Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΣΤΑΤΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΝΙΑΡΗ
Το παράδειγμά του εμπνέει τους νεότερους

Στα χώματα της Καισαριανής, τα ποτισμένα με το αίμα των ηρώων του λαού, «αναπαύεται» από χτες το απόγευμα ο σύντροφος Μελέτης Κανιάρης, ο παλαίμαχος κομμουνιστής, που έφυγε στα 92 του χρόνια και ταύτισε για περισσότερο από 70 χρόνια τη ζωή του με την πορεία του ΚΚΕ, στη μάχη για τα δίκια του ελληνικού λαού, αταλάντευτος στην υπεράσπιση των αρχών και της ιδεολογίας του Κόμματος, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, με πολιτική κηδεία, δεκάδες ήταν οι σύντροφοι και οι φίλοι, οι οποίοι σε κλίμα συγκίνησης τον αποχαιρέτησαν, μαζί με την οικογένειά του, την συντρόφισσά του Κατίνα, τον γιο του Θάνο και τους στενούς του συγγενείς. Η κόκκινη σημαία, με το σφυροδρέπανο και τα τρία γράμματα «Κ Κ Ε», στόλιζε το φέρετρο του εκλιπόντα.

«Αναπαύσου ήσυχος ότι έκανες το καθήκον σου. Οτι το παράδειγμά σου πολλοί ακόμα θα το ακολουθήσουν. Οτι θα πυκνώσουν οι στρατιές των νέων κομμουνιστών. Οτι θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».

Με αυτά τα λόγια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», αποχαιρέτησε, εκ μέρους της ΚΕ, τον Μ. Κανιάρη.

Και συμπλήρωσε: «Το φευγιό σου, το φευγιό πολλών συντρόφων της γενιάς σου τα τελευταία χρόνια, θέλουμε να μετουσιωθεί σε αγωνιστική πράξη από τις νεότερες γενιές, που έχουν πάρει τη σκυτάλη αυτού του δύσκολου, αλλά όμορφου και μοναδικού αγώνα που διεξάγει το ΚΚΕ, μπροστάρης στην πάλη της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων - συμμάχων της. Παρότι φεύγεις "πλήρης ημερών", όπως συνηθίζεται να λέγεται, εντούτοις, η απώλειά σου, όπως και η απώλεια κάθε αγωνιστή του Κόμματός μας, είναι μεγάλη. Παρακαταθήκη για μας είναι η ίδια η βιογραφία σου».

«Δε λύγισε»

Ο Μ. Κανιάρης γεννήθηκε το 1915 στην Καλλιθέα Θήβας. Από το γυμνάσιο έρχεται σε επαφή με τα κομμουνιστικά ιδανικά. Οργανώνεται στο ΚΚΕ, το Δεκέμβρη του 1941. Συμμετέχει στο ΕΑΜ από στελεχικές θέσεις. Το Μάρτη του '47, εκτοπίζεται στην Ικαρία και μετά την απόλυσή του συλλαμβάνεται εκ νέου και εκτοπίζεται στη Λήμνο. Τον Ιούνη του '49 στέλνεται στο κολαστήρι της Μακρονήσου. Εκεί, είναι απ' τους πρωτοπόρους.

«Στο κάτεργο της Μακρονήσου, δε λύγισε», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας. «Με βαθιά πίστη στο δίκιο της υπόθεσής μας, ο σ. Μελέτης απέδειξε ότι και στις πιο δύσκολες συνθήκες και κακουχίες ο κομμουνιστής αντέχει, μπορεί να επιδείξει απαράμιλλο ηρωισμό, ακριβώς γιατί στηρίζεται στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία του, στο Κόμμα του, στην υπόθεση της τάξης μας. Οι αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, ανάμεσα στους κορυφαίους και ο σ. Μελέτης, δεν ήταν άνθρωποι που έτρεχε στις φλέβες τους διαφορετικό αίμα. Ηταν απλοί θνητοί, ευάλωτοι στο σώμα από τις κακουχίες. Απέδειξαν όμως ότι ο άνθρωπος του λαού, ο κομμουνιστής διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες και δυνάμεις προσφοράς και αυτοθυσίας».

Το '58 εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέγεται μέλος της ΚΕ. Επανεκλέγεται στο 10ο και 11ο.

Ο Τ. Λίτσας αποχαιρέτησε τον Μ. Κανιάρη, εκ μέρους της ΚΟΒ Ν. Κυψέλης, ο Ν. Βουρδουμπάς από την ΤΟ 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΝΕ, ο Χρ. Τσιντζιλώνης, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της Τανάγρας, γενέτειρας του Μ. Κανιάρη, ο πρόεδρός του Γ. Σκουρτανιώτης.

Στην τελευταία κατοικία του, συνοδεύτηκε από τον καθημερινό του σύντροφο, τον «Ριζοσπάστη», δύο κόκκινα τριαντάφυλλα και τη φωνή όλων των παρευρισκομένων: «Αθάνατος»!

Πολυμελής ήταν η αντιπροσωπεία του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στεφάνια κατέθεσαν, εκτός από τους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντα, η ΚΕ του Κόμματος, ο «Ριζοσπάστης», ο «902», η ΚΟΒ Κυψέλης, η ΚΟ Ανατολικής Εύβοιας κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρακαταθήκη η στάση ζωής και η προσφορά του στη διάδοση της ιστορικής αλήθειας (2022-12-28 00:00:00.0)
Την Κυριακή η εκδήλωση για τον σύντροφο Μάκη Μαΐλη (2022-01-29 00:00:00.0)
Συνέδεσε όλη του τη ζωή με το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα (2017-01-10 00:00:00.0)
Στερνό «αντίο» στον σ. Γιάννη Σκαρπερό (2015-06-09 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο σ. Γιώργος Ραφαηλίδης (2006-08-25 00:00:00.0)
"Εφυγε" έχοντας κάνει το χρέος του στο ακέραιο (1997-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ