ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυρώσεις σ' όσους δεν ψηφίσουν αδικαιολόγητα

Ποινικές κυρώσεις προβλέπονται για όσους εκλογείς δεν ψηφίσουν, αδικαιολόγητα, στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, υπενθυμίζεται πως η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και πως όσοι δεν ψηφίσουν αντιμετωπίζουν φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο και στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, από ένα μέχρι τρία χρόνια.

Δεν υποχρεούνται να ψηφίσουν και, κατά συνέπεια, απαλλάσσονται από τις παραπάνω κυρώσεις, όσοι εκλογείς έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους. Επίσης, όσοι, κατά τη μέρα της ψηφοφορίας, διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, οι εκλογείς θα πρέπει να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση από την αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής τους, την οποία οφείλουν να υποβάλουν, μετά τις εκλογές, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, στην οποία υπάγεται ο δήμος ή η Κοινότητα όπου έπρεπε να ψηφίσουν.

Επίσης, δικαιολογημένοι θεωρούνται όσοι υπάλληλοι του δημοσίου, υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κλπ. δεν ψηφίσουν, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών. Οσοι εκλογείς την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό ή δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι εκλογείς οφείλουν να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα υποβάλουν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, στην οποία υπάγεται ο δήμος ή η κοινότητα όπου ψηφίζουν. Να υπενθυμίσουμε πως όσοι εκλογείς δεν ψηφίσουν αδικαιολόγητα δεν αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις, δηλαδή μπορούν να εκδώσουν διαβατήριο, δίπλωμα κλπ.

Με πλοία και ελικόπτερα

Με άλλη εγκύκλιό του, το υπουργείο Εσωτερικών καλεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να διαθέσει πλοία και ελικόπτερα στις Νομαρχίες Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Αττικής, Χανίων, Σάμου και Λέσβου για να την προώθηση εκλογικού υλικού και τη μετακίνηση των δικαστικών αντιπροσώπων, καθώς σημειώνονται δυσχέρειες στην επικοινωνία. Συγκεκριμένα, στη Νομαρχία Κυκλάδων θα διατεθούν ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο 6 τουλάχιστον θέσεων, από 5 έως και 11 Απρίλη.

Στη Νομαρχία Δωδεκανήσου θα διατεθούν 2 ελικόπτερα 6 τουλάχιστον θέσεων, από 6 έως και 11 Απρίλη. Στη Νομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο έξι τουλάχιστον θέσεων, από 5 έως και 11 Απρίλη. Στη Νομαρχία Χανίων, ένα ελικόπτερο έξι τουλάχιστον θέσεων, από 7 έως και 10 Απρίλη. Στις Νομαρχίες Σάμου και Λέσβου από ένα ελικόπτερο έξι τουλάχιστον θέσεων, από 6 έως και 11 Απρίλη.

Με άλλη εγκύκλιο, καλούνται οι συγκοινωνιακοί φορείς να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη εφορευτικών επιτροπών για να μεταβούν στον τόπο διορισμού τους.

Καμία επανάπαυση

Στον ύπνο μου το 'δα, μα δεν ήταν απ' τα συνηθισμένα όνειρά μου, κείνο το μεσημεριάτικο όνειρο που είδα χτες. Ηταν τόσο ζωντανό το όνειρο αυτό, που μ' έκαμε να ξυπνήσω ξαφνιασμένος, να κάτσω στο κρεβάτι, έτοιμος να ορμήσω στην πόρτα και να βγω.

Είδα στ' όνειρό μου τη Διαμάντω Κουμπάκη. Κρατούσε την αραβίδα της στο χέρι κι ερχόταν προς εμένα. Οταν έφτασε κοντά μου μου είπε:

-Ε, καπετάνιε, ξύπνα. Ξύπνα καπετάνιε! Τέτοιες ώρες δεν κοιμόμαστε, όσο κι αν είμαστε αποσταμένοι, κουρασμένοι ή κι άρρωστοι. Οι μάχες με τα βόλια σταματήσαν, βέβαια, από καιρό, μα τώρα όμως άρχισε η μάχη με την ψήφο...

Ηταν αυτή η φράση της η τελευταία που με ξύπνησε. Η φράση που μου έθιξε τον αγωνιστικό μου εγωισμό. Μάθημα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης σ' εμένα, έστω κι από την ηρωίδα και μαρτυρική νεκρή, δεν μπορούσε να μη με θίξει...

Ποτέ στην αγωνιστική μου ζωή δεν εφησύχαζα. Πάντα ξάγρυπνος, ανήσυχος και πανέτοιμος, πάντα, για όποιες μάχες! Οχι μόνο στην Κατοχή - μαζικές και ένοπλες- κι όχι μόνο το Δεκέμβρη, ξάγρυπνος τις 33 ανεπανάληπτες ηρωικές μέρες και στις φυλακές. Πανέτοιμος για όποια προβοκάτσια. Πανέτοιμος σαν ο πιο υπεύθυνος ή και συνυπεύθυνος της καθοδήγησης, για μάχες... Τόσες μάχες... Πού να τα λέω, αυτά τώρα. Μα και σαν παροπλισμένος που είμαι τον τελευταίο καιρό, απ' όποιες συγκεκριμένες ευθύνες, δεν έπαψα να νιώθω υπεύθυνος και συνυπεύθυνος για ό,τι γίνεται στο Κόμμα και στο μαζικό κίνημα.

Φαίνεται πως ήταν αυτή η συναίσθηση ευθύνης, που επέδρασε στις διεργασίες του υποσυνείδητου, που προκάλεσε το όνειρο με την ηρωίδα Διαμάντω, που στις 17 Αυγούστου του '44, μαζί με την άλλη ηρωίδα, την Αθηνά Μαύρου κι άλλους σχεδόν 200 ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες. ΕΠΟΝίτες δολοφονήθηκαν άγρια στη Μάνδρα της Οσίας Ξένης, στο μεγάλο μπλόκο από ταγματασφαλίτες και χιτλερικούς.

Ξύπνησα, λοιπόν, μα οι σωματικές μου δυνάμεις, τώρα, δε μου επέτρεψαν και δε μου επιτρέπουν να βγω στους δρόμους και να τρέξω με ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στα χέρια και με την ομάδα που συνοδεύει το Σπύρο Χαλβατζή, τον άξιο αγωνιστή από παιδί ακόμη και τώρα ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Β' Πειραιά, δεν μπορώ τώρα να πάω μαζί του και να μπω σ' όλα τα σπίτια, να εξηγήσω γιατί πρέπει να μαυρίσουν τα κόμματα του δικομματισμού πριν απ' όλα, που ξετσίπωτα ξεχνούν την άλλη μέρα των εκλογών όσα υπόσχονται. Να μαυρίσουν όλα τα κόμματα του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ και να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Το Κόμμα που 82 χρόνια βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, στο πλευρό του λαού.

Οι σωματικές μου δυνάμεις δε μου το επιτρέπουν να μιλήσω ζωντανά, σε κάθε Κοκκινιώτη, Δραπετσωνίτη, Κερατσινιώτη κλπ. Μπορώ όμως να γράψω και θα γράψω.

Γράφω κιόλας. Και με το γραφτό μου αυτό υψώνω στεντόρεια την καθάρια αγωνιστική μου φωνή. Φωνή αντιπροσωπευτική. Φωνή όλων εκείνων που θυσιάστηκαν σ' όλη την Ελλάδα για λευτεριά, ανεξαρτησία, δημοκρατία, ελευθερίες, για ένα καλύτερο αύριο. Εκείνους που αντιμετώπισαν τους Γερμανοϊταλούς και Βουλγάρους φασίστες και τους συνεργάτες τους. Και σε συνέχεια τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές και το δοσιλογισμό. Αγωνίστηκαν για ανεξαρτησία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια και προκοπή του λαού. Πιστοί στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.

Αυτή η καθάρια πατριωτική πολιτική εκπροσωπείται από το ΚΚΕ και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις σήμερα.

Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται 82 χρόνια. Πολιτική που ξεκινά ακόμη από πιο παλιά. Απ' τους Κολοκοτρωναίους, τους Καραϊσκάκηδες από το αθάνατο εικοσιένα, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης.

Οι εκλογές της 9ης Απρίλη είναι μια μοναδική ευκαιρία για να εκφράσει την αγανάκτησή του ο λαός ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Την αντίθεσή του για τον εμπαιγμό των συνταξιούχων, ιδιαίτερα την ανατροπή του ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων, την Υγεία και Πρόνοια, την Παιδεία. Να εκφράσει την αγανάκτησή του, για την πολιτική ραγιαδισμού στο ΝΑΤΟ, τη δολοφονία του γιουγκοσλαβικού λαού. Την αγανάκτησή του για το Ελσίνκι και τον ευρωστρατό που δημιουργήθηκε.

Οι εκλογές στις 9 Απρίλη είναι μια ευκαιρία για να μαυρίσει ο λαός με την ψήφο του το δικομματισμό κι όλα τα κόμματα που συμφώνησαν με το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ κλπ. Ευκαιρία για να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς του ΚΚΕ και των συνεργαζόμενων δυνάμεων, ώστε να βοηθήσει στη γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου που αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για τη διακυβέρνηση της χώρας από κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας, με την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων.

Χρέος γι' αυτό, όχι μόνο των κομμουνιστών, αλλά όλων των αγωνιστών της ειρήνης, της δημοκρατίας,χρέος όλων των συνειδητών εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος, της πόλης και της υπαίθρου. Χρέος των ΕΒΕ, καθένα που χτυπά στα στήθια της ελληνικής ανθρώπινης καρδιάς, είναι να ριχτεί μ' όλες τις δυνάμεις του, για να προπαγανδίσει την υπερψήφιση του ΚΚΕ...

Σ' αυτή την κρισιμότητα της στιγμής καμία εφησύχαση. Καμία επανάπαυση. Ξαγρύπνια, πλάι στον ψηφοφόρο, ώσπου να κλείσουν οι κάλπες.

Μαύρο στην πολιτική της ΟΝΕ, των πολυεθνικών, των εκσυγχρονιστών, υποτακτικών τους, που οδηγεί μαζί με τους άλλους λαούς και το δικό μας προς τα πίσω. Πίσω στο Μεσαίωνα και πιο πίσω ακόμη: Στο δουλοκτητικό καθεστώς, που είναι η εδραίωση της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου.

Μαύρο στο δικομματισμό που θεωρεί μια χούφτα μεγαλοκεφαλαιοκράτες σαν Ελλάδα. Και το λαό σαν υποζύγια, σα δουλοπάροικους, σαν υπηρέτες τους.

Κόκκινη, δαγκωτή ψήφο στο Κου-Κου-Ε, το κόμμα των ηρώων και μαρτύρων, για λευτεριά, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, δημοκρατία, πολιτισμό, πρόοδο.

Ψήφο στο ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος που θα βοηθήσει να μεσουρανήσει ο ήλιος της ειρήνης και της δικαιοσύνης πάνω από τη χώρα μας, τη Βαλκανική γενικότερα.


Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

Στις 19.00, στα πλαίσια της εκπομπής «Πολιτική επικαιρότητα», τις συνεντεύξεις Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε Καβάλα και Σέρρες, στα πλαίσια της περιοδείας της στους νομούς.

Στις 20.00, θα μεταδοθεί η συζήτηση στη Βουλή του ν/σ για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

Στις 22.00 «Προεκτάσεις», με θέμα: «Γιατί το θέμα της λεγόμενης μετά ΟΝΕ εποχής, βρίσκεται στο κέντρο της προεκλογικής περιόδου;». Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τους Παναγιώτη Γεωργιάδη - μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Θεοχάρη Παπαμάργαρη - μέλος της Επιτροπής Στήριξης του ΚΚΕ. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».

Στις 23.00 θα μεταδοθεί η εκδήλωση παρουσίασης των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στην Α' και Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Εκδηλώσεις του ΚΚΕ για το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό και τ' αντιλαϊκά σχέδια που προωθούνται, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ, για την πλήρη διάλυσή του ήταν το θέμα συζήτησης σε εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι ΝΕ Καρδίτσας και Τρικάλων του ΚΚΕ στους δύο νομούς. Στις εκδηλώσεις, που συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζόμενοι, αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος διάλογος για την πορεία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, που οδηγείται σε κατάρρευση, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.

Εισηγητής ήταν ο Θύμιος Ευθυμίου , μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια, που προωθούνται στα πλαίσια της λεγόμενης μετα-ΟΝΕ εποχής και πρόκειται να υλοποιηθούν μετά τις εκλογές, αφορούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης με βάση το μέσο όρο των μισθών όλων των χρόνων εργασίας του κάθε εργαζόμενου και στην επανεξέταση και κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Τόνισε, επίσης, ότι είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ο αγώνας για την υπεράσπιση και τη βελτίωση του υπάρχοντος κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος και ότι στις εκλογές πρέπει να δοθεί μια δυναμική απάντηση καταδίκης των κομμάτων που μεθοδεύουν ή στηρίζουν τη διάλυσή του και να ενισχυθεί το ΚΚΕ για ν' ανοίξει ο δρόμος της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου Πάλης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, Δημητρίου Αηδόνης (Δονάτος) και Κοντοζήσης Γιώργος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ