Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνη η φιλοεφοπλιστική πολιτική

Το ναυάγιο του «SEA DIAMOND», ως συνέπεια της αντιλαϊκής φιλοεφοπλιστικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και απόδειξη της επικινδυνότητάς της για την ανθρώπινη ζωή, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Ελπ. Παντελάκη και Στ. Σκοπελίτη προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«

Με δραματικό τρόπο ήρθαν στην επιφάνεια και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του ΚΚΕ και του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος ότι η αντιλαϊκή πολιτική που πιστά υπηρετείται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εξασφαλίζει τεράστια κέρδη για τους εφοπλιστές, είναι άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τραγικό ναυάγιο του "SEA DIAMOND" με 2 αγνοούμενους, τη βύθιση του πλοίου και τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον όρμο της Καλντέρας της Σαντορίνης. Οι καταγγελίες για το Ε/Γ - Τ/Κ πλοίο "SEA DIAMOND" που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, για τα σωστικά μέσα, τη στεγανή υποδιαίρεση, την ύπαρξη καμπινών κάτω από την ίσαλο γραμμή, κ.ά., καθώς και οι ελλείψεις στα σωστικά μέσα άλλων πλοίων, επιβεβαιώθηκαν.

Επίσης, αναδείχτηκε το γεγονός ότι τα περισσότερα λιμάνια είναι επικίνδυνα και χωρίς στοιχειώδη υποδομή, ενώ παντελής είναι η έλλειψη οργανωμένων και εξοπλισμένων σταθμών διάσωσης για να προσφέρουν άμεσα και αποτελεσματικά τη βοήθειά τους σε περιπτώσεις κινδύνου.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που παραβιάζουν ακόμα και τους Διεθνείς Κανονισμούς, με την αντικατάσταση εργαζομένων από ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, με αμφίβολης ποιότητας πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας, με καθεστώς τρομοκρατίας και απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Γιατί ενώ ο ίδιος γνώριζε τα παραπάνω, δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πλοίων, της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση απάντληση των καυσίμων και των λιπαντικών και την ανέλκυση του πλοίου προκειμένου να διαφυλαχτεί το θαλάσσιο περιβάλλον;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ