Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Κοκορομαχία για την πλατεία Συντάγματος!

Σε κοκορομαχία μεταξύ «μπλε» και «πράσινων» εξελίχθηκε και η χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, καθώς οι μεν και οι δε διεκδικούσαν για το κόμμα τους την πλατεία Συντάγματος, στο όνομα μάλιστα του σεβασμού του ρόλου τους ως εκπρόσωποι των δημοτών! Ομως, φράσεις, όπως «κάνατε πραξικόπημα υπέρ της ΝΔ», «άλλος θέλει να αποφασίζει και να διατάζει», «το ΠΑΣΟΚ θα είναι νικητής στις 9 Απρίλη», μάλλον τους υποβίβασαν σε ρόλο εκπροσώπων κομμάτων. Ενας ρόλος που «παίχτηκε» και στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπου «μπλε» και «πράσινοι» ψήφισαν την απαγόρευση αφισοκόλλησης και ανάρτησης πανό ή αεροπανό, όπως έπραξαν και οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Διακομματική Επιτροπή για τους όρους διενέργειας των βουλευτικών εκλογών.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η πλειοψηφία του Δ. Αβραμόπουλου επικύρωσε την προηγούμενη απόφασή της να παραχωρήσει, δηλαδή, την πλατεία Συντάγματος στη ΝΔ και όχι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης την είχε ζητήσει. Στο ΠΑΣΟΚ παραχώρησε την πλατεία Κλαυθμώνος. Οι σύμβουλοι της παράταξης της Μ. Δαμανάκη αποχώρησαν από την αίθουσα πριν την ψηφοφορία, εκτός από την Α. Φιλίνη η οποία απείχε. Αποχή δήλωσαν και οι σύμβουλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ενώ καταψήφισε η παράταξη του Δ. Μπέη.

Προηγούμενα συναντήθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων με τον αντιδήμαρχο, Ν. Γιατράκο, όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τα βρήκαν. Αντίθετα, τα υπόλοιπα 3 κόμματα συμφώνησαν στην κατανομή των χώρων στο κέντρο που θα τους παραχωρηθούν. Ετσι στο ΚΚΕ παραχωρούνται τα Χαυτεία, στο ΔΗΚΚΙ η πλατεία Δικαστηρίου και στο ΣΥΝ ο πεζόδρομος της Κοραή.

Με σεβασμό... στο νόμο

Πάντως, οι αντιδικίες που εξελίχθηκαν στη συζήτηση ήταν απείρου κάλλους, καθώς οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης μόνο σαν υπερασπιστές του νόμου και της δημοκρατικότητας, όπως διατείνονταν, δε λειτούργησαν. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ο Ν. Γιατράκος υποστήριξε πως η κατανομή των χώρων που έκανε ο δήμος σέβεται την αναλογικότητα, καθώς παραχωρεί μεγαλύτερη σε τετραγωνικά μέτρα συνολική έκταση στο ΠΑΣΟΚ. Πως βασίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, βάσει της οποίας η ΝΔ έστηνε το εκλογικό της κέντρο στο Σύνταγμα.

Ο Γ. Αγγελάκης, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή για λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και είπε, πως, με βάση το νόμο, η πλατεία πρέπει να δοθεί στο ΠΑΣΟΚ που έχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη και υπέβαλε πρώτο τη σχετική αίτηση. Αλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τη Δημοτική Αρχή για πραξικόπημα και παραλήρημα υπέρ της ΝΔ. «Πυρά», στα οποία ανταπάντησαν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, κατηγορώντας τους για μικροκομματική λογική.

Πάντως, η «κοκορομαχία» θα συνεχιστεί και πάλι στα δικαστήρια, καθώς το ΠΑΣΟΚ - σύμφωνα με πληροφορίες - θα ζητήσει σήμερα αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Δήμου Αθηναίων και ακύρωσή της.

  • Δύο φορές μέσα σε μια ημέρα, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων αποκόλλησαν αφίσες του ΚΚΕ, στην οδό Πανόρμου και Λαρίσης, που ενημέρωναν για εκδήλωση του Κόμματος. Την ίδια ώρα, επί τρεις μέρες αντίστοιχο υλικό της ΟΝΝΕΔ παραμένει ανέπαφο. Το γεγονός κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στ. Λάμπρου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει «να πάψουν ορισμένοι θερμοκέφαλοι των συνεργείων να λειτουργούν με βάση την κομματική τους τοποθέτηση».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανεξάρτητοι» και μη, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής! (2014-04-10 00:00:00.0)
Προσφυγή Φασούλα (2007-09-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-05-16 00:00:00.0)
Πέντε χρόνια από το θάνατο του Λεων. Αυδή (2005-09-23 00:00:00.0)
Βγάζει «εκτός πλατείας» τους μαζικούς φορείς (2005-06-11 00:00:00.0)
Ποιοι μεθοδεύουν την επιφανειακή χάραξη (2002-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ