ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΔΥΕ
Το κίνημα ειρήνης στο προσκήνιο

Σάββατο και Κυριακή 21 και 22 του Απρίλη, στο Δημαρχείο της Νίκαιας, με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από τις Επιτροπές Ειρήνης όλης της χώρας

Ανοίγει τις πύλες του το 15ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 του Απρίλη στο Δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να παρακολουθήσουν 400 αντιπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης όλης της χώρας, καθώς και ξένες αντιπροσωπείες φιλειρηνικών κινημάτων από Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία και Τσεχία. Το 15ο Συνέδριο, σημειώνει η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, μπορεί να γίνει «η αφετηρία για το ξεδίπλωμα νέων μαζικών αγώνων και πρωτοβουλιών του φιλειρηνικού κινήματος με μπροστάρη την ΕΕΔΥΕ και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων"».

Τα θέματα που θ' απασχολήσουν τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου είναι:

  • Οι βασικές διεθνείς εξελίξεις που αποδεικνύουν την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού
  • Η ποικιλόμορφη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις μέσω των αποφάσεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • Ο ρόλος και η δράση της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ στις σημερινές συνθήκες, καθώς και το πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα.

Κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου είναι: «Κίνημα ειρήνης δυνατό - Ενάντια στους πολέμους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ - Για Ελλάδα χωρίς βάσεις και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις».

Το Συνέδριο αρχίζει το Σάββατο 21 του Απρίλη στις 09.00 π.μ. με την προσέλευση και εγγραφή συνέδρων, ενώ οι εργασίες αρχίζουν στις 10.00 π.μ. Οι εργασίες της πρώτης μέρας ολοκληρώνονται στις 8 μ.μ.

Την Κυριακή 22 του Απρίλη αρχίζουν στις 9.30 π.μ. και ολοκληρώνονται στις 12.30 το μεσημέρι, ενώ ακολουθούν η εκλογή Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Πανθεσσαλονίκεια Συνδιάσκεψη

Εχοντας την πολύτιμη εμπειρία όλων των αγώνων και της δράσης που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, τα μέλη της ΕΔΥΕΘ πραγματοποίησαν το Σάββατο την Πανθεσσαλονίκεια Συνδιάσκεψή τους, ενόψει του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ. «Πατώντας σ' αυτήν την εμπειρία μπορούμε να πάμε ακόμη πιο ψηλά, να ανεβάσουμε το κίνημά μας στο ύψος των σημερινών αναγκών», τόνισε ο Ν. Ζώκας, παρουσιάζοντας εκ μέρους της απερχόμενης Γραμματείας τον απολογισμό δράσης της ΕΔΥΕΘ.

Στη διάρκεια της συνδιάσκεψης αναπτύχθηκαν τα σύγχρονα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος, ενώ αναφέρθηκαν οι πολύπλευρες εκδηλώσεις και δράσεις της ΕΔΥΕΘ. Επίσης, έγινε ο προγραμματισμός δράσης και εκλέχθηκε νέα Γραμματεία. Επισημαίνεται ότι στους πρώτους στόχους της ΕΔΥΕΘ το επόμενο διάστημα παραμένει η κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος δράσης που θα έχει να κάνει με την ξένη επέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων. Για το σκοπό αυτό, συντονισμένα με τους γειτονικούς λαούς, θα γίνει αγώνας για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων, στρατευμάτων και στρατηγείων από τις χώρες της περιοχής μας.

Συνελεύσεις Επιτροπών Ειρήνης

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα:

  • Σήμερα, Τρίτη 17 του Απρίλη

-- Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, 8 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

  • Αύριομ Τετάρτη 18 του Απρίλη

-- Επιτροπή Ειρήνης Αμαλιάδας, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας (στον Ανεμόμυλο).

-- Επιτροπή Ειρήνης Λευκάδας, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει η Γεωργία Λαδογιάννη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

-- Επιτροπή Ειρήνης Μεσολογγίου, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Σ. Κουνιάς, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

-- Επιτροπή Ειρήνης Γρεβενών, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Α. Λαδά» (πρώην ΝΕΛΕ).

ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Σχολείο» ΝΑΤΟικής εκπαίδευσης

Η παραπέρα προώθηση της ΝΑΤΟποίησης των Βαλκανίων και η πιο βαθιά εμπλοκή τους στους νεοταξικούς σχεδιασμούς, στο όνομα της «Βελτίωσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», θα αποτελέσει το κύριο θέμα των συζητήσεων στο πλαίσιο της Συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των βαλκανικών χωρών, που πραγματοποιείται αύριο 18 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη.

Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ από 10 βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία), θα διερευνήσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει εκδώσει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, «τρόπους δράσεως για σταθερή και αποτελεσματική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία που «αποσκοπεί στην προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη το σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στην περιοχή».

Η πρωτοβουλία αυτή, που έχει τις ευλογίες των Αμερικανών προωθείται με στόχο να βοηθήσει στην εδραίωση των ΝΑΤΟικών δομών στην περιοχή και στην επιβεβαίωση της αμερικανικής επικυριαρχίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα διερευνήσουν τρόπους δράσεως για την ανάπτυξη κατάλληλων οργάνων, μηχανισμών και προσεγγίσεων με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας, τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων και την επαύξηση της συνέργειας στην περιοχή».

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου θα κηρύξει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευ. Μεϊμαράκης. Θα συμμετέχουν στις εργασίες της ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUMC) και ο διοικητής του Διακλαδικού ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Νεάπολης (JFC Naples).

Με ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τα προεδρεία των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αύριο Τετάρτη 18/4 και ώρα 11 π.μ. στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών ΕΝ (ΠΕΜΕΝ), (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

Τη συνάντηση θα απασχολήσουν:

  • Τα προβλήματα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος τα οποία αναδείχτηκαν με τραγικό τρόπο και με το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND.
  • Τα ασφαλιστικά προβλήματα των ναυτεργατών και η κατάσταση του ΝΑΤ.

Μετά τη συνάντηση, στις 11:30 π.μ., η Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στον ίδιο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ