ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ- ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δεν υποχωρούν

Ξανά στους δρόμους βρέθηκαν χτες, στην Αθήνα και άλλες πόλεις, φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί

Οι φοιτητές δεν υποχωρούν και συνεχίζουν τον αγώνα τους. Χτες, δήλωσαν παρόντες στην πρώτη μαζική κινητοποίηση μετά το Πάσχα. Με τη συνέχιση των πολύμορφων δραστηριοτήτων και κινητοποιήσεων, ξεκαθαρίζουν πως θα παλέψουν μέχρι να ανατραπεί ο νόμος πλαίσιο - έκτρωμα. Γι' αυτό το σκοπό συγκεντρώθηκαν, το μεσημέρι, στα Προπύλαια και πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ.

Η πορεία φοιτητών και πανεπιστημιακών ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου κατέληξε στη Βουλή. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στρέφονταν ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική: «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία βάζουνε ταφόπλακα στη Δωρεάν Παιδεία», «Οχι στην αμάθεια και στις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις». Δεν έμειναν μόνο στην καταδίκη, αλλά κάλεσαν σε συνέχεια του αγώνα: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

Φοιτητές και σπουδαστές απαιτούν πτυχία με αξία, μακριά απ' τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, δουλιά με δικαιώματα, παλεύουν ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου στις σχολές. Χαρακτηριστική, για τις αγωνιστικές διαθέσεις των φοιτητών, είναι η δήλωση του Θεοδόση Μπενάτου, φοιτητή της Γεωπονικής και μέλους της Πανσπουδαστικής: «Και με το σημερινό συλλαλητήριο και με τις αποφάσεις των συλλόγων, η πλειοψηφία των οποίων τις προηγούμενες μέρες κατέληξε αγωνιστικά, και με δεκάδες κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μια σχολή, σε κάθε τμήμα, ο αγώνας των φοιτητών και μετά το Πάσχα συνεχίζεται». Ακόμα, αναφερόμενος στις φοιτητικές εκλογές κάλεσε: «Να εκφραστεί μαζική και σθεναρή καταδίκη αυτής της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης. Να γίνει και αποφασιστικό βήμα με την ανατροπή των συσχετισμών, για να οργανωθεί και δυναμώσει ακόμη περισσότερο κάθε σύλλογος, συνολικά το φοιτητικό κίνημα στην αναμέτρησή του με αυτά τα μέτρα».

Σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχα τα μηνύματα και στη Θεσσαλονίκη, όπου χτες το πρωί διαδήλωσαν εκατοντάδες σπουδαστές και φοιτητές. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις πύλες της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Δυναμική όμως ήταν και η συμμετοχή των σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των 5 από τους 6 συλλόγους. Με μπροστάρη το πανό των σπουδαστικών συλλόγων, οι φοιτητές και οι σπουδαστές έκαναν πορεία μέσα στην Πανεπιστημιούπολη. Στη συνέχεια με μία μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από την Εγνατία οδό έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διατράνωσαν ότι συνεχίζουν και μαζικοποιούν την πολύμορφη δράση των συλλόγων πιο ώριμα και με περισσότερη πείρα από το 12μηνο αγώνα που προηγήθηκε.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν χτες το απόγευμα στα Γιάννενα και την Πάτρα.

Για σήμερα προγραμματίζονται κινητοποιήσεις σε: Κομοτηνή (12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (11 π.μ., Δημαρχείο), Ξάνθη (11 π.μ., Πολυτεχνείο), Καβάλα (12 το μεσημέρι, στον Κήπο), Κοζάνη (1 μ.μ. στο ΤΕΙ με κύριο αίτημα «Δημόσια, δωρεάν στέγαση»).

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Εκεί που τελειώνουν οι αντιδεξιές κορόνες...

Τίποτα δεν έχει να ζηλέψει η ΠΑΣΠ από τη ΔΑΠ: Και ημερίδες διοργανώνει, και συνειδήσεις εξαγοράζει, και αντιδεξιό προφίλ πλασάρει για να καρπωθεί ό,τι μπορεί από την αγωνιστική διάθεση των φοιτητών...

Ετσι, η ΠΑΣΠ στην ΑΣΟΕΕ, ως «δύναμη αλλαγής» (!), διοργάνωσε ημερίδα για το «παρελθόν και το μέλλον των αναπτυξιακών επενδύσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη». Με ...εκλεκτούς καλεσμένους, ανάμεσά τους και τον Θ. Πρινιωτάκη, εκπρόσωπο της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακής»! Τη γνωστότατη - από το σκάνδαλο καταλήστευσης των Ταμείων και τα ομόλογα - χρηματιστηριακή εταιρεία επέλεξε να καλέσει η ΠΑΣΠ για να μιλήσει στους φοιτητές για την αγορά, να τους μετουσιώσει τις γνώσεις της και, βέβαια, να δώσει πόντους και στο κοινωνικό προφίλ της χρηματιστηριακής! Προφανώς, κριτήριο με βάση το οποίο επέλεξε να καλέσει τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι να μάθουν οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ τις αξίες εκείνες για τις οποίες πραγματικά παλεύει η ΠΑΣΠ: Το κέρδος των επιχειρήσεων, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την κοροϊδία και την κλοπή του λαού...

Εκφυλισμός με κάθε κόστος

Δε χαρίζουν κάστανα τα ΕΑΑΚ! Προκειμένου να αυτοπλασαριστούν ως προσωποποίηση του κινήματος, ασκούν κάλπικη κριτική στην ΠΚΣ ότι δήθεν δεν αγωνίζεται, με τη δικαιολογία ότι σε αυτή τη φάση η ΠΚΣ προτείνει καθημερινή πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα μέσα και έξω από τις σχολές για την ανατροπή, για τη μη εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου.

Δεκάρα δε δίνουν για τη μαζικοποίηση και ανάπτυξη της πάλης των φοιτητών. Αντιθέτως, δε διστάζουν να διαφοροποιηθούν από αγωνιστικά πλαίσια (που ψηφίζονται εδώ και μήνες), όπως έκαναν στο Χημικό, όπου συμπορεύτηκαν με την ΠΑΣΠ, «χαρίζοντας» με αυτόν τον τρόπο την απόφαση της ΓΣ στη ΔΑΠ. Ενδεικτικό είναι ότι η πρόταση της ΔΑΠ υιοθετήθηκε με 56 ψήφους, της Πανσπουδαστικής με 43, ενώ η κοινή πρόταση ΕΑΑΚ - ΠΑΣΠ στηρίχτηκε από 22 φοιτητές.

Και για να δείξουν πόσο ούλτρα - επαναστάτες είναι, προτείνουν καταλήψεις διαρκείας... Μάλιστα, στη συνέλευση της Αρχιτεκτονικής, για να καταφέρουν να βαφτίσουν διαρκείας την κατάληψη που πρότειναν συμπεριέλαβαν και το ...Σαββατοκύριακο!

Αποδεικνύεται, λοιπόν, τι κρύβεται πίσω από τις κορόνες των ΕΑΑΚ για καταλήψεις διαρκείας: Μια τακτική που αρνείται τη μαζικοποίηση και ανάπτυξη της καθημερινής πάλης των φοιτητών για την απόσυρση - κατάργηση του νόμου - πλαισίου, εναποθέτοντας τη στο ...απώτερο μέλλον και καλλιεργώντας μ' αυτόν τον τρόπο την ηττοπάθεια και τον εφησυχασμό.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ
Σήμερα Παρασκευή
  • Στη Νομική, συναυλία - γλέντι με ερασιτεχνικά συγκροτήματα στην είσοδο της σχολής στις 10 μ.μ.
  • Στο ΤΕΙ Πειραιά, ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι στις 10 μ.μ.
  • Στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), στην αίθουσα 204, στις 12.30 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Συμπεράσματα από τους αγώνες φοιτητών και σπουδαστών, η ανάγκη συνέχισης και η προοπτική του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος».
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Πιέζει για αναγνώριση των ψευτοπανεπιστημίων

Χείρα βοηθείας τείνει στην κυβέρνηση της ΝΔ, για την κατάργηση του άρθρου 16, την αναγνώριση των ψευτοκολεγίων και των υποβαθμισμένων πτυχίων τύπου bachelor ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔ), Ιβ Μποτ. Οι προτάσεις του κατηγορούν την Ελλάδα για παράβαση του κοινοτικού δικαίου, λόγω της μη αναγνώρισης «των διπλωμάτων που χορηγούνται κατόπιν σπουδών, οι οποίες πραγματοποιούνται βάσει συμφωνιών δικαιοχρήσεως μεταξύ ενός πανεπιστημίου κράτους - μέλους της ΕΕ και ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος εγκαταστημένου στο ελληνικό έδαφος». Ετσι «εισηγείται» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να καλέσει τη χώρα να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο γενικός εισαγγελέας του ΕΔ, επισημαίνει ότι η άρνηση αναγνώρισης των διπλωμάτων αυτών παραβαίνει σειρά άρθρων της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου, αναφορικά με την αναγνώριση διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τριετούς - τουλάχιστον - διάρκειας.

Ισχυρίζεται δε ότι αν και το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά και μόνο από δημόσια ιδρύματα «το γεγονός ότι οι σπουδές έχουν πραγματοποιηθεί, εν όλω ή εν μέρει, σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα εγκαταστημένο στο έδαφος του κράτους-μέλους υποδοχής δεν απαλλάσσει το κράτος αυτό από την υποχρέωση να αναγνωρίζει το δίπλωμα που χορηγείται μετά την ολοκλήρωση των σπουδών αυτών».

Ως μόνο αποδεκτό μέτρο «εφόσον υφίστανται ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του περιεχομένου της εκπαιδεύσεως στο κράτος-μέλος προελεύσεως (του διπλώματος) και του περιεχομένου της εκπαιδεύσεως στο κράτος-μέλος υποδοχής», ο Ιβ Μποτ στις προτάσεις του αναγνωρίζει στο κράτος υποδοχής «τη δυνατότητα να υποχρεώσει τον κάτοχο του διπλώματος να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση προσαρμογής ή να υποβληθεί σε δοκιμασία επάρκειας. Πρωτίστως δε για τα επαγγέλματα που απαιτούν καλή γνώση των εθνικών Δικαίων».

Παράλληλα, κατά τον γενικό εισαγγελέα, το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως είναι αρμόδιο εξακρίβωσης απαραίτητης επαγγελματικής πείρας, σε περίπτωση μικρότερης διάρκειας της εκπαίδευσης από την απαιτούμενη στην Ελλάδα για την άσκηση του ιδίου επαγγέλματος και όχι για να κρίνει αν το ίδρυμα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι σπουδές ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης αντικοινοτική κρίνεται και η απαίτηση, από αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών, προσκομίσεως ακαδημαϊκής αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ προκειμένου να εγγραφούν στο ΤΕΕ.

Ο σύλλογος σπουδαστών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση για την υποδοχή των νέων σπουδαστών του εαρινού εξαμήνου σήμερα, Παρασκευή, στις 12.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ