ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αντιδράσεις για την απελευθέρωση του Καρίλες

ΑΒΑΝΑ.-

Συνεχίζονται οι μαζικές αντιδράσεις ενάντια στην πρόσφατη απελευθέρωση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες. Από την περασμένη Πέμπτη που έγινε γνωστή η απόφαση της απελευθέρωσής του, χιλιάδες άνθρωποι στην Κούβα συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συζητήσεις σε όλες τις γωνιές του νησιού. Επίσης, όλο και περισσότερες διεθνείς προσωπικότητες, κοινωνικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, καθώς και το Κίνημα των Αδεσμεύτων ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην απελευθέρωση του γνωστού εγκληματία και ζητούν να δικαστεί, όχι για μεταναστευτική διαφθορά και απάτη, αλλά για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Από τη Βενεζουέλα, ο υπουργός Παιδείας, Εκτορ Ναβάρο, υπογράμμισε την περασμένη Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν τον Καρίλες είτε για να τον σκοτώσουν, για να μην αποκαλύψει τις βρώμικες συναλλαγές του με την κυβέρνηση, είτε για να του δώσουν μια νέα αποστολή, που θα μπορούσε να είναι μια απόπειρα ενάντια στη ζωή του Προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Συνάντηση του Φιντέλ Κάστρο με εκπροσώπους του ΚΚ Κίνας

Ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο (που έχει σχεδόν αναρρώσει πλήρως από την περιπέτεια της υγείας, λόγω εγχείρησης στο έντερο) καλωσόρισε τον Ου Γκουάνζχενγκ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, με τον οποίο είχε συνάντηση μιας ώρας το περασμένο Σάββατο όπου και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Μετά τη συνάντηση, η κινεζική αντιπροσωπεία - που αναμένεται να επισκεφθεί την Κολομβία και τη Χιλή τις επόμενες μέρες - είχε επίσης συνομιλίες με τον πρώτο Αντιπρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, όπου και ανέλυσαν εθνικά και διεθνή ζητήματα. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες σε ό,τι αφορά την οικονομική και τεχνική συνεργασία.

  • Οι τομείς προώθησης συνεργασίας της Νομαρχίας Πειραιά με την Κούβα ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, με τον πρέσβη της Κούβας, Ερμες Ερναντές Ερέρα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία του Κουβανού διπλωμάτη, συζητήθηκαν θέματα, όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι υποδομές, η νέα γενιά, οι επενδύσεις. Ο Κουβανός πρέσβης έκανε μία σύντομη ανάλυση της κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα του, τονίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναζήτηση και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Φονικές μάχες ισλαμιστών και Αιθιόπων στρατιωτών εξακολουθούν να μαίνονται στο Μογκαντίσου, προκαλώντας εκατόμβη θυμάτων κυρίως μεταξύ των αμάχων. Μόνο μέσα στο τελευταίο πενθήμερο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 230 άμαχοι και πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν. Χιλιάδες είναι αυτοί που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Δέκα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ, που συγκλόνισε την παραδοσιακή περιοχή Αϊσέν στα νότια της χώρας.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Υπό το φως της μαζικής δολοφονίας στο Βιρτζίνια Τεκ, ένα ακόμη περιστατικό βίας. Αυτή τη φορά ένας μηχανικός διαστημικής τεχνολογίας, που σκότωσε την Παρασκευή ένα συνάδελφό του, κράτησε ομήρους άλλους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA. Ενήργησε κατ' αυτόν τον τρόπο μετά τη λήψη αρνητικής αναφοράς για την εργασία του από το θύμα του, ανακοίνωσε η αστυνομία.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Χιλιάδες κάτοικοι του Μόντρεαλ συμμετείχαν, χτες, σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Καναδά και του πρωθυπουργού, Στίβεν Χάρπερ, που αρνείται να συμμορφωθεί με τις περικοπές των δηλητηριωδών αερίων για τον περιορισμό του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Το τηλεοπτικό δίκτυο Aaj (Σήμερα) του Πακιστάν αποκάλυψε χτες ότι η κυβέρνηση του πραξικοπηματία στρατηγού και λεγόμενου προέδρου Περβέζ Μουσάραφ το πιέζει να κλείσει, διότι δεν του αρέσει ο τρόπος που το ειδησεογραφικό του τμήμα καλύπτει τις διαδηλώσεις για τον πρώην ανώτατο δικαστή Ι. Μ. Τσόντρι.

  • Δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον «εξτρεμιστών» της οργάνωσης Λασκάρ ι Ισλάμι (Στρατός του Ισλάμ) σε περιοχή των φυλών χτες, σκοτώνοντας έξι.

ΝΤΑΚΑ.-- Δικαστήριο του Μπανγκλαντές ανέστειλε την ισχύ εντάλματος σε βάρος της πρώην πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, μία ημέρα μετά την έκδοσή του. Η αστυνομία ανέφερε ότι η υπόθεση της «φυγόδικης» Χασίνα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω. Αναλυτές έκαναν λόγο για δημιουργία ενός κλίματος «μόνιμης εξορίας» της ηγέτιδας της Λαϊκής Ενωσης (Awami League), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Στις 19 Μάη θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη Ρουμανία για την απομάκρυνση ή όχι του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλίου, αφού την προηγούμενη βδομάδα είχε αποφασίσει την απομάκρυνσή του υποστηρίζοντας ότι είχε λάβει αντισυνταγματικές αποφάσεις.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Εκλογές βίας και νοθείας...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Εκτεταμένη βία (που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες άτομα), νοθεία, πολύωρη καθυστέρηση στην έναρξη της ψηφοφορίας λόγω σημαντικής ή παντελούς (σε πολλές νιγηριανές πολιτείες) έλλειψης ψηφοδελτίων σφράγισαν τη διεξαγωγή των πολιτειακών και προεδρικών εκλογών του περασμένου Σαββάτου στη Νιγηρία.

Η νιγηριανή εκλογική επιτροπή ανακήρυξε νικητή των προεδρικών εκλογών τον υποψήφιο του κυβερνώντος «Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος» του απερχόμενου Προέδρου Ολουσενγκούν Ομπασάντζο. Πρόκειται για τον 56χρονο μουσουλμάνο Ουμάρου Γιαρ Αντουα που έσπευσε να εκφράσει «στον Παντοδύναμο» (και όχι στο στρατό και τον κεντρικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος...) την «ευγνωμοσύνη» του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Υποτίθεται ότι έλαβε 24,6 εκατ. ψήφους. Τριπλάσιες από αυτές του δεύτερου υποψήφιου της αντιπολίτευσης, του στρατηγού (και πρώην χουντικού διοικητή) Μουχαμάντου Μπουχάρι, που φέρεται πως έλαβε 6,6 εκατ.ψήφους. Ηδη, αρκετά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν το εκλογικό αποτέλεσμα, ανακοινώνοντας προσφυγή στα εκλογοδικεία. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπασάντζο παραδέχτηκε τις οφθαλμοφανέστατες και μαζικότατες (σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους και εκλογικούς παρατηρητές) εκλογικές νοθείες σαν ...«περιορισμένες», καταλήγοντας πως ο «νιγηριανός λαός είναι αφοσιωμένος στη δημοκρατία».

Η έκρυθμη μετεκλογική κατάσταση στη χώρα απεικονίστηκε στις χτεσινοβραδινές σφοδρές συγκρούσεις αστυνομικών και ένοπλων αντικυβερνητικών στη νότια νιγηριανή πόλη Χαρκούρτ (Δέλτα Νίγηρα), με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δέκα ατόμων. Νωρίτερα, Ευρωπαίοι εκλογικοί παρατηρητές ανακοίνωναν πως από τις αρχές της περασμένης βδομάδας έως τη μέρα των εκλογών είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις τουλάχιστον 200 Νιγηριανοί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιμένοντας τον Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.- Η ατμόσφαιρα μυστηρίου σχετικά με την υποψηφιότητα που θα ανακοινώσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) συνεχίζεται: Η εφημερίδα Ζαμάν έγραφε χθες ότι παραμένει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, άρα και το σενάριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην είναι υποψήφιος, ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις όσων δηλώνουν αμύντορες του «κοσμικού κράτους», κυρίως των στρατηγών. Θα φανεί έως μεθαύριο, Τετάρτη, 25η Απρίλη - όταν εκπνέει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

«Ανεστάλη» η έκδοση του εβδομαδιαίου τουρκικού περιοδικού Nokta, μετά την επιδρομή που πραγματοποίησε η αστυνομία στα γραφεία του αυτόν το μήνα σε σχέση με άρθρα που δημοσίευσε για τον τουρκικό στρατό και αποκάλυπταν ύπαρξη «μαύρης λίστας» δημοσιογράφων, αλλά και δύο σχέδια πραξικοπήματος το 2004.

  • Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχη με αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στην επαρχία Μπινγκιόλ. Στην ίδια περιοχή, άλλος στρατιώτης τραυματίστηκε όταν έπεσε σε νάρκη.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δημιουργία ενιαίας επιχείρησης ηλεκτρισμού

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τη δημιουργία μίας ενιαίας και δημόσιας επιχείρησης Ηλεκτρισμού, την Ηλεκτρική Εταιρεία της Βενεζουέλας, «Corporacion Electrica de Venezuela» (CEV), ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκπομπής του «Αλό Πρεζιντέντε». Σύμφωνα με τον Τσάβες, η CEV θα προκύψει από την ενοποίηση ιδιωτικών ή μεικτών εταιρειών, όπως η «Edelca», η «Cadafe», η «Elecentro» και η «Electricidad de Caracas» καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος, όπως τόνισε, να ξεπεραστούν προβλήματα που προκαλούνται και τεχνηέντως, όπως ο κατακερματισμός των λειτουργιών και της παραγωγής καθώς και η έλλειψη συντονισμού.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, άρχισε η νέα προσπάθεια της αντιπολίτευσης για αποσταθεροποίηση της χώρας. Εγινε η πρώτη «διαδήλωση για την καταγγελία του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα της κυβέρνησης Τσάβες» με αφορμή τη λήξη της άδειας του τηλεοπτικού δικτύου RCTV εξαιτίας της άμεσης συμμετοχής και συμβολή του στο πραξικόπημα των 47 ωρών της 11ης Απρίλη του 2002, που οργάνωσαν η CIA και η αντίδραση. Το Σάββατο, επίσης, οι δυνάμεις που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία πραγματοποίησαν συγκέντρωση καταγγέλλοντας τα σχέδια της αντιπολίτευσης με αφορμή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του RCTV που αναμένονται να κορυφωθούν στις 27 και 28 Μάη.

ΡΩΣΙΑ
Πέθανε ο Μπ. Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Πέθανε χτες σε ηλικία 76 ετών ο Ρώσος πρώην Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν από ανακοπή καρδιάς σε νοσοκομείο της Μόσχας, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Αλεξάντρ Σμιρνόφ.

Ο Μπορίς Γιέλτσιν ήταν γνωστός για τον αντιδραστικό ρόλο που έπαιξε στη διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης, στην έναρξη του πολέμου κατά των Τσετσένων αυτονομιστών στα τέλη του 1994, στις αντιδραστικές αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στην απελευθέρωση των τιμών, στην υιοθέτηση της οικονομίας της αγοράς και την παράδοση, ουσιαστικά, της κρατικής βιομηχανίας σε ιδιώτες. Εκλέχθηκε το 1991 πρώτος Πρόεδρος της Ρωσίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, απαγόρευσε με διάταγμά του τις δραστηριότητες του ΚΚ και σφράγισε τα γραφεία του κόμματος στη Μόσχα, ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας «Πράβντα» και άλλων 5 κομμουνιστικών εφημερίδων, καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων «ΤΑΣΣ». Καθόλη την προεδρία του, κυβέρνησε με διατάγματα και του δόθηκαν υπερεξουσίες. Το 1999 παραιτήθηκε και παρέδωσε την προεδρία στον σημερινό Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημειώνεται ότι έγινε μέλος του ΚΚΣΕ το 1961, ενώ το 1985 υπήρξε πρώτος γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής της Μόσχας, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Οκτώβρη του 1987.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ