Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφο στο ΚΚΕ για βαθύτερες ανατροπές

Η ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ψηφοδελτίου του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη

Κορυφαία μάχη στην αλυσίδα των μαχών που βρίσκονται μπροστά, χαρακτήρισε τη μάχη της 9ης του Απρίλη η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε ότι η προσοχή του Κόμματος στρέφεται στην ανάγκη στις 10 του Απρίλη ο ελληνικός λαός να έχει δείξει ότι αποκτά την ωριμότητα και την ικανότητα να αντιστέκεται και να δημιουργεί συνθήκες για βαθύτερες ανατροπές. Τόνισε ότι μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία οι εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να δείξουν το βασικό δρόμο αντίστασης. Τέλος, κάλεσε σε πανστρατιά για έμπρακτη αντίσταση στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια.

Παρουσιάζουμε αναλυτικά την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα:

«Η εντύπωση που καλλιεργείται εντατικά, με όλα τα μέσα, εμφανή και αφανή, είναι ότι η μάχη των εκλογών στις 9 του Απρίλη διεξάγεται κυρίως ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Εμείς σε καμία περίπτωση δε δίνουμε τέτοιο νόημα σ' αυτή την εκλογική αντιπαράθεση.

Η μάχη της 9ης του Απρίλη, μια κορυφαία μάχη στην αλυσίδα όλων των μαχών που θα έχουμε μπροστά μας, είναι μια μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις που υπερασπίζονται τη γνωστή μας πια "νέα τάξη πραγμάτων» και στο λαό. Αυτό το χαρακτήρα προσδίδουμε εμείς στην εκλογική μάχη».

Αυτή είναι η «νέα τάξη»

«Και όταν λέμε "νέα τάξη πραγμάτων", εμείς εννοούμε αυτήν την πολιτική που στο εσωτερικό της χώρας αλλά και όλων των χωρών- μελών της ΕΕ, είναι μια σκληρή ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική, που δημιουργεί για την εποχή μας κορυφαία συγκέντρωση του πλούτου, σαρώνει λαϊκές κατακτήσεις, αφαιρεί δικαιώματα από τους λαούς.

"Νέα τάξη πραγμάτων" βεβαίως είναι και αυτή που γνωρίζουμε στα Βαλκάνια και σ' όλο τον κόσμο, στην οποία συμμετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση και θα έλεγα και η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, συνολικά το ελληνικό πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με την οποία, για τα κεφάλαια, για τους ΝΑΤΟικούς στρατούς, για τα δολοφονικά στρατεύματα, για τους μισθοφόρους, δεν έχουν νόημα τα σύνορα. Αυτά πρέπει να καταργηθούν, άλλες χώρες βίαια να ενώνονται, άλλες χώρες κυριολεκτικά να κατακερματίζονται.

"Νέα τάξη πραγμάτων" στις διεθνείς σχέσεις θεωρούμε εμείς αυτήν τη βάρβαρη και με σύγχρονους όρους αντίληψη, σύμφωνα με την οποία όποιος λαός, όποια χώρα έρχεται στον έναν ή στον άλλον βαθμό σε αντίθεση με την αποκαλούμενη παγκοσμιοποίηση ή Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, αυτή η χώρα, αυτός ο λαός πρέπει να συντριβεί με κάθε τρόπο, είτε με οικονομικό εμπάργκο, είτε και με τον πόλεμο. Αυτόν το χαρακτήρα δίνουμε στην αναμέτρηση στις 9 του Απρίλη και αυτό που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μας είναι στις 10 του Απρίλη με την ψήφο του ο ελληνικός λαός να έχει δείξει ότι αποκτά μια νέα ωριμότητα και ικανότητα να αντιστέκεται σήμερα, να επιδρά στις εξελίξεις όσο μπορεί και στην πορεία να δημιουργήσει πολύ βαθύτερες και ουσιαστικότερες ανατροπές, που έχει ανάγκη ο τόπος μας, που έχει ανάγκη ολόκληρη η Ευρώπη.

Εμείς θεωρούμε ότι μετά τις ισπανικές εκλογές, με το γνωστό αποτέλεσμα, οι ελληνικές εκλογές πρέπει να δείξουν, όχι βέβαια κανένα πνεύμα υποτίμησης στον ισπανικό λαό, κάθε άλλο, αλλά πρέπει να δείξουν ότι υπάρχουν λαοί που αντιστέκονται και κυρίως πρέπει να δείξουν το βασικό δρόμο αντίστασης. Οι ισπανικές εκλογές έδειξαν ότι η λεγόμενη κεντροαριστερά ή οι συνεργασίες με τη σοσιαλδημοκρατία, που μπορεί να είναι μειοψηφία στην Ισπανία αλλά είναι πλειοψηφία στην ΕΕ, αυτές λοιπόν οι συνεργασίες και συγκολλήσεις, στο όνομα του ρεαλισμού, δίνουν όλο και μεγαλύτερα φτερά στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, στην πολιτική που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, ανεξάρτητα από το ποιοι θα είναι αυτοί οι φορείς».

Τι κάνει τη διαφορά

«Τα αποτελέσματα της Ισπανίας δείχνουν ότι εδώ στην Ελλάδα μπορούμε και πρέπει να δείξουμε, ότι αυτό που σηματοδοτεί σήμερα το διαφορετικό είναι η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ παντού. Ψηφοδέλτια στα οποία βεβαίως πρωτεργάτης στη διαμόρφωσή τους ήταν το ΚΚΕ, αλλά ταυτόχρονα μέσα σ' αυτά τα ψηφοδέλτια εκφράζεται η ιδέα του Μετώπου, η ιδέα της συνεργασίας με άλλες δυνάμεις, με κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες που συμφωνούμε ότι πρέπει να αντισταθούμε, δεν πρέπει να συναινέσουμε, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο Λαϊκό Μέτωπο. Αυτό, αν θέλετε, θα ηγηθεί του μεγάλου αγώνα του ελληνικού λαού, θα βάλει στόχους την κατάκτηση μιας νέας λαϊκής εξουσίας, που δεν έχει καμία σχέση με τη συμμετοχή στη διαχείριση μιας κυβερνητικής τάξης πραγμάτων, η οποία συμμορφώνεται, πειθαρχεί και υπακούει στους γνωστούς μας μονόδρομους της ΟΝΕ, της ΕΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

Θεωρούμε, όσοι συναντηθήκαμε στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ότι δεν περιοριζόμαστε στο να προβάλλουμε τα οράματα, τις αξίες, ούτε, αν θέλετε, περιοριζόμαστε να μιλάμε για το αγωνιστικό, πρόσφατο και παλιότερο, παρελθόν. Οχι ότι αυτά δεν έχουν μεγάλη αξία και δεν πρέπει να είναι κριτήρια για τα λαϊκά στρώματα που θα ψηφίσουν. Κυρίως θέλουμε να δείξουμε ότι τα οράματα και οι αξίες έχουν αξία όταν συνδέονται με τη δράση, με την πάλη, με τον ταξικό αγώνα, με το λαϊκό αγώνα, με τα μεγάλα κινήματα. Εκεί κρίνεται ο καθένας. Δε ζητούμε ψήφους για να έχουμε περισσότερα κουκιά και περισσότερες βουλευτικές έδρες στη Βουλή. Βεβαίως, η μαζική υπερψήφιση θα φέρει και αυτά τα αποτελέσματα.

Μας ενδιαφέρει το τι θα γίνει εκτός Βουλής στις 10 του Απρίλη. Τι ετοιμότητα θα έχει ο λαός να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα του "εκσυγχρονισμού", που έχει αναγγείλει ο κ. Σημίτης, ή το νέο ξεκίνημα που λέει ο κ. Καραμανλής. Αυτά δεν είναι ούτε παλιά ούτε νέα. Είναι συνέχεια μιας πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και αυτό που πρέπει να αποτρέψουμε είναι να μη νομιμοποιηθούν αυτές οι επιλογές. Να έχουν την ελάχιστη όσο γίνεται νομιμότητα στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Επείγουσα έκκληση για πανστρατιά

«Τέλος, θα ήθελα και για μια ακόμη φορά και από αυτό το βήμα, να υπογραμμίσω την ανάγκη ο ελληνικός να βρεθεί στο πόδι τις επόμενες μέρες, από την Κρήτη έως τη Θράκη, και να επαναλάβει σε ακόμη ανώτερο βαθμό τις 78 μέρες πολύμορφης δράσης που ανέπτυξε, κατά του βάρβαρου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ο οποίος, όπως είχαμε πει, δεν τέλειωσε με την περίφημη συμφωνία των "8", αλλά συνεχίζεται με άλλα μέσα και με καινούρια και από ό,τι φαίνεται θα πάρει νέες πολεμικές διαστάσεις το επόμενο διάστημα.

Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν συγκεκριμένη θέση. Ιδιαίτερα τα κόμματα εκείνα τα οποία θεωρούν ή πιστεύουν ότι υπερασπίζονται μια πραγματικά αριστερή πολιτική, να τοποθετηθούν συγκεκριμένα. Θα υψώσουμε εμπόδια στη διέλευση των φονικών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη; Ο αγώνας βεβαίως πρέπει να γίνει σε όλη την Ελλάδα. Θα ζητήσουμε να μην υπάρχει καμία ελληνική συμμετοχή; Οχι με λόγια αλλά και με την πρακτική δράση. Θα απαιτήσουμε να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι και οι αξιωματικοί που αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα τη δίνη του ΝΑΤΟικού πολέμου στο Κόσσοβο, αλλά και στις άλλες περιοχές; Αποδείχτηκε, και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, ότι αυτές οι δυνάμεις χρησιμοποιούνται ως δυνάμεις κατοχής και πίεσης και της σύγχρονης εθνοκάθαρσης κατά των Σέρβων και όχι ως δυνάμεις ειρήνης. Ανεξάρτητα τι πιστεύουν οι Ελληνες φαντάροι και οι Ελληνες αξιωματικοί. Δε θα χύσουν κανένα δάκρυ ή μάλλον θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα αν υπάρχουν και Ελληνες θύματα ή και άλλα θύματα που ήδη υπάρχουν στην περιοχή.

Καλούμε και τα άλλα κόμματα να καλέσουν το λαό να υψώσει πραγματική φωνή και κραυγή διαμαρτυρίας. Αυτές τις μέρες δεν μπορεί τα μάτια μας να είναι αποκλειστικά στραμμένα στην κάλπη. Πρέπει να κάνουμε το μεγάλο πατριωτικό και διεθνιστικό μας χρέος. Μας αφορά. Δεν αφορά μόνο τους γειτονικούς λαούς και το ξέρουμε, ιδιαίτερα ύστερα από τη Συμφωνία στο Ελσίνκι. Να ξέρουμε ότι "μάχαιρα έδωσες μάχαιρα θα λάβεις". Και η Ελλάδα, που χρησιμοποιείται ως βοηθός, χωροφύλακας, μεσίτης της "νέας τάξης πραγμάτων", δεν πρόκειται να γλιτώσει τους κινδύνους, γιατί η "νέα τάξη πραγμάτων" δεν έχει συμμάχους και φίλους, έχει ένα κέρδος, έχει ένα στόχο: Τη χειραγώγηση και την υποταγή των λαών και τη συγκέντρωση του πλούτου και της δύναμης στα χέρια των λίγων και ιδιαίτερα των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Καλούμε το λαό, ανεξάρτητα πού ανήκει και τι του λένε οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων, να δώσει το "παρών" σ' αυτήν τη μάχη, όπως τη δώσαμε στις 78 μέρες του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Εχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι κίνδυνοι που μας περιτριγυρίζουν είναι πολύ μεγάλοι και η εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να αποτραβήξει κανενός και καμιάς την προσοχή από αυτά τα γεγονότα, τα οποία εξελίσσονται κοντά μας και μπροστά στα μάτια μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ