Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Πλαστή εικόνα περιφερειακής ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε επιλεκτικά και ανακριβή στοιχεία, για να «εφεύρει» αναπτυξιακό έργο της κυβέρνησης στην ελληνική περιφέρεια κι έδωσε προεκλογικές υποσχέσεις για «πακτωλό» χρημάτων από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, προς άγραν ψήφων

Να προβάλει μια πλαστή εικόνα περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα, προσπάθησε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες στο Βόλο. Ο Κ. Σημίτης δεν φείστηκε μεγάλων λόγων περί δήθεν επιτευγμάτων της κυβέρνησής προς όφελος της περιφέρειας και πολλών υποσχέσεων για τη νέα τετραετία. Ομως δεν έπεισε, ούτε καν το ΠΑΣΟΚικό ακροατήριό του, που είχε μαζευτεί στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου για να παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου, καθώς τα στοιχεία που χρησιμοποίησε, για να στηρίξει τα λεγόμενά του ήταν επιλεκτικά και, εν πολλοίς, ανακριβή.

Ως μεγάλα προεκλογικά «ατού», τα οποία θα προσπορίσουν ψήφους από την ελληνική περιφέρεια στο κυβερνών κόμμα - στην οποία όπως φαίνεται και από τα γκάλοπ το ΠΑΣΟΚ δεν πάει καλά εκλογικά - ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και, κυρίως, τους πόρους που θα διατεθούν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το 80% των οποίων, όπως είπε, θα διατεθούν στην περιφέρεια. Βεβαίως, δεν ανέφερε πώς και πού θα διατεθούν αυτοί οι πόροι, αποφεύγοντας να πει ότι το συντριπτικό ποσοστό τους θα πάει για κατασκευή έργων - όπως δρόμοι, λιμάνια κ.ά. - που διευκολύνουν τις διαμετακομιστικές ανάγκες του μεγάλου ντόπιου και ευρωπαϊκού κεφαλαίου και δε συμβάλουν στην παραγωγική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, καθώς και για άλλες μη παραγωγικές διαστηριότητες, όπως π.χ. για σεμινάρια κατάρτισης απ' τα οποία τα «κονομάνε» οι επιτήδειοι και οι αετονύχηδες.

Καμαρώνει για τη σύγκλιση στη φτώχεια

Ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του κάνει πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη, ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια, χωρίς, αν και προκλήθηκε με δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ν' αναφερθεί σ' ένα μεγάλο έργο που αφορά στην περιφέρεια, παρά μόνο στην Εγναντία Οδό, που... κάποτε θα γίνει και το περιβόητο «έργο της μακέτας», της γέφυρας Ρίου - Αντιρίου. Και όταν ρωτήθηκε για τον Αχελώο, υποστήριξε ανακριβώς ότι το έργο γίνεται! Για ν' αποφύγει ν' αναφερθεί στη μεγάλη αναπτυξιακή υστέρηση και φτώχεια των ελληνικών περιφερειών έναντι των άλλων περιφερειών των χωρών της ΕΕ - η Ηπειρος είναι η πλέον φτωχή περιφέρεια στην ΕΕ και ανάμεσα στις 15 πιο φτωχές της κοινότητας οι πρώτες 7 είναι ελληνικές - ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το «επιχείρημα» της μείωσης των ανισοτήτων, ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες, λες και η σύγκλιση στη φτώχεια αποτελεί επίτευγμα!

Συνεχίζοντας τη χρησιμοποίηση επιλεκτικών κι ανακριβών στοιχείων, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι γίνονται έργα για την Υγεία και την Πρόνοια στην περιφέρεια - έκανε αναφορά σε κάποια νοσοκομεία που ακόμα δε λειτουργούν κανονικά, όπως π.χ. το πανεπιστημιακό της Λάρισας κ.ά. - χωρίς, όμως, να μπορεί να εξηγήσει γιατί, ενώ, όπως υποστηρίζει, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στη δημόσια υγεία η περιφέρεια, εκατοντάδες χιλιάδες άρρωστοι τρέχουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να γιατρευτούν, ή πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους στους ιδιώτες γιατρούς και κλινικάρχες. Την ίδια πλαστή εικόνα προσπάθησε να παρουσιάσει και για το χώρο της Παιδείας, ισχυριζόμενος ότι κατασκευάζονται πολλά σχολεία και διορίζονται πολλοί εκπαιδευτικοί. Δεν εξήγησε, όμως, γιατί τότε υπάρχουν ακόμα διπλές βραδιές σε πολλά σχολεία και σε αρκετά απ' αυτά πέφτουν ακόμα σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών.

Προκαλώντας την κοινή λογική, ο Κ. Σημίτης μίλησε για μεγάλη αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων από τους κατοίκους της περιφέρειας - για την τεράστια αύξηση των χρεών στις τράπεζες των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και μικρεμπόρων δεν είπε κουβέντα - και υποστήριξε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το εργατικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 14% (!), ενώ, ούτε λίγο, ούτε πολύ, παρουσίασε ως... πλούσιους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που απολαμβάνουν σύνταξη 43.000 δρχ!

Ολες αυτές τις υπερβολές και τις ανακρίβειες των στοιχείων χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως πρέπει ο λαός της ελληνικής περιφέρειας να ξαναψηφίσει το ΠΑΣΟΚ - χρειαζόμαστε μια καθαρή εντολή διακυβέρνησης, τόνισε χαρακτηριστικά - για να συνεχίσει την ίδια πολιτική, ώστε να καρπωθεί ο ελληνικός λαός τα πλεονεκτήματα από την ένταξη στην ΟΝΕ. Ποια είναι αυτά τα «πλεονεκτήματα» δεν είπε...

Ξόρκισε τον «φιλελευθερισμό», αλλά... τον εφαρμόζει

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - ας σημειωθεί ότι οι ερωτώντες είχαν καθοριστεί από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, πολύ πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου... - προσπάθησε να «εφεύρει» και διαφορές ανάμεσα στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χωρίς, όμως, να τα καταφέρει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «φιλελευθερισμό», οι αναφορές του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των δημοσίων τραπεζών και γενικότερα στην «απελευθέρωση» της αγοράς, - τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σ' αυτούς τους βασικούς τομείς της εθνικής οικονομίας θα προχωρήσουν, γιατί το επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και επικαλέστηκε την ίδια περί του θέματος άποψη που έχουν όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης - καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό, έδειξαν πως και το ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια οδό του «φιλελευθερισμού».

Ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό, αν και προσπάθησε να κρύψει τις ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα, - δεν ανέφερε, π.χ. πότε και πόσο θ' αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και το ηλικιακό όριο σύνταξης και ποια άλλα αντιασφαλιστικά κι αντισυνταξιουχικά μέτρα ζητάει η ΕΕ, στα πλαίσια της ΟΝΕ και της «διατηρησιμότητας των επιτευγμάτων» που οδηγούν στην ένταξη - άφησε σαφώς να εννοηθεί πως έρχονται αλλαγές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανατροπή του, σε βάρος, φυσικά, των συμφερόντων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Μίλησε για «εναρμόνιση του ασφαλιστικού συστήματος», που θα γίνει μετά από την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης του ασφαλιστικού προβλήματος, η οποία θ' ανατεθεί, με διεθνή διαγωνισμό, σε εταιρία και μετά από διάλογο ανάμεσα στους ενδιαφερομένους. Δε θα αιφνιδιάσουμε, είπε, αλλά αν κερδίσει τώρα στις εκλογές, ποιος και πώς θα τον ελέγξει μετά αν αιφνιδιάσει;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ