Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ 17 ΜΑΡΤΗ

45 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρ νικά τους Πομπηιανούς στη Μούνδα της Ισπανίας. Ο γιος του Πομπήιου Γναίος σκοτώθηκε στη μάχη μαζί με άλλους 30.000 οπαδούς του πατέρα του. Αυτή η νίκη του Ιούλιου Καίσαρα αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας για την οριστική του επικράτηση επί του πολιτικού αντιπάλου Πομπήιου και τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο πρόσωπό του.

1821. Στο Ναό των Ταξιαρχών στην Αερόπολη της Μάνης πραγματοποιείται δοξολογία. Κατά τη διάρκεια της ιεροτελεστίας ευλογούνται τα λάβαρα του Αγώνα. Ηταν, ουσιαστικά, το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων.

1881. Επιτυγχάνεται η ενοποίηση της Ιταλίας, η οποία ανακηρύσσεται ενιαίο βασίλειο με πρώτο μονάρχη τον Βιτόριο Εμανουέλε τον Β`.

1928. Πραγματοποιείται στην Αθήνα δημόσια συγκέντρωση γυναικών με αίτημα την καθιέρωση του εκλογικού δικαιώματος και στις γυναίκες. Η συγκέντρωση έγινε στο θέατρο «Απόλλων» της πρωτεύουσας.

1942. Οι ανάπηροι του Ελληνοϊταλικού Πολέμου παρουσιάστηκαν στον κουίσλινγκ-πρωθυπουργό και διαμαρτυρήθηκαν για την πλήρη εγκατάλειψή τους από την κυβέρνηση.

1958. Δεύτερη, και αυτή τη φορά επιτυχημένη εκτόξευση του αμερικανικού δορυφόρου «Βάνγκαρντ». Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη απόπειρα στις 6 του Δεκέμβρη 1957. Μ' αυτή την εκτόξευση μπαίνουν ουσιαστικά οι ΗΠΑ στην επιχείρηση για την κατάκτηση του διαστήματος, με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τη Σοβιετική Ενωση.

1968. Η συνεχιζόμενη αμερικανική επέμβαση στο Βιετνάμ, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη των φρικτών εγκλημάτων κατά των αμάχων, προκαλεί κύμα μαζικών και μαχητικών διαδηλώσεων σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Οι πιο μαχητικές απ' αυτές έγιναν στο Λονδίνο, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Η Αστυνομία επιτίθεται βίαια κατά των διαδηλωτών. Περισσότεροι από 300 συνελήφθησαν, ενώ στα επεισόδια τραυματίστηκαν και 90 αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ