ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΑ «SEA DIAMOND» - «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Παράλληλες ιστορίες συγκάλυψης

Η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «βγάζει λάδι» το εφοπλιστικό κεφάλαιο

Eurokinissi

Είναι τουλάχιστον αυταπάτη να γίνεται λόγος για ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για ασφαλή πλοία, για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, συνολικά ναυτιλία προς όφελος του λαού, όσο θα κυριαρχεί η πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ανάγει τους εφοπλιστές σε «κράτος εν κράτει». Πολιτική που στα πλαίσιά της έχει στηθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα από επιθεωρητές, νηογνώμονες, υπηρεσίες του ΥΕΝ και πολλούς ακόμα, για να «βγάζει λάδι» το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Χτες, στη διάρκεια της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που συνεχίζεται στο Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, αναδύθηκαν ξανά οι εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας, του «Ελληνικού Νηογνώμονα», της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ, που επέτρεπαν να ταξιδεύει αυτό το σαπάκι. Ομως, φάνηκαν και οι ευθύνες των διωκτικών και δικαστικών αρχών που έριξαν όλες τις ευθύνες αποκλειστικά στο πλήρωμα στέλνοντας ως κακούργους στη φυλακή τον πλοίαρχο και υποπλοίαρχο, ενώ η μόνη κατηγορία που αποδόθηκε στην εταιρεία ήταν για ...πλημμέλημα! Οι επιθεωρητές της υπηρεσίας του ΥΕΝ αθωώθηκαν ενώ στο «Νηογνώμονα» δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη.

Στη διάρκεια κατάθεσης του πραγματογνώμονα Απ. Παπανικολάου ήρθαν στο φως και νέα στοιχεία από έκθεση που κατέθεσαν δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων. Οι υδατοστεγείς θύρες των στεγανών διαμερισμάτων του πλοίου δεν μπορούσαν να κλείσουν γιατί - εκτός των άλλων, όπως, ότι εκεί υπήρχαν καμπίνες - δεν είχαν αντλίες ελαίου! Αυτό έρχεται να προστεθεί στη σωρεία στοιχείων που έχουν αναδειχτεί μέχρι τώρα και που έχουν αποδείξει ότι το πλοίο αυτό έπρεπε να ήταν στο διαλυτήριο και όμως το «κύκλωμα» το είχε πιστοποιήσει ως αξιόπλοο!

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό για τη συγκάλυψη των ευθυνών ΥΕΝ και εφοπλιστών και τη μετάθεση όλων των ευθυνών στο πλήρωμα έχει «στηθεί» και για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND» της εταιρείας «ΛΟΥΗΣ» με απολογισμό δύο αγνοούμενους και απειλή για οικολογική καταστροφή της θάλασσας της Σαντορίνης και όχι μόνο! Η διαδικασία των ερευνών και των ανακρίσεων παραμένει «διάτρητη». Οι μέχρι τώρα ενέργειες των αρμόδιων αρχών κινούνται πεντακάθαρα στη «γραμμή» συγκάλυψης που έδωσαν από την πρώτη στιγμή ΥΕΝ και εταιρεία. Εδώ και 11 μέρες που έχει αρχίσει η διερεύνηση της υπόθεσης, δεν έχουν οριστεί πραγματογνώμονες, γεγονός που χαρακτηρίζεται πρωτοφανές! Ενώ επικεφαλής της προανάκρισης για λογαριασμό του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ) παραμένει ο αναρμόδιος αξιωματικός του Λιμενικού, που φέρεται να έχει και «βεβαρημένο παρελθόν»...

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, καλύπτει την εταιρεία ακόμα και για το θέμα της ρύπανσης. Σε χτεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης και στο αίτημά τους για άμεση απάντληση του μαζούτ από το κρουαζιερόπλοιο, ανέλκυσή του και πλήρη καθαρισμό της θάλασσας, δεν έδωσε καμία απάντηση. Αρνήθηκε να τους ενημερώσει ακόμα και για το ...περιβόητο πλάνο απάντλησης του μαζούτ που υποτίθεται ότι έχει καταστρώσει η εταιρεία και έχει εγκρίνει το ΥΕΝ!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνη η φιλοεφοπλιστική πολιτική

Το ναυάγιο του «SEA DIAMOND», ως συνέπεια της αντιλαϊκής φιλοεφοπλιστικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και απόδειξη της επικινδυνότητάς της για την ανθρώπινη ζωή, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Ελπ. Παντελάκη και Στ. Σκοπελίτη προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«

Με δραματικό τρόπο ήρθαν στην επιφάνεια και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του ΚΚΕ και του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος ότι η αντιλαϊκή πολιτική που πιστά υπηρετείται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εξασφαλίζει τεράστια κέρδη για τους εφοπλιστές, είναι άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τραγικό ναυάγιο του "SEA DIAMOND" με 2 αγνοούμενους, τη βύθιση του πλοίου και τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον όρμο της Καλντέρας της Σαντορίνης. Οι καταγγελίες για το Ε/Γ - Τ/Κ πλοίο "SEA DIAMOND" που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, για τα σωστικά μέσα, τη στεγανή υποδιαίρεση, την ύπαρξη καμπινών κάτω από την ίσαλο γραμμή, κ.ά., καθώς και οι ελλείψεις στα σωστικά μέσα άλλων πλοίων, επιβεβαιώθηκαν.

Επίσης, αναδείχτηκε το γεγονός ότι τα περισσότερα λιμάνια είναι επικίνδυνα και χωρίς στοιχειώδη υποδομή, ενώ παντελής είναι η έλλειψη οργανωμένων και εξοπλισμένων σταθμών διάσωσης για να προσφέρουν άμεσα και αποτελεσματικά τη βοήθειά τους σε περιπτώσεις κινδύνου.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που παραβιάζουν ακόμα και τους Διεθνείς Κανονισμούς, με την αντικατάσταση εργαζομένων από ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, με αμφίβολης ποιότητας πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας, με καθεστώς τρομοκρατίας και απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Γιατί ενώ ο ίδιος γνώριζε τα παραπάνω, δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πλοίων, της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση απάντληση των καυσίμων και των λιπαντικών και την ανέλκυση του πλοίου προκειμένου να διαφυλαχτεί το θαλάσσιο περιβάλλον;».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΠΙΤΣ»
Σε επαγρύπνηση για τα δικαιώματά τους

Η αποφασιστικότητα και η αγωνιστική ετοιμότητα των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Κέρκυρα Μπιτς» - ιδιοκτησία Ομίλου «Λούης» στην Κέρκυρα - να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από τη λειτουργία ή όχι του ξενοδοχείου (υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης το ξενοδοχείο έχει σφραγιστεί επ' αόριστο) αναδείχτηκε στη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ταξικού σωματείου.

Οι εργαζόμενοι έκαναν καθαρό ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Δεν εφησυχάζουν από τις δηλώσεις του υφυπουργού Απασχόλησης - ότι θα πληρώνονται κανονικά από την 1 Μάη - και οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αρκούν από μόνες τους να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Στο μεταξύ, αύριο το πρωί κλιμάκιο του ΚΕΠΕΚ από την Πάτρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΔΣ του Σωματείου, θα πραγματοποιήσει έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας του ξενοδοχείου.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αψηφήσουν τα παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα σε κυβέρνηση, ελεγκτικούς μηχανισμούς και εργοδοσία και να τους γυρίσουν την πλάτη. «Αυτό που πρέπει να τους ενδιαφέρει είναι η εξασφάλιση όλων των σύγχρονων προϋποθέσεων υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και επισκεπτών - τουριστών καθώς επίσης και η εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, η σταθερή και μόνιμη δουλιά».

Τους καλεί να αγωνιστούν με το ταξικό σωματείο και το ΠΑΜΕ ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της. «Να καταδικάσουν και να απομονώσουν τοπικούς βουλευτές και παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ενώ "τα δίνουν όλα" στην υποστήριξη των επιχειρηματιών τώρα καμώνονται ότι ενδιαφέρονται γι' αυτούς».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
«Μέρος της επίσημης κρατικής πολιτικής»

Σε συρρίκνωση και αυτών των υποτυπωδών πολιτικών πρόνοιας οδηγεί η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς αναγορεύει τον εθελοντισμό σε επίσημη κρατική πολιτική και τον συμπληρώνει με τη διαβόητη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) για την προβολή των επιχειρήσεων.

Τα σχέδια της κυβέρνησης δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», όπου η πρόεδρός του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ανακοίνωσε ότι στις 24.4.2007 θα μπει ο θεμέλιος λίθος του Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά, που δωρίζει ο Σύλλογος στην πολιτεία. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η ίδρυση ενός Φορέα-ομπρέλας, του Εθνικού Κινήματος Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, το οποίο θα θέσει το λεγόμενο εθελοντικό κίνημα υπό την αιγίδα της πολιτείας και θα το αναγορεύει σε «μέρος της επίσημης κρατικής πολιτικής», κατά την έκφραση του Δ. Αβραμόπουλου.

Δηλαδή το κράτος κάνει ένα ακόμα βήμα αποδέσμευσης απ' την υποχρέωσή του για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής την εκχωρεί - με το αζημίωτο βέβαια - στις εθελοντικές οργανώσεις. Επίσης έρχεται να τη συμπληρώσει με το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για την ΕΚΕ, ώστε να έρθει «πιο κοντά ο ιδιωτικός τομέας στην κοινωνική δράση» με τη συνεισφορά «πολλών εταιρειών απ' το περίσσευμα των κερδών τους», όπως είπε ο υπουργός Υγείας.

«Καρφώνει» και η Ιερά Σύνοδος

Απαντώντας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας στα δημοσιεύματα για την εμπλοκή της στον «προσκυνηματικό διάπλου» (κρουαζιέρα) στα βήματα του... Απόστολου Παύλου, που η πέρυσι κόστισε 180.000 ευρώ και φέτος, σύμφωνα με τις επαφές της Εκκλησίας με την εταιρία «Louis» κοστολογείται περί τα 1.350.000 ευρώ, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε χτες ότι δεν είναι αρμόδια ούτε για τη χρηματοδότηση ούτε για την τελική επιλογή του φορέα υλοποίησης του «προσκυνηματικού διάπλου». Πάντως, η Ιερά Σύνοδος και Συνοδικό Γραφείο Αναπτύξεως Προσκυνηματικών Περιηγήσεων διαθέτει και συνομιλίες με τη «Louis» διεξάγει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ