Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ- ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δεν υποχωρούν

Ξανά στους δρόμους βρέθηκαν χτες, στην Αθήνα και άλλες πόλεις, φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί

Οι φοιτητές δεν υποχωρούν και συνεχίζουν τον αγώνα τους. Χτες, δήλωσαν παρόντες στην πρώτη μαζική κινητοποίηση μετά το Πάσχα. Με τη συνέχιση των πολύμορφων δραστηριοτήτων και κινητοποιήσεων, ξεκαθαρίζουν πως θα παλέψουν μέχρι να ανατραπεί ο νόμος πλαίσιο - έκτρωμα. Γι' αυτό το σκοπό συγκεντρώθηκαν, το μεσημέρι, στα Προπύλαια και πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ.

Η πορεία φοιτητών και πανεπιστημιακών ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου κατέληξε στη Βουλή. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στρέφονταν ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική: «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία βάζουνε ταφόπλακα στη Δωρεάν Παιδεία», «Οχι στην αμάθεια και στις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις». Δεν έμειναν μόνο στην καταδίκη, αλλά κάλεσαν σε συνέχεια του αγώνα: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

Φοιτητές και σπουδαστές απαιτούν πτυχία με αξία, μακριά απ' τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, δουλιά με δικαιώματα, παλεύουν ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου στις σχολές. Χαρακτηριστική, για τις αγωνιστικές διαθέσεις των φοιτητών, είναι η δήλωση του Θεοδόση Μπενάτου, φοιτητή της Γεωπονικής και μέλους της Πανσπουδαστικής: «Και με το σημερινό συλλαλητήριο και με τις αποφάσεις των συλλόγων, η πλειοψηφία των οποίων τις προηγούμενες μέρες κατέληξε αγωνιστικά, και με δεκάδες κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μια σχολή, σε κάθε τμήμα, ο αγώνας των φοιτητών και μετά το Πάσχα συνεχίζεται». Ακόμα, αναφερόμενος στις φοιτητικές εκλογές κάλεσε: «Να εκφραστεί μαζική και σθεναρή καταδίκη αυτής της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης. Να γίνει και αποφασιστικό βήμα με την ανατροπή των συσχετισμών, για να οργανωθεί και δυναμώσει ακόμη περισσότερο κάθε σύλλογος, συνολικά το φοιτητικό κίνημα στην αναμέτρησή του με αυτά τα μέτρα».

Σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχα τα μηνύματα και στη Θεσσαλονίκη, όπου χτες το πρωί διαδήλωσαν εκατοντάδες σπουδαστές και φοιτητές. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις πύλες της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Δυναμική όμως ήταν και η συμμετοχή των σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των 5 από τους 6 συλλόγους. Με μπροστάρη το πανό των σπουδαστικών συλλόγων, οι φοιτητές και οι σπουδαστές έκαναν πορεία μέσα στην Πανεπιστημιούπολη. Στη συνέχεια με μία μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από την Εγνατία οδό έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διατράνωσαν ότι συνεχίζουν και μαζικοποιούν την πολύμορφη δράση των συλλόγων πιο ώριμα και με περισσότερη πείρα από το 12μηνο αγώνα που προηγήθηκε.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν χτες το απόγευμα στα Γιάννενα και την Πάτρα.

Για σήμερα προγραμματίζονται κινητοποιήσεις σε: Κομοτηνή (12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (11 π.μ., Δημαρχείο), Ξάνθη (11 π.μ., Πολυτεχνείο), Καβάλα (12 το μεσημέρι, στον Κήπο), Κοζάνη (1 μ.μ. στο ΤΕΙ με κύριο αίτημα «Δημόσια, δωρεάν στέγαση»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ