Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να φτιάξουμε το «αντίπαλο δέος» για να μη χαθούμε σαν άνθρωποι

Στα αμφιθέατρα της Νομικής, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος και ο υποψήφιος βουλευτής Νίκος Σοφιανός συναντήθηκαν και συζήτησαν με φοιτητές 

Ενα άλλου είδους «μάθημα ζωής» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χτες οι φοιτητές της Νομικής
Ενα άλλου είδους «μάθημα ζωής» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χτες οι φοιτητές της Νομικής
Μίλησε στη γλώσσα τους, άγγιξε τις ψυχές τους με τους στοχασμούς και τις αλήθειες του, περιέγραψε με γλαφυρότητα τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα και τα αδιέξοδά της - αδιέξοδα που πλήττουν κυρίως τις νέες γενιές - έκανε αναλυτική αναφορά στην ψευδολογία και την παραχάραξη της αλήθειας που επικρατεί σήμερα στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, μίλησε για την ανάγκη να ανυψωθεί το ηθικό των πολιτών και τους κάλεσε σ' αυτές τις εκλογές να συμβάλουν κι αυτοί με την ψήφο τους στο δυνάμωμα της μόνης αληθινής φωνής αντίστασης που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας: Στο δυνάμωμα της φωνής του ΚΚΕ.

Ο λόγος για τον Κώστα Καζάκο, ηθοποιό και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, που χτες το πρωί μαζί με τον γραμματέα του ΚΣ την ΚΝΕ και επίσης υποψήφιο βουλευτή Νίκο Σοφιανό περιόδευσαν στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ο Κ. Καζάκος απ' την αρχή της περιοδείας δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του, «γιατί μετά από τόσα χρόνια ξαναβρίσκομαι σ' αυτό το κτίριο, που τόσο σπουδαίο ρόλο έπαιξε στον αντιδικτατορικό αγώνα». Οι δύο υποψήφιοι πέρασαν απ' όλα τα αμφιθέατρα της σχολής - ευγενικά οι καθηγητές διέκοπταν το μάθημα και τους «παραχωρούσαν» τις έδρες τους - και ενημέρωσαν τους φοιτητές για τις εκλογές και τη σπουδαιότητά τους.

Ο Κ. Καζάκος προειδοποίησε τους νέους πως το μέλλον που μας επιφυλάσσουν θα είναι ζοφερό «κι εσείς πρώτοι θα υποστείτε τις τρομερές συνέπειες». Μίλησε για την ανεργία, για τον πόλεμο στα Βαλκάνια, για τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση που θα δημιουργήσει νέες στρατιές ανέργων, αλλά και για την εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αφού «για πρώτη φορά η Ελλάδα στέλνει στρατό έξω απ' τα σύνορά της και βαφτίζει αυτόν το στρατό κατοχής ειρηνευτική δύναμη».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αυτό που βάλλεται ιδιαίτερα στις μέρες μας, με όλη αυτή την ψευδολογία και την παραχάραξη της αλήθειας, είναι το δικαίωμα της επιλογής. Απώτερος στόχος η παθητικοποίηση του ατόμου, η απομόνωση κι αποξένωσή του, η διάσπασή του απ' τις συλλογικές διαδικασίες, η πλήρης ισοπέδωσή του. «Εχει μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο να μπορεί να διακρίνει, να κρίνει και να επιλέγει. Αυτό είναι το βασικότερο δικαίωμα της ύπαρξης. Αλλιώς η ζωή μας δεν έχει κανένα περιεχόμενο, γίνεται άχρηστη και ζωώδης», είπε χαρακτηριστικά.

Ολες τις ομιλίες του, στα γεμάτα από φοιτητές αμφιθέατρα, ο Κ. Καζάκος τις έκλεινε τονίζοντας δύο πράγματα. Πρώτον υπογράμμιζε πως απέναντι σ' όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, οι πολίτες δεν πρέπει να μείνουν άοπλοι «γιατί έτσι θα χαθούμε», αλλά επιβάλλεται σθεναρά να προβάλουν αντίσταση. Και το δεύτερο που τόνιζε ήταν πως όλοι οι ευαίσθητοι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει σ' αυτές τις εκλογές να ξεπεράσουν τις όποιες προκαταλήψεις του παρελθόντος και να ψηφίσουν το ΚΚΕ. «Είναι το μόνο κόμμα που δε μετατρέπει το μαύρο σε άσπρο, που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, που έχει πρόγραμμα και θέσεις αντίστασης. Πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί αυτό που εμείς ονομάζουμε "αντίπαλο δέος", έτσι ώστε να μπει φρένο στο σημερινό κατήφορο», είπε.

Απ' την πλευρά του ο Ν. Σοφιανός υπενθύμισε στους φοιτητές πως το ΚΚΕ και ιδιαίτερα η ΚΝΕ έχει καθημερινή παρουσία στη Νομική, βρίσκεται κι αφουγκράζεται τα προβλήματα της νεολαίας σε καθημερινή βάση. «Αρα δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε πως η επίσκεψή μας γίνεται μόνο για προεκλογικούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως σ' αυτές τις εκλογές η νεολαία πρέπει να αποκρούσει με την ψήφο της την «καραμέλα» της κυβέρνησης πως η ΟΝΕ είναι μονόδρομος. Κι αυτό γιατί - όπως είπε - ΟΝΕ σημαίνει αποσύνδεση του πτυχίου απ' την παραγωγική διαδικασία, ΟΝΕ σημαίνει εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», κατακερματισμός του ασφαλιστικού και των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Σ' αυτόν το "μονόδρομο" μπορεί να μπει φραγμός μόνο αν φτάσει ψηλά η μόνη φωνή αντίστασης, η φωνή του ΚΚΕ», τόνισε ο Ν. Σοφιανός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ