει τραγούδια διαχρονικά, δικά της και επιλεγμένα από τα ωραιότερα των σημαντικών Ελλήνων συνθετών, σε ένα πρόγραμμα - παραμύθι. Μαζί της ο Ντίνος Αποστόλου (σαξόφωνο, φυσαρμόνικα, μικρά κρουστά, φωνητικά) και ο Ηλίας Κατελάνος (κιθάρες). Εναρξη: 10.30 μ.μ. Είσοδος με ποτό 15 ευρώ.

30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Επίκεντρο η σχέση βιβλίου - ΜΜΕ

Τα «Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου» είναι το θέμα της 30ής Γιορτής Βιβλίου (3-14/5) στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Παιδικές παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις, διαλέξεις, πλαισιώνουν το ετήσιο «ραντεβού» των εκδοτών με τον κόσμο, διοργανωμένο από το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ). Τριακόσιοι Ελληνες και Κύπριοι εκδότες θα παρουσιάσουν την εκδοτική παραγωγή της χώρας σε 254 περίπτερα (μεταξύ των οποίων και της «Σύγχρονης Εποχής»). Ξεχωρίζει η έκθεση «Τριάντα χρόνια Γιορτής Βιβλίου», στο ειδικό περίπτερο των εκδηλώσεων, όπου θα παρουσιαστεί η ιστορία και η πορεία του 30χρονου θεσμού, με αφίσες, φωτογραφίες, καταλόγους και κείμενα.

Οσον αφορά στο αφιέρωμα «Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του βιβλίου», ο ΣΕΒΑ προετοιμάζει εκδηλώσεις για να «διερευνηθούν οι σύγχρονοι τρόποι προβολής, προώθησης και διάδοσης του βιβλίου στην Ελλάδα και διεθνώς». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες, με διαφορετικές πτυχές του θέματος. Προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν Ελληνες και ξένοι διανοητές και επαγγελματίες των ΜΜΕ για να καταθέσουν τις εμπειρίες, απόψεις και προτάσεις τους και για «νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους διάδοσης και προώθησης του βιβλίου». Μεταξύ άλλων θα επισημανθεί ο ρόλος της βιβλιοκριτικής, των ραδιο-τηλεοπτικών εκπομπών λόγου, η συμβολή τους και το μέλλον τους, θα αναλυθεί η σχέση του βιβλίου με τον Τύπο, με έμφαση στο διαδίκτυο (ιστολόγια, ηλεκτρονικά περιοδικά κλπ).

Σκοπός της Γιορτής είναι «η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη προβολή και προώθηση του βιβλίου, αυτής της ανεξάντλητης και αναντικατάστατης πηγής μόρφωσης και ψυχαγωγίας. Η υπογράμμιση του σημαντικού ρόλου του βιβλίου στην ανάπτυξη του πνεύματος του ανθρώπου και της σκέψης του πολίτη που μοχθεί για την πρόοδο και ανησυχεί για το μέλλον, γίνεται πιο επιτακτική στις δύσκολες μέρες μας, μέρες κρίσης πολιτισμών και αξιών».

Η 30ή Γιορτή Βιβλίου διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Χορηγός επικοινωνίας, μεταξύ άλλων, είναι και ο ραδιοφωνικός «902 Αριστερά στα FM».

70χρονη εικαστική προσφορά

Γνωστές και άγνωστες πτυχές του ζωγραφικού έργου του Αλκη Πιερράκου περιλαμβάνει η έκθεση «Πιερράκος. 70 χρόνια ζωγραφική», που φιλοξενείται (έως 27/5) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Περιλαμβάνει 166 έργα (ελαιογραφίες, σχέδια σινικής μελάνης, υδατογραφίες, αυγοτέμπερες), που καλύπτουν το διάστημα από τη δεκαετία του 1930 έως σήμερα. Παράλληλα εκτίθενται αδημοσίευτα έργα, κυρίως αυγοτέμπερες και σχέδια μεγάλων και μικρών διαστάσεων.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «η φωτεινότητα των έργων, η καθαρότητα της γραμμής που είναι δοσμένη με μεγάλη σχεδιαστική ικανότητα, το ανάγλυφο εκφρασμένο με πολυάριθμες χρωματικές στρώσεις, που απλώνονται με σφοδρότητα στις ελαιογραφίες, το αιώνιο παιχνίδισμα ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, κυρίως στις σινικές μελάνες του και η ηδονή του μπαρόκ, χαρακτηρίζουν την πολύχρονη εικαστική δημιουργία του».

Ο καλλιτέχνης, που από το 1954 ζει στο Παρίσι, έχει παρουσιάσει έργα του σε εξήντα μία ομαδικές και εξήντα ατομικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Την τωρινή του παρουσίαση συνοδεύουν φωτογραφίες, βιβλία και άλλα προσωπικά αντικείμενα από το αρχείο του ζωγράφου, ενώ στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται ταινία (διάρκεια 28 λεπτά), σε επιμέλεια της κόρης του, Ελένης Πιερράκου. Επίσης, την έκθεση συνοδεύει εμπεριστατωμένος δίγλωσσος (ελληνικά/γαλλικά) κατάλογος.

Εκδήλωση για τον Κώστα Βίρβο

Στον Κώστα Βίρβο, τον δημιουργό που «με τα λόγια του» έχει υπογράψει πάνω από 2.000 τραγούδια της σύγχρονης δισκογραφίας, αφιερώνεται η εκδήλωση, που διοργανώνει το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, αύριο (7.30μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24), στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων για τους Ελληνες στιχουργούς «Οι στίχοι του Δευτέρου...». Μιλούν: Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Τραγουδούν: Γλυκερία, Μανώλης Λιδάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λένα Αλκαίου, Δημήτρης Κοντογιάννης, Κώστας Σμοκοβίτης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης. Η βραδιά μεταδίδεται ζωντανά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7. Είσοδος μόνο με κρατήσεις. Τηλέφωνο: 210-3217917 (7 203).

«Ηλέκτρα» του Χόφμανσταλ

Μετά τις παραστάσεις της όπερας του Ρίχαρντ Στράους «Ηλέκτρα», στο Μέγαρο Μουσικής ανεβαίνει το ομώνυμο θεατρικό του Ούγκο φον Χόφμανσταλ, πάνω στο οποίο βασίστηκε το λυρικό θέαμα του Στράους. Εργο πρωτοποριακό στην εποχή του, η «Ηλέκτρα» του Χόφμανσταλ γράφτηκε το καλοκαίρι του 1903 και πρωτοπαρουσιάστηκε το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς στο «Kleines Theater» του Βερολίνου. Αποτελεί μία ελεύθερη διασκευή της τραγωδίας του Σοφοκλή, μία σπουδή πάνω στην ψυχική διαταραχή και την εμμονή, μέσα από τις ψυχαναλυτικές θεωρίες του Φρόιντ που είχαν δημοσιευτεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Θα δοθούν συνολικά έξι παραστάσεις, από 20-25 Απρίλη (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας».

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι Αμαλία Μουτούση (Κλυταιμνήστρα), ’ννα Μάσχα (Ηλέκτρα), Μαρία Σκουλά (Χρυσόθεμις) και Αργύρης Ξάφης (Ορέστης). Η σκηνοθεσία ανήκει στον Θωμά Μοσχόπουλο, η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου, ενώ τα σκηνικά επιμελείται ο Διονύσης Φωτόπουλος. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Μάριου Πλωρίτη.

«Πολιτισμός και ΜΜΕ» είναι το θέμα της εκδήλωσης που οργανώνει (σήμερα, 7.30μμ) το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στην αίθουσά της (Ακαδημίας 20). Για το ρόλο και τις σχέσεις των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ με τις καλές τέχνες θα μιλήσουν σχετικοί με τον πολιτισμό δημοσιογράφοι, μετά από χαιρετισμό του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Πάνου Σόμπολου και εισήγηση της Φανής Πετραλιά (γραμματέας του ιδρύματος). Συγκεκριμένα οι: Μικέλα Χαρτουλάρη, Μάκης Δεληπέτρος, Κατερίνα Σχινά, Μαριάννα Τζιαντζή, Ανδρέας Τύρος, Αριστούλα Ελληνούδη, Ρένα Θεολογίδου.

Εργα αρχαιοελληνικής μουσικής και σύγχρονων Ελλήνων μουσουργών, τα οποία βασίζονται στην αρχαιοελληνική γραμματεία (επτά από αυτά σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση) πραγματοποιεί το Φωνητικό Κουαρτέτο «Φίλωδος» του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, στις 24/4 (8.30μμ), στην Ελληνοαμερικανική Ενωση. Το σύνολο απαρτίζουν οι διακεκριμένοι μονωδοί, Αννα Μουζάκη, Ολγα Αθανασιάδου, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Ιδομενέως. Θα προλογίσει ο Θ. Ταμβάκος, με θέμα «Τα σπαράγματα της αρχαιοελληνικής μουσικής και η σχέση των Ελλήνων μουσουργών με την αρχαιοελληνική γραμματεία».

Από 18 έως 30/4 στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας του Φώτη Καζάζη με θέμα: «Γιουνάν - Κίνα». Περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα στην επαρχία Γιουνάν. Ο Φ. Καζάζης είναι φυσικός, και ασχολείται με τη φωτογραφία πάνω από 40 χρόνια. Ωρες λειτουργίας καθημερινά (6-10μμ), εκτός Σαββατοκύριακου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ