Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«JP MORGAN»
Χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση
  • Προσφέρεται τώρα να επαναγοράσει το «δομημένο ομόλογο» και να το επιστρέψει στο δημόσιο
  • Προϋπόθεση να συμφωνήσει ολόκληρο το κύκλωμα των επιτήδειων που φέσωσε τα Ταμεία

Χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση προσφέρει η «JP Morgan» στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα λεγόμενα «δομημένα ομόλογα». Να σημειωθεί, εδώ, πως η «JP Morgan» είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που ανήκει στους μόνιμους συνεργάτες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εξασφάλιζαν υπέρογκα κέρδη, προσφέροντας συμβουλές και άλλες υπηρεσίες σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, δημόσιου χρέους κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το δομημένο ομόλογο συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, η «JP Morgan» δηλώνει πρόθυμη να το ακυρώσει και να το επιστρέψει στο δημόσιο με τους ίδιους όρους που το αγόρασε. Θα πρέπει δηλαδή να ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδρομή από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους διάφορους ενδιάμεσους κρίκους και με τελικό αποδέκτη το υπουργείο Οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συγκατανεύσουν οι λοιποί επιτήδειοι (όπως για παράδειγμα η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή»), που στην πράξη σημαίνει πως θα συμφωνήσουν να χάσουν - και άρα να επιστρέψουν - τις υπέρογκες μίζες με τις οποίες φέσωσαν τα Ταμεία.

Δηλαδή, η «JP Morgan», ούτε λίγο ούτε πολύ, «ευελπιστεί» ότι οι μεσάζοντες - μεγαλορεντιέρηδες θα επιστρέψουν τα κλεμμένα πίσω στα Ταμεία! Εάν αυτό δε συμβεί - όπως είναι πιθανόν - το «κελεπούρι» της «JP Morgan» δεν είναι παρά ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα. Σαν πρώτο βήμα η «JP Morgan» προσφέρεται να επαναγοράσει το ομόλογο από τη «North Asset Management», στην τιμή που το πούλησε, δηλαδή στο 92,95% της ονομαστικής αξίας.

Η επίσημη ανακοίνωση της «JP Morgan» αναφέρει πως το «ελληνικό κράτος έχει εκδώσει πάνω από 50 ομόλογα τέτοιου είδους από το 1999». Πάντως, ενώ αρχικά τα αφεντικά της «JP Morgan» «κάρφωναν» τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες επί σειρά ετών διατηρούσαν τις καλύτερες πελατειακές σχέσεις, στη συνέχεια - και μετά από Ερώτηση του «Ρ» - ανακάλεσαν, ισχυριζόμενοι πως η εν λόγω διατύπωση ήταν «λάθος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ