ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σικέ παιχνίδια με τις τράπεζες για τα ομόλογα

Ακόμα και αν «τακτοποιήσει» με τους τραπεζίτες συνεταίρους της την υπόθεση με το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, παραμένει άθικτη η σκανδαλώδης πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων

«Σωσίβιο» στους τραπεζίτες συνεταίρους της στο καραμπινάτο σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων αναζητεί απεγνωσμένα τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονώσει την πίεση που υφίσταται για την υπόθεση.

Εχοντας διαπιστώσει την αναποτελεσματικότητα των «θεσμικών μέτρων», που έχει πάρει μέχρι τώρα (π.χ. αλλαγές στον τρόπο διορισμού των διοικήσεων των Ταμείων) και έχοντας αποκλείσει τους αποκεφαλισμούς υπουργών, η κυβέρνηση αναζητά χείρα βοηθείας από τους τραπεζικούς κολοσσούς - δανειστές του ελληνικού δημοσίου.

«Σαν έτοιμη από καιρό», η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει αποδεκτή την πρόταση της «αναδόχου» βρετανικής JP Morgan για επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, που είχε καταλήξει σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, με ζημιά που ήδη ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Η προθυμία της κυβέρνησης, που μέχρι χτες υπερασπιζόταν τη σύμβαση του Δημοσίου με τη βρετανική τράπεζα ως κερδοφόρα και αποδοτική, αποτελεί στην πραγματικότητα μια σαφή ομολογία του τζόγου που έγινε σε βάρος των χρημάτων των Ταμείων. Η κίνηση αυτή μαρτυρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαφανίσει «τα πειστήρια του εγκλήματος» και έτσι να εκτονωθεί ανώδυνα η καθ' όλα δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων για τη λεηλασία που έχει στηθεί σε βάρος των Ταμείων. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμα και αν «τακτοποιηθεί» το σκάνδαλο με το συγκεκριμένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, παραμένει ατόφια η σκανδαλώδης πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Με πανομοιότυπες δηλώσεις τους, ο υπουργός Οικονομίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσαν χτες να σχολιάσουν θετικά την πρόταση της βρετανικής τράπεζας. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βερολίνο, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει με πάρα πολλή σοβαρότητα αυτή την πρόταση και με κριτήριο την πλήρη αποζημίωση των Ταμείων που τυχόν έχουν θιγεί από τις αγορές που έκαναν αυτού του συγκεκριμένου ομολόγου». Ταυτόσημη η δήλωση νωρίτερα του Θ. Ρουσόπουλου που είπε ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους της πρότασης της JP MORGAN, με κριτήριο την πλήρη αποκατάσταση ζημιών που ενδεχομένως έχουν προκύψει για ασφαλιστικά ταμεία από τη διάθεση του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά». Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα για την «αλλαγή πλεύσης» της κυβέρνησης και τους επιδιωκόμενους στόχους.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής φαίνεται να «αντιστέκεται» στις αυξανόμενες πιέσεις και από το εσωτερικό της κυβέρνησης για να «θυσιάσει» τον Σ. Τσιτουρίδη. Ο Θ. Ρουσόπουλος επαναβεβαίωσε, αν και «χλιαρά», την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του υπουργού Απασχόλησης, αλλά δε θέλησε να απαντήσει σε ερωτήματα για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίμονη φημολογία για τον «αποκεφαλισμό» του Σ. Τσιτουρίδη.

Το κλίμα εσωστρέφειας, όμως, καλά κρατεί και τροφοδοτείται καθημερινά με δηλώσεις στελεχών. Χτες ήταν η σειρά της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά να κάνει την παρέμβασή της για το θέμα των ομολόγων: «Θα είναι υπόλογοι όσοι έχουν μπερδέψει τις χρηματιστηριακές αξίες με τις αξίες της παράταξής μας. Η παράταξή μας δεν ήταν και δε θα γίνει "πλυντήριο" κανενός», είπε με νόημα...

«JP MORGAN»
Χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση
  • Προσφέρεται τώρα να επαναγοράσει το «δομημένο ομόλογο» και να το επιστρέψει στο δημόσιο
  • Προϋπόθεση να συμφωνήσει ολόκληρο το κύκλωμα των επιτήδειων που φέσωσε τα Ταμεία

Χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση προσφέρει η «JP Morgan» στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα λεγόμενα «δομημένα ομόλογα». Να σημειωθεί, εδώ, πως η «JP Morgan» είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που ανήκει στους μόνιμους συνεργάτες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εξασφάλιζαν υπέρογκα κέρδη, προσφέροντας συμβουλές και άλλες υπηρεσίες σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, δημόσιου χρέους κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το δομημένο ομόλογο συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, η «JP Morgan» δηλώνει πρόθυμη να το ακυρώσει και να το επιστρέψει στο δημόσιο με τους ίδιους όρους που το αγόρασε. Θα πρέπει δηλαδή να ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδρομή από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους διάφορους ενδιάμεσους κρίκους και με τελικό αποδέκτη το υπουργείο Οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συγκατανεύσουν οι λοιποί επιτήδειοι (όπως για παράδειγμα η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή»), που στην πράξη σημαίνει πως θα συμφωνήσουν να χάσουν - και άρα να επιστρέψουν - τις υπέρογκες μίζες με τις οποίες φέσωσαν τα Ταμεία.

Δηλαδή, η «JP Morgan», ούτε λίγο ούτε πολύ, «ευελπιστεί» ότι οι μεσάζοντες - μεγαλορεντιέρηδες θα επιστρέψουν τα κλεμμένα πίσω στα Ταμεία! Εάν αυτό δε συμβεί - όπως είναι πιθανόν - το «κελεπούρι» της «JP Morgan» δεν είναι παρά ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα. Σαν πρώτο βήμα η «JP Morgan» προσφέρεται να επαναγοράσει το ομόλογο από τη «North Asset Management», στην τιμή που το πούλησε, δηλαδή στο 92,95% της ονομαστικής αξίας.

Η επίσημη ανακοίνωση της «JP Morgan» αναφέρει πως το «ελληνικό κράτος έχει εκδώσει πάνω από 50 ομόλογα τέτοιου είδους από το 1999». Πάντως, ενώ αρχικά τα αφεντικά της «JP Morgan» «κάρφωναν» τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες επί σειρά ετών διατηρούσαν τις καλύτερες πελατειακές σχέσεις, στη συνέχεια - και μετά από Ερώτηση του «Ρ» - ανακάλεσαν, ισχυριζόμενοι πως η εν λόγω διατύπωση ήταν «λάθος»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη να αναγνωρίσει τα ψευτοπανεπιστήμια

Πανέτοιμη να πειθαρχήσει στις αποφάσεις των Βρυξελλών που εξομοιώνουν τα πτυχία των πανεπιστημίων με τα υποβαθμισμένα πτυχία των «κολεγίων» και των ΚΕΣ που είναι παραρτήματα «ευρωπαϊκών πανεπιστημίων», εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Αν και αποφεύγει να πάρει ευθέως θέση, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση του ευρωδικαστηρίου, για να νομιμοποιήσει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια να αποτρέψει μια τέτοια απόφαση του ευρωδικαστηρίου, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τη στοχοπροσήλωσή της στην ευρω-νομιμότητα. « Πρέπει να περιμένουμε να δούμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να τη μελετήσουμε. Μέχρι τότε, δεν μπορώ να πω τίποτα», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε από τον «Ρ» να τοποθετηθεί απέναντι στην πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγνώριση των τίτλων που δίνουν τα ΚΕΣ - παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Στην εύλογη απορία από ποιες θέσεις η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση, ο εκπρόσωπος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί απόλυτα: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια», είπε με νόημα.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες των ΚΕΣ, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπων τους, είναι πανέτοιμοι να επωφεληθούν από την «αναβάθμιση» και να μεγαλώσουν την «πελατεία» και φυσικά τα δίδακτρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων από την επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ευνοούνται 20.000 με 25.000 απόφοιτοι ιδιωτικών ΚΕΣ από το 1989. Κάθε χρόνο γράφονται στα ΚΕΣ 3.000 έως 4.000 σπουδαστές, ενώ αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι στα ΚΕΣ 15.000 νέοι.

ΠΑΣΟΚ
Επιμένει σε τζόγο άλλου τύπου...

Για «επιβεβαίωση» του σκανδάλου με τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο την ανακοίνωση της JP Morgan και την προσφορά της να επαναγοράσει το ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή στηρίζοντας τη συνέχιση της πολιτικής του τζογαρίσματος των χρημάτων των ασφαλισμένων θυμάται και επικαλείται τη συνέχιση των... επενδύσεων στα «χρυσά σταθερά ομόλογα»!

Η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου, ανέφερε ότι «η πρόταση της τράπεζας επιβεβαιώνει την ύπαρξη σκανδάλου και το γεγονός ότι πρόκειται για μία στημένη ιστορία». Η Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι «έσπασε το απόστημα του σκανδάλου» και ότι «αποκαλύφθηκε ο ρόλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην εξαπάτηση των Ταμείων».

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας τη δημαγωγία και επιχειρώντας να συγκαλύψει ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση στο τζογάρισμα των αποθεματικών, ζήτησε εκ νέου διά στόματος του εκπροσώπου του Π. Ευθυμίου, την επιστροφή των «χρημάτων των Ταμείων», ένα αίτημα, βέβαια, που περιορίζεται στην επιστροφή των κλεμμένων των δυο τελευταίων χρόνων και όχι στις αρπαγές των χρημάτων των ασφαλισμένων που γίνονται εδώ και δεκαετίες, και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Να σταματήσει κάθε μορφή τζογαρίσματος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την προσφορά της JP Morgan

Για την προσφορά της JP Morgan, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, σημειώνει:

«Η προσφορά της JP Morgan να επαναγοράσει το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, θυμίζει εκείνον τον κλέφτη που δέχεται να επιστρέψει ένα από τα κλοπιμαία, προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητος την κλοπή.

Το κύριο ζήτημα, όσον αφορά την προστασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων, είναι να σταματήσουν οι χρηματιστές - τραπεζίτες να έχουν δρόμο και πόρτα πρόσβασης στα Ταμεία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το σταμάτημα κάθε μορφής τζογαρίσματος και όχι με όσα λέει η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις ευθύνες της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ