ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
Σελ. /40
Καιρός
KAΙΡΟΣ

Στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κατά διαστήματα. Στη Δυτική Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανή βροχή κυρίως το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες πάνω από το Αιγαίο, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και αργότερα στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 2-6, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1-13, στο Αιγαίο από 8-15 και στη Θεσσαλονίκη από 2-5 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτίωσης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και αργότερα έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-13 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ 17 ΜΑΡΤΗ

180. Πεθαίνει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος. Γεννήθηκε το 121 και ανέβηκε στο θρόνο το 161. Ο Μάρκος Αυρήλιος στήριξε την εξουσία του στην τάξη των γερουσιαστών και στην εσωτερική πολιτική προσπάθησε να εδραιώσει τη νομοθεσία και τον γραφειοκρατικό μηχανισμό. Επεξέτεινε τα όρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αφού κατάφερε να εισχωρήσει από το 166 ως το 180 στις παραδουνάβιες επαρχίες και να νικήσει τους Γερμανούς και τους Σαρμάτες.

Ομως, ο Μάρκος Αυρήλιος, άνθρωπος ευρύτατης μόρφωσης, υπήρξε και ένας λαμπρός φιλόσοφος. Γνώστης και θαυμαστής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ήταν οπαδός της στωικής σχολής. Στο έργο του «Τα εις εαυτόν», εξέφραζε παράλληλα με την επιδίωξη για ηθική τελειότητα και τη δυσπιστία του για την τελειοποίηση του πολιτικού καθεστώτος εκείνης της περιόδου σημειώνοντας τις αντιφάσεις του.

1834. Γεννιέται ο Γκόντφριντ Ντάιμλερ. Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης. Το 1883 παρουσίασε τη μεγαλύτερη εφεύρεσή του, την πετρελαιοκίνητη μηχανή που χρησιμοποιήθηκε τόσο στη βιομηχανία, όσο και στα αυτοκίνητα προκαλώντας επανάσταση για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Ο ίδιος εφηύρε και τη μοτοσικλέτα. Πέθανε το 1900.

1999: Η Ευρωπαϊκή Ενωση στον αστερισμό των σκανδάλων

O Zακ Σαντέρ
O Zακ Σαντέρ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση συγκλονίζεται από την ομαδική παραίτηση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για ατασθαλίες, διοικητική ανεπάρκεια και σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται δέκα απ' τους δεκαεννιά επιτρόπους. Τα περισσότερα πυρά της επιτροπής που διεξήγαγε τις έρευνες δέχτηκαν η Γαλλίδα επίτροπος Εντίθ Κρεσόν (πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Ισπανός επίτροπος Μανουέλ Μαρίν.

Η ανακοίνωση της ομαδικής παραίτησης των 19 μελών της Κομισιόν από τον πρόεδρο Ζακ Σαντέρ συνοδεύτηκε από αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες και συγκρούσεις για το μοίρασμα της εξουσίας ανάμεσα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, η όλη υπόθεση αποκαλύπτει μια Ευρωπαϊκή Ενωση των σκανδάλων και της διαπλοκής των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων με τα κοινοτικά όργανα και τα κορυφαία στελέχη του κοινοτικού μηχανισμού.

Πολλοί αναλυτές απέδωσαν την εξέλιξη αυτή σε ένα ευρύτερο σχέδιο ριζικής ανακατάταξης των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει των μεγάλων αλλαγών που έχουν να κάνουν τόσο με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, όσο και με τη διεύρυνση, τη θεσμική μεταρρύθμιση και τη δημιουργία του «ευρωπαϊκού στρατού». Η συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ρομάνο Πρόντι απέδειξε ότι το «Διευθυντήριο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ανάγκη μιας Κομισιόν με μεγαλύτερες αρμοδιότητες και ισχυρότερους δεσμούς με τις ιθύνουσες δυνάμεις της οικονομίας.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» της περασμένης Κυριακής: «η πλειοψηφία των διορισμένων επιτρόπων έρχεται από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στα κρίσιμα οικονομικά χαρτοφυλάκια, και μετά τη λήξη της θητείας στις Βρυξέλλες επιστρέφει σε θέσεις με παχυλούς μισθούς. Από την προηγούμενη Κομισιόν υπό την προεδρία του Λουξεμβούργιου Ζακ Σαντέρ, έξι σημαντικοί επίτροποι δουλεύουν ήδη σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, τέσσερις έχουν ανανεώσει τη θητεία τους στη νέα Κομισιόν του Ιταλού προέδρου Ρ. Πρόντι, ο πολύς Ολλανδός Χανς βαν ντε Μπρουκ ανέλαβε πρόεδρος του γνωστού ιδρύματος Καρνέζι, έξι ακολουθούν σημαντική πολιτική καριέρα και τρεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 17 ΜΑΡΤΗ

45 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρ νικά τους Πομπηιανούς στη Μούνδα της Ισπανίας. Ο γιος του Πομπήιου Γναίος σκοτώθηκε στη μάχη μαζί με άλλους 30.000 οπαδούς του πατέρα του. Αυτή η νίκη του Ιούλιου Καίσαρα αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας για την οριστική του επικράτηση επί του πολιτικού αντιπάλου Πομπήιου και τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο πρόσωπό του.

1821. Στο Ναό των Ταξιαρχών στην Αερόπολη της Μάνης πραγματοποιείται δοξολογία. Κατά τη διάρκεια της ιεροτελεστίας ευλογούνται τα λάβαρα του Αγώνα. Ηταν, ουσιαστικά, το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων.

1881. Επιτυγχάνεται η ενοποίηση της Ιταλίας, η οποία ανακηρύσσεται ενιαίο βασίλειο με πρώτο μονάρχη τον Βιτόριο Εμανουέλε τον Β`.

1928. Πραγματοποιείται στην Αθήνα δημόσια συγκέντρωση γυναικών με αίτημα την καθιέρωση του εκλογικού δικαιώματος και στις γυναίκες. Η συγκέντρωση έγινε στο θέατρο «Απόλλων» της πρωτεύουσας.

1942. Οι ανάπηροι του Ελληνοϊταλικού Πολέμου παρουσιάστηκαν στον κουίσλινγκ-πρωθυπουργό και διαμαρτυρήθηκαν για την πλήρη εγκατάλειψή τους από την κυβέρνηση.

1958. Δεύτερη, και αυτή τη φορά επιτυχημένη εκτόξευση του αμερικανικού δορυφόρου «Βάνγκαρντ». Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη απόπειρα στις 6 του Δεκέμβρη 1957. Μ' αυτή την εκτόξευση μπαίνουν ουσιαστικά οι ΗΠΑ στην επιχείρηση για την κατάκτηση του διαστήματος, με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τη Σοβιετική Ενωση.

1968. Η συνεχιζόμενη αμερικανική επέμβαση στο Βιετνάμ, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη των φρικτών εγκλημάτων κατά των αμάχων, προκαλεί κύμα μαζικών και μαχητικών διαδηλώσεων σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Οι πιο μαχητικές απ' αυτές έγιναν στο Λονδίνο, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Η Αστυνομία επιτίθεται βίαια κατά των διαδηλωτών. Περισσότεροι από 300 συνελήφθησαν, ενώ στα επεισόδια τραυματίστηκαν και 90 αστυνομικοί.

ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ μιας πλαστής περιφερειακής ανάπτυξης επιχείρησε να φιλοτεχνήσει χτες στο Βόλο ο Κ. Σημίτης, ενώ η ΝΔ ξεκινά σήμερα το κεντρικό τριήμερο συνέδριο θέσεων, επιχειρώντας να δώσει μια εικόνα συσπείρωσης και νίκης. (σελίδες 14 - 15)

ΜΑΖΙΚΗ ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων, παρά την αστυνομοκρατία στην πύλη του εργοστασίου και την τρομοκρατία που ασκεί η διοίκηση της εταιρίας, στην πρώτη από τις δυο συνεχόμενες 24ωρες απεργίες που κήρυξε το σωματείο στην «Ελληνική Εταιρία Μπισκότων» (πρώην «Αλλατίνη»). (σελίδα 24)

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ και αγωνιστική ετοιμότητα καλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), καθώς και τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν ότι θα πάρουν μέτρα προστασίας των βαμβακοπαραγωγών. (σελίδα 27)

«ΣΚΟΥΠΕΣ» άρχισαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου χτες οδηγήθηκαν στα κρατητήρια διαφόρων αστυνομικών τμημάτων της πόλης 158 αλλοδαποί, μετά από την επιχείρηση που διοργάνωσε η Διεύθυνση της Αστυνομίας, με το πρόσχημα της πάταξης της εγκληματικότητας. (σελίδα 29)

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ χτες στη Βουλιαγμένη το 11ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, παρουσία εκπροσώπων της ηγεσίας της αστυνομίας, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και των πολιτικών κομμάτων. (σελίδα 29)

ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ από το 11ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών πέντε άτομα, που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για πράξεις οι οποίες σχετίζονταν με τη φοβερή πλημμύρα της 21ης Οχτώβρη 1994 στην Αττική. Στην πλημμύρα εκείνη υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Μεταξύ άλλων, είχε κινδυνεύσει να καταστραφεί ολοσχερώς το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ, που φυλασσόταν στους υπόγειους ορόφους των κεντρικών κομματικών γραφείων στον Περισσό. (σελίδα 30)

ΑΙΤΗΣΗ ασφαλιστικών μέτρων κατά της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», κατέθεσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Αιτία, η τοποθέτηση εικαστικών έργων στο μετρό με απευθείας ανάθεση, γεγονός που παραβιάζει το νόμο 2557/97 για την καλλιτεχνική διακόσμηση δημοσίων κτιρίων.(σελίδα 33)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ