Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Και το βιβλίο ... πάει εκλογές

Εκλογές έχουμε και καθείς υποψήφιος του κυβερνητικού κόμματος αξιοποιεί προεκλογικά όσα «όπλα», λίγα ή πολλά, διαθέτει... Ετσι και ο Γιώργος Ρωμαίος έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών με θέμα την προετοιμασία της έκθεσης ελληνικού βιβλίου στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 - χρονιά που τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα - αξιοποιώντας τη μόνη αρμοδιότητα που του ανέθεσε η κυβέρνηση μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, αυτή του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής για την έκθεση του 2001. Αρμοδιότητα, η αποδοτικότητα της οποίας, ασφαλώς, δεν καθορίζεται από τον πρόεδρο της επιτροπής, αφού εξαρτάται απολύτως από την κυβέρνηση, το ΥΠΠΟ και το ύψος των κρατικών κονδυλίων για το βιβλίο.

«Ορατή» ήταν, λοιπόν, και η προεκλογική πρόθεση της πολύ πρόωρης συνέντευξης, καθώς τα περισσότερα ουσιαστικά θέματα της ελληνικής εκπροσώπησης στην έκθεση του 2001, εντελώς «μετέωρα», βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο συζήτησης, αλλά και η δυσκολία του Γ. Ρωμαίου να μιλήσει για τα κρισιμότερα ζητήματα: Πόσα χρήματα θα διατεθούν για μια αποδοτική μετά το 2001 προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό; Ποιες και πόσες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συνοδεύσουν την ελληνική έκθεση και ποιο θα είναι το κόστος τους; Πόσα χρήματα, συνολικά, θα δοθούν για τη μετάφραση ελληνικών βιβλίων; - και πόσων βιβλίων; - σε πόσες γλώσσες, στα πλαίσια του προγράμματος του ΥΠΠΟ με τίτλο «Ενθάρρυνση μετάφρασης ελληνικών έργων λογοτεχνίας»; Πόσοι τίτλοι βιβλίων θα εκτεθούν στο εθνικό περίπτερο;

Σε σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα ο Γ. Ρωμαίος απάντησε: «Δεν έχουμε προσδιορίσει το ύψος του προϋπολογισμού, γιατί πρέπει να οριστικοποιηθούν οι μελέτες και να οριστικοποιηθούν οι εκδηλώσεις και το κόστος τους. Εχουμε κάνει μια διερεύνηση σε μουσεία - λ.χ., το Μουσείο Μπενάκη και την Εθνική Πινακοθήκη - για το τι μπορεί να γίνει. Και για τα οικονομικά θέλω να πιστεύω ότι δε θα έχουμε πρόβλημα».

Τα μόνα σαφέστερα θέματα είναι τα εξής: Η σύμπτυξη των δύο αρχικών επιτροπών (οργανωτική και περιεχομένου) σε μία 20μελή. Ο χώρος για το εθνικό περίπτερο (ανεξάρτητο κτίριο) και ο χώρος που θα στεγάσει τα ιδιωτικά περίπτερα Ελλήνων εκδοτών. Ο λογότυπος του εθνικού περιπτέρου «Νέοι δρόμοι προς την Ιθάκη». Η δημιουργία της αφίσας. Η συγκρότηση - προσεχώς - ομάδας ειδικών που θα κάνουν προτάσεις για τα εκθέματα στο εθνικό περίπτερο. Η έκδοση γενικού καταλόγου των βιβλίων του εθνικού περιπτέρου, όπου ειδικοί - με χρηματοδότηση - θα γράψουν περιλήψεις για τα βιβλία που θα εκτεθούν. Συγκρότηση - προσεχώς - ομάδας ειδικών για τη διαμόρφωση του περιπτέρου. Εγκαιρη μετάφραση όχι μόνο λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και επιστημονικών και παιδικών και χρηματοδότηση της μετάφρασης με 110.000 δρχ. για κάθε τυπογραφικό φύλλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ