Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυρώσεις σ' όσους δεν ψηφίσουν αδικαιολόγητα

Ποινικές κυρώσεις προβλέπονται για όσους εκλογείς δεν ψηφίσουν, αδικαιολόγητα, στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, υπενθυμίζεται πως η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και πως όσοι δεν ψηφίσουν αντιμετωπίζουν φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο και στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, από ένα μέχρι τρία χρόνια.

Δεν υποχρεούνται να ψηφίσουν και, κατά συνέπεια, απαλλάσσονται από τις παραπάνω κυρώσεις, όσοι εκλογείς έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους. Επίσης, όσοι, κατά τη μέρα της ψηφοφορίας, διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, οι εκλογείς θα πρέπει να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση από την αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής τους, την οποία οφείλουν να υποβάλουν, μετά τις εκλογές, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, στην οποία υπάγεται ο δήμος ή η Κοινότητα όπου έπρεπε να ψηφίσουν.

Επίσης, δικαιολογημένοι θεωρούνται όσοι υπάλληλοι του δημοσίου, υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κλπ. δεν ψηφίσουν, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών. Οσοι εκλογείς την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό ή δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι εκλογείς οφείλουν να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα υποβάλουν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, στην οποία υπάγεται ο δήμος ή η κοινότητα όπου ψηφίζουν. Να υπενθυμίσουμε πως όσοι εκλογείς δεν ψηφίσουν αδικαιολόγητα δεν αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις, δηλαδή μπορούν να εκδώσουν διαβατήριο, δίπλωμα κλπ.

Με πλοία και ελικόπτερα

Με άλλη εγκύκλιό του, το υπουργείο Εσωτερικών καλεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να διαθέσει πλοία και ελικόπτερα στις Νομαρχίες Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Αττικής, Χανίων, Σάμου και Λέσβου για να την προώθηση εκλογικού υλικού και τη μετακίνηση των δικαστικών αντιπροσώπων, καθώς σημειώνονται δυσχέρειες στην επικοινωνία. Συγκεκριμένα, στη Νομαρχία Κυκλάδων θα διατεθούν ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο 6 τουλάχιστον θέσεων, από 5 έως και 11 Απρίλη.

Στη Νομαρχία Δωδεκανήσου θα διατεθούν 2 ελικόπτερα 6 τουλάχιστον θέσεων, από 6 έως και 11 Απρίλη. Στη Νομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο έξι τουλάχιστον θέσεων, από 5 έως και 11 Απρίλη. Στη Νομαρχία Χανίων, ένα ελικόπτερο έξι τουλάχιστον θέσεων, από 7 έως και 10 Απρίλη. Στις Νομαρχίες Σάμου και Λέσβου από ένα ελικόπτερο έξι τουλάχιστον θέσεων, από 6 έως και 11 Απρίλη.

Με άλλη εγκύκλιο, καλούνται οι συγκοινωνιακοί φορείς να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη εφορευτικών επιτροπών για να μεταβούν στον τόπο διορισμού τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ