Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Πιέζει για αναγνώριση των ψευτοπανεπιστημίων

Χείρα βοηθείας τείνει στην κυβέρνηση της ΝΔ, για την κατάργηση του άρθρου 16, την αναγνώριση των ψευτοκολεγίων και των υποβαθμισμένων πτυχίων τύπου bachelor ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔ), Ιβ Μποτ. Οι προτάσεις του κατηγορούν την Ελλάδα για παράβαση του κοινοτικού δικαίου, λόγω της μη αναγνώρισης «των διπλωμάτων που χορηγούνται κατόπιν σπουδών, οι οποίες πραγματοποιούνται βάσει συμφωνιών δικαιοχρήσεως μεταξύ ενός πανεπιστημίου κράτους - μέλους της ΕΕ και ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος εγκαταστημένου στο ελληνικό έδαφος». Ετσι «εισηγείται» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να καλέσει τη χώρα να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο γενικός εισαγγελέας του ΕΔ, επισημαίνει ότι η άρνηση αναγνώρισης των διπλωμάτων αυτών παραβαίνει σειρά άρθρων της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου, αναφορικά με την αναγνώριση διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τριετούς - τουλάχιστον - διάρκειας.

Ισχυρίζεται δε ότι αν και το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά και μόνο από δημόσια ιδρύματα «το γεγονός ότι οι σπουδές έχουν πραγματοποιηθεί, εν όλω ή εν μέρει, σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα εγκαταστημένο στο έδαφος του κράτους-μέλους υποδοχής δεν απαλλάσσει το κράτος αυτό από την υποχρέωση να αναγνωρίζει το δίπλωμα που χορηγείται μετά την ολοκλήρωση των σπουδών αυτών».

Ως μόνο αποδεκτό μέτρο «εφόσον υφίστανται ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του περιεχομένου της εκπαιδεύσεως στο κράτος-μέλος προελεύσεως (του διπλώματος) και του περιεχομένου της εκπαιδεύσεως στο κράτος-μέλος υποδοχής», ο Ιβ Μποτ στις προτάσεις του αναγνωρίζει στο κράτος υποδοχής «τη δυνατότητα να υποχρεώσει τον κάτοχο του διπλώματος να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση προσαρμογής ή να υποβληθεί σε δοκιμασία επάρκειας. Πρωτίστως δε για τα επαγγέλματα που απαιτούν καλή γνώση των εθνικών Δικαίων».

Παράλληλα, κατά τον γενικό εισαγγελέα, το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως είναι αρμόδιο εξακρίβωσης απαραίτητης επαγγελματικής πείρας, σε περίπτωση μικρότερης διάρκειας της εκπαίδευσης από την απαιτούμενη στην Ελλάδα για την άσκηση του ιδίου επαγγέλματος και όχι για να κρίνει αν το ίδρυμα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι σπουδές ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης αντικοινοτική κρίνεται και η απαίτηση, από αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών, προσκομίσεως ακαδημαϊκής αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ προκειμένου να εγγραφούν στο ΤΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ