ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ασφαλιστικά μέτρα κατά της «Αττικό Μετρό»

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», κατέθεσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Αιτία, η τοποθέτηση εικαστικών έργων στο μετρό με απ' ευθείας ανάθεση, γεγονός που παραβιάζει το νόμο 2557/97 για την καλλιτεχνική διακόσμηση δημοσίων κτιρίων. Το ΕΕΤΕ προσέφυγε στη δικαιοσύνη, μετά από συναντήσεις του με την υπουργό Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.Στις συναντήσεις οι δύο υπουργοί δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση σ' ό,τι αφορά στις νόμιμες διαδικασίες. Μάλιστα, διατύπωσαν το «ερώτημα» για το αν δεσμεύεται η «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» ως εταιρία «Ιδιωτικού Δικαίου» από το νομικό καθεστώς του Ν. 2557/97 και εκφράσανε το «επιχείρημα» ότι οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ δεν εντάσσονται στην έννοια «κτίριο».

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου επισήμανε την ανάγκη να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, που προβλέπει ο ίδιος ο νόμος, «προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και στον τομέα των δημόσιων καλλιτεχνικών έργων».

«Για το ΕΕΤΕ - είπε η πρόεδρός του Εύα Μελά -η υπεράσπιση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα, είναι θέμα αρχών. Η υπεράσπιση των νόμιμων διαδικασιών, προασπίζεται το δικαίωμα κάθε καλλιτέχνη να καταθέτει την πρότασή του για το δημόσιο χώρο και να κρίνεται γι' αυτήν. Προασπίζεται την ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία και όχι τα στενά οικονομίστικα συμφέροντα, όπως ισχυρίζονται μερικοί».

Σημειώνουμε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα δεν αναφέρονται στα έργα που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο μετρό. Οι καλλιτέχνες Γ. Μόραλης και Γ. Ζογγολόπουλος ήταν μέσα στις προτάσεις, που το ίδιο το ΕΕΤΕ είχε καταθέσει.

Και το βιβλίο ... πάει εκλογές

Εκλογές έχουμε και καθείς υποψήφιος του κυβερνητικού κόμματος αξιοποιεί προεκλογικά όσα «όπλα», λίγα ή πολλά, διαθέτει... Ετσι και ο Γιώργος Ρωμαίος έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών με θέμα την προετοιμασία της έκθεσης ελληνικού βιβλίου στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 - χρονιά που τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα - αξιοποιώντας τη μόνη αρμοδιότητα που του ανέθεσε η κυβέρνηση μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, αυτή του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής για την έκθεση του 2001. Αρμοδιότητα, η αποδοτικότητα της οποίας, ασφαλώς, δεν καθορίζεται από τον πρόεδρο της επιτροπής, αφού εξαρτάται απολύτως από την κυβέρνηση, το ΥΠΠΟ και το ύψος των κρατικών κονδυλίων για το βιβλίο.

«Ορατή» ήταν, λοιπόν, και η προεκλογική πρόθεση της πολύ πρόωρης συνέντευξης, καθώς τα περισσότερα ουσιαστικά θέματα της ελληνικής εκπροσώπησης στην έκθεση του 2001, εντελώς «μετέωρα», βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο συζήτησης, αλλά και η δυσκολία του Γ. Ρωμαίου να μιλήσει για τα κρισιμότερα ζητήματα: Πόσα χρήματα θα διατεθούν για μια αποδοτική μετά το 2001 προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό; Ποιες και πόσες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συνοδεύσουν την ελληνική έκθεση και ποιο θα είναι το κόστος τους; Πόσα χρήματα, συνολικά, θα δοθούν για τη μετάφραση ελληνικών βιβλίων; - και πόσων βιβλίων; - σε πόσες γλώσσες, στα πλαίσια του προγράμματος του ΥΠΠΟ με τίτλο «Ενθάρρυνση μετάφρασης ελληνικών έργων λογοτεχνίας»; Πόσοι τίτλοι βιβλίων θα εκτεθούν στο εθνικό περίπτερο;

Σε σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα ο Γ. Ρωμαίος απάντησε: «Δεν έχουμε προσδιορίσει το ύψος του προϋπολογισμού, γιατί πρέπει να οριστικοποιηθούν οι μελέτες και να οριστικοποιηθούν οι εκδηλώσεις και το κόστος τους. Εχουμε κάνει μια διερεύνηση σε μουσεία - λ.χ., το Μουσείο Μπενάκη και την Εθνική Πινακοθήκη - για το τι μπορεί να γίνει. Και για τα οικονομικά θέλω να πιστεύω ότι δε θα έχουμε πρόβλημα».

Τα μόνα σαφέστερα θέματα είναι τα εξής: Η σύμπτυξη των δύο αρχικών επιτροπών (οργανωτική και περιεχομένου) σε μία 20μελή. Ο χώρος για το εθνικό περίπτερο (ανεξάρτητο κτίριο) και ο χώρος που θα στεγάσει τα ιδιωτικά περίπτερα Ελλήνων εκδοτών. Ο λογότυπος του εθνικού περιπτέρου «Νέοι δρόμοι προς την Ιθάκη». Η δημιουργία της αφίσας. Η συγκρότηση - προσεχώς - ομάδας ειδικών που θα κάνουν προτάσεις για τα εκθέματα στο εθνικό περίπτερο. Η έκδοση γενικού καταλόγου των βιβλίων του εθνικού περιπτέρου, όπου ειδικοί - με χρηματοδότηση - θα γράψουν περιλήψεις για τα βιβλία που θα εκτεθούν. Συγκρότηση - προσεχώς - ομάδας ειδικών για τη διαμόρφωση του περιπτέρου. Εγκαιρη μετάφραση όχι μόνο λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και επιστημονικών και παιδικών και χρηματοδότηση της μετάφρασης με 110.000 δρχ. για κάθε τυπογραφικό φύλλο.

Εκδοτικά «Χρονικά» του ΤΑΠ

Για τρίτη χρόνια το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) δηλώνει την εκδοτική παρουσία του στο χώρο του επιστημονικού βιβλίου, παρουσιάζοντας -χτες- τις εκδόσεις του 1999. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΑΠ, Γιάννης Σαβαλάνος, «οι εκδόσεις των τελευταίων πέντε χρόνων ξεπερνούν σε αριθμό τις εκδόσεις της τελευταίας 20ετίας». Αν σ' αυτή την ποσοτική πρόοδο προστεθεί και η εκτυπωτική καλαισθησία, (γραφικά, φωτογραφίες) τότε το ΤΑΠ εισχωρεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις στον εκδοτικό χώρο επιστημονικών δημοσιεύσεων, αλλά και εκλαϊκευμένων παρουσιάσεων για πλατύ κοινό και δίχως να χάνουν την επιστημονικότητά τους.

Τα βιβλία του ΤΑΠ αποτελούν το απόσταγμα της αρχαιολογικής επιστημονικής δραστηριότητας, το οποίο πέρυσι συγκέντρωσε 18 τίτλους (μελέτες, κατάλογοι εκθέσεων, οδηγοί αρχαιολογικών χώρων, μονογραφίες, συμπεράσματα συνεδρίων, «Χρονικά» του «Αρχαιολογικού Δελτίου»). «Το Ταμείο», τόνισε ο Γιάννης Σαβαλάνος, «ανταποκρίνεται στο υλικό που έρχεται. Το πρόβλημα είναι ο αριθμός του υλικού που στέλνουν οι συγγραφείς». Από τις περσινές εκδόσεις αναφέρουμε τις μελέτες του αρχαιολόγου Ηλία Πετρόπουλου «Τα εργαστήρια των ρωμαϊκών λυχναριών της Πάτρας και το Λυχνομαντείο» και του αρχιτέκτονα Μιλτιάδη Πολυβίου «Το καθολικό της Μονής Ξηροποτάμου», τους καταλόγους εκθέσεων «Εγχάρακτη και εμφυαλωμένη Κεραμεική», «Εικόνες του Πάθους», «Το Αιγαίον των Νομισμάτων» και ακόμα έξι νέοι οδηγοί, αλλά και η μονογραφία του αρχιτέκτονα, Αλ. Παπανικολάου «Μαθηματικά, Μουσική, Αρχιτεκτονική στην Αρχαία Ελλάδα».

Τα «Χρονικά», όμως αποτελούν το μελανό σημείο στο άλμα του ΤΑΠ, αν και αυτά συνοψίζουν όλο το επιστημονικό έργο και τα πεπραγμένα των Εφορειών. Ο «πατριάρxης των εκδόσεων του ΤΑΠ», όπως χαρακτήρισε τα «Χρονικά» ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Βοκοτόπουλος, εξακολουθούν να εκδίδονται με καθυστέρηση. Πέρυσι κυκλοφόρησαν δύο τεύχη του τόμου 49 του 1994. Ο κ. Βοκοτόπουλος παρατήρησε ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ολιγωρούν στην εκπλήρωση αυτής της επιστημονικής αλλά και υπηρεσιακής υποχρέωσης και ότι υπάρχουν Εφορείες που επί πολλά χρόνια απουσιάζουν από τα «Χρονικά». Φαινόμενο που έχει επισημανθεί προ πολλών χρόνων και οφείλεται στην ολιγωρία όσων υποχρεούνται στη συγγραφή των πεπραγμένων και σχετίζεται με τη σύσταση της Υπηρεσίας, αφού λιγοστοί αρχαιολόγοι οφείλουν να καλύψουν διοικητικές και επιστημονικές ανάγκες.

Αφιέρωμα στον Βιτόριο Ντε Σίκα

Σκηνή από την υπέροχη δραματική ταινία «Κλέφτης ποδηλάτων»
Σκηνή από την υπέροχη δραματική ταινία «Κλέφτης ποδηλάτων»
Ειδικό αφιέρωμα σε έναν από τους πρωτεργάτες και κύριο εκπρόσωπο του ιταλικού νεορεαλισμού, καθώς και από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον Βιτόριο Ντε Σίκα διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Μορφωτικό Ιταλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Από τις 18 μέχρι τις 22 του Μάρτη στο «Παλλάς» στην Αθήνα και από την 1 μέχρι τις 6 του Απρίλη στο «Ολύμπιον ΙΙ» της Θεσσαλονίκης θα προβληθούν μερικές από τις κορυφαίες ταινίες του σκηνοθέτη, σε πλήρως αναπαλαιωμένες κόπιες από το «Σύλλογο Φίλων του Βιτόριο Ντε Σίκα». Στα πλαίσια του αφιερώματος, το Φεστιβάλ θα εκδώσει ένα βιβλίο - μονογραφία για το σκηνοθέτη.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: «Τα παιδιά μάς βλέπουν», «Κλέφτης ποδηλάτων», «Θαύμα στο Μιλάνο», «Ουμπέρτο Ντ.» «Ο τελευταίος σταθμός», «Η στέγη», «Η ατιμασμένη», «Κήπος των Φίντσι Κοντίνι».

Μνήμη Δ. Ψαθά

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων την Κυριακή, ( 19/3,12 μ.) στο «Καμπέρειο Θέατρο Ιωαννίνων». Θα μιλήσουν η κόρη του συγγραφέα Μαρία Ψαθά και η επίκουρος καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη. Θα προβληθούν στιγμιότυπα από το αφιέρωμα της ΕΤ1 στον Δ. Ψαθά, μουσικό τρίο θα ερμηνεύσει συνθέσεις της δεκαετίας του '50, ενώ ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ θα διαβάσουν χρονογραφήματα του Ψαθά από το βιβλίο του «Στο καρφί και στο πέταλο». Σημειώνεται ότι φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία την κωμωδία του Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης».

Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών οι εργασίες της άτυπης συνάντησης εργασίας για τις νεοελληνικές σπουδές στο εξωτερικό με τη συμμετοχή νεοελληνιστών από ΗΠΑ, Καναδά, Λατινική Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη, Κύπρο και Ελλάδα.

Στόχος της συνάντησης είναι η διερεύνηση και δημιουργία νέων ερεθισμάτων πάνω σε βασικά ζητήματα της εξέλιξης των νεοελληνικών σπουδών με προοπτική την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των ξένων ιδρυμάτων και της ελληνικής πολιτείας.

Οι θεματικές ενότητες της συνάντησης είναι οι προτεραιότητες στα προγράμματα των νεοελληνικών σπουδών, οι τρόποι προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και οι σχέσεις των νεοελληνιστών μεταξύ τους.

Ολονύκτιο «μαραθώνιο» κινηματογραφικών προβολών διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά το περιοδικό «EXODOS» και η «Σκούρας Φιλμς» στις 25 του Μάρτη στους κινηματογράφους «ΑΤΤΙΚΟΝ» και «ΑΠΟΛΛΩΝ» (Σταδίου 19). Θα προβληθούν κυρίως υποψήφιες ταινίες για τα φετινά «ΟΣΚΑΡ».

Ο Σίνκλερ Χουντ,καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας και πρώην διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η τελετή θα γίνει τη Δευτέρα 20 του Μάρτη (7μ.μ.) στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Το έργο του Σ. Χουντ θα παρουσιάσουν οι καθηγητές Κωστής Δαβάρας, Γεώργιος Κορρέας και Χρήστος Ντούμας. Ο τιμώμενος θα μιλήσει με θέμα: «Ο Εβανς και το Παλάτι της Κνωσσού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ