ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
Σελ. /32
Ναι, η βία είναι μαμή της Ιστορίας

Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το μακελειό στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο, ένα το κρατούμενο, όλοι το απεχθάνονται.

Από αυτό, όμως, ως το σημείο να «αρπάζεται» ο συνήθης ύποπτος jpretenteris@dolnet.gr για να ξιφουλκήσει, δήθεν, κατά της βίας γενικά, υπάρχει τεράστια απόσταση. Συνιστά ήδη βία κατά της λογικής και μόνο που μια τέτοια υπογραφή ζητά να μπει στην άκρη η βία.

Από πού κι ως πού ένας αστός και μάλιστα από τους πιο χυδαίους εκπροσώπους της τάξης του αποκτά δικαίωμα να μιλά ενάντια στη βία;

Δυο αράδες παρακάτω, η τάξη του με μια υπογραφή στέλνει σε αργό θάνατο 600 εργάτες. Νόμιμη, νομιμότατη η βία που ασκούν οι καπιταλιστές. Βάρδα μη μάθουν και οι εργάτες ως τάξη ότι έχουν κάθε δικαίωμα να είναι εξαιρετικά βίαιοι κατά των καπιταλιστών βιαστών τους.

Αυτό που ενοχλεί τους Πρετεντέρηδες δεν είναι η βία αυτή καθαυτή. Ζουν μέσα σ' αυτήν. Ζουν απ' αυτήν. Ασκηση βίας είναι η ίδια η «δουλιά» τους. Μπορούν να χύσουν τόνους δακρύων για τους 170 - χτες - νεκρούς στο Ιράκ, αλλά δε ζητούν να σταματήσει η κατοχή της χώρας. Αυτή είναι νόμιμη βία κι αυτήν την έχουν καθαγιασμένη στις συνειδήσεις τους.

Θα ανάψουνε πολλά κεράκια για τα παιδιά στη Βιρτζίνια. Αλλά ούτε ένα για τα εκατομμύρια των αστέγων, των φυλακισμένων, των ανέργων, των πεινασμένων, των νεκρών των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Θα συνεχίζουν, όμως, να αγανακτούν για τη βία. Οχι τη βία που ασκούν οι ίδιοι. Αλλά τη βία που μετά γνώσεως θα θεωρήσουν αργά ή γρήγορα ως δικαίωμά τους οι από κάτω ενάντια στους κυρίαρχους.

Αιώνες παλεύουν να πείσουν τους από κάτω ότι πρέπει να γυρνάνε το μάγουλο. Κι έρχεται η ρημάδα η ζωή να δικαιώσει ξανά και ξανά ότι μόνο με βία κυλά η ζωή. Είτε αυτή είναι βία για να κρατηθεί όρθιο ένα αντιδραστικό σύστημα, είτε βία για να ανατραπεί.

Οι λεγόμενες «παραβατικές συμπεριφορές», είναι απλά περιστατικά παράγωγα του βάρβαρου συστήματος όπου η βία κάνει παρέλαση.

Οσο οι αστοί ξορκίζουνε τη βία, τόσο περισσότερο πρέπει να νιώθουν τη βία να τους χτυπάει την πόρτα. Οχι με τον ανούσιο τρόπο μιας σφαίρας. Αλλά εκεί που πράγματι τους πονά: Στην αφαίρεση της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Αυτή είναι η πηγή της βίας των αστών πάνω στους εργάτες. Από αυτή τη βία προέρχεται και κάθε άλλη δευτερεύουσα. Αυτή η πηγή πρέπει να στερέψει.

Και για να γίνει αυτό κάθε άσκηση βίας πάνω στους αστούς είναι θεμιτή. Αν σ' αυτό συμφωνήσουμε, κύριε Πρετεντέρη, μπορούμε μετά να μιλήσουμε και για ένα «πλαίσιο διαδικασιών και αξιών»...

Σαν κι αυτές που πρεσβεύει ο Γκορμπατσόφ. Που αφού έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για την παλινόρθωση του καπιταλισμού, τώρα τον ενοχλούν, δήθεν, οι συνέπειες από τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό. Αυτό δεν είναι απλά οπορτουνισμός...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙΣ...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥΣ: «Ισχυρός εφοπλιστικός όμιλος, με έδρα το Λονδίνο, λέγεται ότι βοήθησε σημαντικά για να έρθει στο φως το σκάνδαλο των ομολόγων» (η πληροφορία στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΖΗΤΑΝΕ; «Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Σάββας Τσιτουρίδης στη χθεσινή πρώτη του συνέντευξη αναλώθηκε στην περιγραφή των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ που ζημίωσαν τα Ταμεία των εργαζομένων με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Ομως αυτά είναι, πρώτον, γνωστά και, δεύτερον, ακριβώς για τη λεηλασία αυτή, όπως και γενικότερα για τη διαφθορά της εξουσίας, οι πολίτες κατεψήφισαν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004. Εκείνο που έπρεπε να πει ο κ. υπουργός και δεν το είπε, είναι γιατί διόρισε στις διοικήσεις των Ταμείων κομματικά στελέχη της ΝΔ που έσπευσαν να αγοράσουν τα ομόλογα του σκανδάλου» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΕΙΠΕ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ: «Ο τελευταίος "οπαδός" της κυβέρνησης είναι το... ΚΚΕ που κριτικάρει τη ΝΔ "γιατί εφαρμόζει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πολιτική του"» (με υπογραφή Π. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ: «Θέλοντας να αποτινάξει την εικόνα του γερακιού, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, εμφανίστηκε χθες με πολιτική περιβολή, κομίζοντας ξαναζεσταμένη πρόταση για αφοπλισμό ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο...» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ» το πλέγμα προστασίας προσωπικών δεδομένων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση...

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΡΙΣΜΑ μηδενικής... ενοχής

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Δεν κυβερνούν τα Κανάλια την Ελλάδα»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΛΗΣΤΕΙΑ 1,2 ΤΡΙΣ. ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΩΣ ΛΕΗΛΑΤΗΘΗΚΑΝ τα ταμεία επί ΠΑΣΟΚ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ των ασφαλισμένων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο «ΑΝΙΔΕΟΣ» κ. Σάββας Τσιτουρίδης

Η ΑΥΓΗ: Γραπτή ομολογία του σκανδάλου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η νύχτα με τις κουκούλες

ΤΑ ΝΕΑ: Τρομο-επίδειξη στο σπίτι του Κεδίκογλου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αφόπλισαν τον φρουρό του Προέδρου Αρείου Πάγου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 25.438 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο

Η ΧΩΡΑ: Δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που πτωχεύουν χωρίς δόλο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΧΤΥΠΗΜΑ στα «κοράκια» των πλειστηριασμών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τέσσερα ταμπλό μετοχών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι λερωμένες φωλιές

«Να συμφωνήσουμε ότι ο αποκλεισμός της βίας είναι η απόλυτη σταθερά πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Να συμφωνήσουμε ότι μπορεί να μας χωρίζουν πολλά, ότι μπορεί να μας χωρίζουν ακόμη και ανισότητες ή αδικίες, αλλά ότι όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπίζονται μόνο μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαδικασιών και αξιών. Οχι επειδή η σύγκρουση τρομάζει. Αλλά επειδή τη μία μέρα ή την άλλη με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, οδηγεί πάντα σε κάποιας μορφής μακελειό» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

και η νομιμοποιημένη βία

«Λουκέτο στην ΑΓΕΤ Χαλκίδας. Κλείνει επ' αόριστον το εργοστάσιο τσιμέντων. Εκβιάζονται οι εργαζόμενοι. Με την επιβολή λουκέτου εκβιάζει τους περισσότερους από 600 εργαζόμενους επιχειρώντας να επιβάλει το δικό της εργασιακό καθεστώς» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Ο κόσμος τους

«Είμαστε ένα έθνος φοβισμένων ανθρώπων. Ο λύκος παραφυλάει εκεί έξω. Το 90% των όπλων αγοράζονται από λευκούς που κατοικούν στις πλέον ασφαλείς συνοικίες» (ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

και οι κροκόδειλοί τους

«Τη δυσφορία του για την εμπλοκή του ξένου παράγοντα και δη των Αμερικανών στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ρωσίας, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος απέδωσε σε ξένο δάκτυλο τις πρόσφατες ταραχές στη χώρα» (η είδηση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ