Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΡΕΣ
Αλλαγές γίνονται μόνο με συγκρούσεις

Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη πλατεία Ελευθερίας

Είχε την τιμητική του χτες βράδυ το ΚΚΕ στην πόλη των Σερρών. Χωρίς, βέβαια, να μπορεί κανείς να βεβαιώσει ότι αυτό που φάνηκε στην πλατεία Ελευθερίας θα εκφραστεί και στην κάλπη ως ανάλογη αύξηση της δύναμης του Κόμματος και σε ψήφους, σίγουρο είναι πως ήταν εντυπωσιακή η συγκέντρωση. Το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι στήθηκαν δύο ώρες στο τσουχτερό κρύο να ακούσουν την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, να αναπτύσσει τις θέσεις του Κόμματος, από μόνο του σημαίνει πολλά για τις διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία.

Ετσι κι αλλιώς, η ψήφος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και όπως ξεκαθάρισε στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, δεν είναι και ελεύθερη. «Τα σύγχρονα Μέσα Τεχνολογίας μπορούν - αν χρειαστεί - να προσθέσουν σε κάποιο κόμμα κάποιες χιλιάδες ψήφους», σημείωσε, εννοώντας τα σύγχρονα μέσα προπαγάνδας, ενώ αναφέρθηκε στη μαζική χειραγώγηση συνειδήσεων, στα χιλιάδες ψέματα των κυβερνώντων και την εξαγορά ψήφων.

Παρ' όλα αυτά, κάλεσε την εργατιά, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους μικρομεσαίας επαγγελματοβιοτέχνες, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν την απόφαση και να στηρίξουν μαζικά το ΚΚΕ. Να προασπίσουν το ταξικό συμφέρον, να αποδοκιμάσουν την κυρίαρχη πολιτική, για την εφαρμογή της οποίας διαγκωνίζονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τις ευλογίες των Βρυξελλών και των ΗΠΑ.


Προειδοποίησε ότι η ψήφος σ' αυτές τις εκλογές θα νομιμοποιήσει ή όχι την εφαρμοζόμενη πολιτική. Και ακολούθως θα αποτελέσει εντολή για συνέχιση ή όχι της εφαρμογής της. Συνέχισε, λέγοντας πως η ενίσχυση των παραγόντων του δικομματισμού θα εκληφθεί από αυτούς ως προτροπή να συνεχίσουν το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, των στρατηγικών δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Να προωθήσουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Να νομιμοποιήσουν την απεμπόληση του δικαιώματος στην εθνική κυριαρχία, όπως ξεκίνησε στα Ιμια και συνεχίζεται και σήμερα, με πρόσφατο σταθμό το Ελσίνκι.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι μια θεαματική πτώση των ποσοστών που καταγράφουν στις εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα τρομοκρατήσει, όχι μόνο τα δύο κόμματα, αλλά και το ΣΕΒ, όλες τις ενώσεις της πλουτοκρατίας, την Κομισιόν και τα κοράκια του ΝΑΤΟ. Συνέχισε, τονίζοντας πως πρέπει να απεγκλωβιστούν οι λαϊκές δυνάμεις που έχουν παγιδευτεί σ' αυτά τα δύο κόμματα με αυταπάτες, εκφοβισμούς και άλλα μέσα.

Αναφερόμενη στο ρόλο του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, έκανε σαφές ότι έριξαν νερό στο μύλο της κυρίαρχης πολιτικής. Πως δε στήριξαν τις προσπάθειες ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος. Πως καλλιέργησαν αυταπάτες τύπου Παπανδρέου πριν το 1981. Δηλαδή, ότι μπορούν να γίνουν κοινωνικές αλλαγές με ανώδυνο τρόπο, με «το μαλακό». «Ομως, οι αλλαγές αυτές γίνονται μόνο με ρήξεις και συγκρούσεις», επισήμανε.

Σημείωσε ότι η υπερψήφιση του ΚΚΕ θα ανοίξει το δρόμο για μια «άλλη» πολιτική, ενάντια στα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Για τη συγκρότηση λαϊκού μετώπου πάλης και διεκδίκησης λύσεων σε αντιστοιχία με τις λαϊκές ανάγκες. Ενός μετώπου, όπου θα συμμετέχουν κομμουνιστές, προοδευτικοί, άνθρωποι με ταξική συνείδηση και αποφασιστικότητα να παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Στόχοι και επιδίωξη

Νωρίτερα, η υποψήφια βουλευτής Σερρών του ΚΚΕ Σεβασλίδου Ησαΐα, στο σύντομο χαιρετισμό της, ξεκαθάρισε: «Στόχος μας είναι η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Επιδίωξή μας η εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας».

Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο νομό, Σταύρος Παναγιώτου, τόνισε ότι με τη δράση του το ΚΚΕ έχει κάθε δικαίωμα να ζητά και πάλι την ψήφο των εργαζομένων. Στη συγκέντρωση παρουσιάστηκαν και οι υπόλοιποι του ψηφοδελτίου στο νομό Π. Αραμπατζής, Θ. Αργυρίου, Γ. Καρακάσης, Μ. Μαλιάρη, Κ. Κουτούσης, Γ. Στεφανόπουλος και Γ. Κασάπης. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της συνεργαζόμενης με το ΚΚΕ, Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο Γιώργος Αλεξάτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ