Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυταπάτη ο έλεγχος και η διαφάνεια στο Χρηματιστήριο

Σε ερώτηση σχετική με τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο Χρηματιστήριο και αν υπάρχει περίπτωση η Σοφοκλέους να βγάλει κυβέρνηση, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Με συγχωρείτε, αλλά μου προκαλεί γέλιο όταν ακούω κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της ΝΔ οι οποίοι λένε "αφήστε το Χρηματιστήριο ήσυχο", "να μη γίνονται παρεμβάσεις" κλπ. Το Χρηματιστήριο είναι η εικόνα, θα έλεγα, και αντανάκλαση της ελληνικής οικονομίας και, γενικότερα, της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ένα ίδρυμα μέσα στο οποίο με πολύ ευκολότερο τρόπο από ό,τι γινόταν παλιότερα, μέσω του τραπεζικού συστήματος ή άλλων μηχανισμών, συντελείται η συγκέντρωση πλούτου, ο οξύτατος ανταγωνισμός των ισχυρών επιχειρηματιών, αλλά και η συμπόρευσή τους για να φάνε τις λαϊκές αποταμιεύσεις, τον κόπο και τον ιδρώτα μερικών χιλιάδων Ελλήνων, οι οποίοι πίστεψαν ότι μπορεί να αντισταθμίσουν την αρνητική πορεία του βιοτικού τους επιπέδου ποντάροντας στο Χρηματιστήριο. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο Χρηματιστήριο δεν είναι ούτε πρωτάκουστα, ούτε περίεργα. Και αυτό που πάνε να κρύψουν - και έχει πολύ μεγάλη σημασία - είναι ότι δεν είναι μόνο εσωτερικοί οι λόγοι που έφεραν σήμερα το Χρηματιστήριο σ' αυτήν τη θέση, αλλά υπάρχουν και οι διεθνείς επιδράσεις (Ελλάδα παγκοσμιοποιημένη θέλουν!). Είναι λοιπόν πολύ φυσικό, οι διάφοροι κύκλοι της κρίσης ή η άνοδος και η πτώση των χρηματιστηρίων, να επιδρούν ακόμη πιο αρνητικά στην Ελλάδα, η οποία - όπως ξέρουμε - είναι μια χώρα απόλυτα εξαρτημένη από το ξένο κεφάλαιο. Διότι όταν οι περίφημοι ξένοι επενδυτές χάνουν λεφτά σε άλλα χρηματιστήρια, θα πάρουν ό,τι έχουν από την Ελλάδα και θα τα συγκεντρώσουν εκεί όπου, έστω και προσωρινά, μπορούν να αντλήσουν περισσότερα κέρδη. Και κρύβουν επίσης το γεγονός, το οποίο οι ίδιοι το ξέρουν, ότι ο κύκλος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα την επόμενη περίοδο θα επανέλθει και κάθε φορά θα είναι πιο βαθύς από τον προηγούμενο. Γι' αυτό επομένως μας προκαλούν γέλια οι διάφορες προτάσεις που γίνονται για "έλεγχο - λέει - της δράσης του Χρηματιστηρίου", "για εξυγίανση...". Ακουσα μάλιστα σήμερα (σ. σ. χτες) τον υφυπουργό Εργασίας που είπε ότι θα γίνει λέει κάποιος έλεγχος στους θεσμικούς επενδυτές. Μα, είναι αστεία πράγματα. Από τη στιγμή που στην Ελλάδα λειτουργούν απρόσκοπτα οι τέσσερις ελευθερίες κίνησης (κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών), είναι αστείο πράγμα να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι στο Χρηματιστήριο, το οποίο από τη φύση του επιτρέπει ακόμα περισσότερο την ασυδοσία.

Πιθανόν μερικοί να μας κατηγορήσουν - αρκετές φορές το έχει πράξει αυτό η ηγεσία του ΣΥΝ - ότι κάνοντας αυτήν την τοποθέτηση, δεν παρεμβαίνουμε, προτείνοντας ορισμένα μέτρα ελέγχου και διαφάνειας. Μα είναι αστείο να καλλιεργήσουμε την αυταπάτη στο λαό ότι μπορεί να ελεγχθεί υπέρ του λαού το Χρηματιστήριο. Είναι αυταπάτη. Γίνεται επίθεση στα εργατικά λαϊκά εισοδήματα, στα δικαιώματα, στους μικρομεσαίους, θα τους προστατεύουν μέσα στο Χρηματιστήριο; Είναι δυνατόν; Δεν παίρνουν κάποια μέτρα για να ανακόψουν τη μεγάλη φτώχεια στο σώμα της κοινωνίας που το έχουν ανάγκη, γιατί μετά δε θα πουλάνε τα προϊόντα τους και θα το κάνουν μέσα από το Χρηματιστήριο που από τη φύση του είναι ο χειρότερος καπιταλιστικός οργανισμός, όχι όμως και ο μόνος;

Νομίζουμε ότι εκείνα τα στρώματα του ελληνικού λαού που επένδυσαν στο Χρηματιστήριο, ορισμένοι μεσαίοι αγρότες, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι των ιδιωτικοποιημένων κρατικών επιχειρήσεων πρέπει να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα. Δεν αντισταθμίζονται οι δυσκολίες τους και η ανασφάλεια με τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο. Τελικά ο λαός θα χάσει και αυτοί που θα κερδίσουν από τους μικρομεσαίους θα είναι οι πολύ λιγότεροι και δεν πρόκειται να αλλοιώσουν ή να αλλάξουν τη γενική τάση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ