ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εντονη συζήτηση στις σχολές και κινητοποιήσεις

Από το «χτίσιμο» του Γραφείου Διασύνδεσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ICON

Από το «χτίσιμο» του Γραφείου Διασύνδεσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πολύμορφη δραστηριότητα αναπτύσσεται στις σχολές, με εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που οργανώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ:

-- Φοιτητές της Πανσπουδαστικής προχώρησαν, χτες στις 12 το μεσημέρι, σε συμβολικό «χτίσιμο» του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών, στο Πεδίον Αρεως, στο Βόλο, εκφράζοντας, και μ' αυτόν τον τρόπο, τη γενικότερη αντίθεσή τους στη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις εταιρείες και ειδικότερα στην εξομοίωση των πτυχίων των πανεπιστημίων με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά που δίνουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

-- Φοιτητές του πρώτου έτους του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου, μετά από πρωτοβουλία της ΠΚΣ, διεκδίκησαν και πέτυχαν την άμεση διανομή των συγγραμμάτων, τα οποία προβλεπόταν να διανεμηθούν μετά τις 15 του Μάη.

-- Στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθήνας μίλησε ο πρόεδρος του τμήματος, Γιώργος Τριμπέρης, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στο νέο νόμο - πλαίσιο, καθώς και στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα και συμπόρευσης του φοιτητικού με το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ότι δε θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος -πλαίσιο στο τμήμα και συγκεκριμένα ότι δε θα υιοθετηθούν τετραετή ανταγωνιστικά προγράμματα, δε θα μπουν μάνατζερ και δε θα περιοριστεί το άσυλο. Ακόμα μίλησε εκπρόσωπος του συλλόγου των εργαζομένων καθώς και εκπρόσωπος του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση στα μεταπτυχιακά προγράμματα όπου εδώ και χρόνια έχουν περάσει οι αναδιαρθρώσεις: Δίδακτρα, έρευνα κατά παραγγελία από επιχειρήσεις, κλπ.

-- Στο Πολυτεχνείο σε εκδήλωση της ΠΚΣ μίλησε ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο και γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ. Από την κουβέντα αναδείχτηκε η ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση στα πανεπιστήμια, σε κατεύθυνση όμως που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

-- Στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας, η ΠΚΣ διοργάνωσε εκδήλωση για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων. Ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Λογιστών Αθήνας, Θ. Κακαβάς, ο οποίος συζήτησε με τους σπουδαστές για τις επιπτώσεις της εξίσωσης των πτυχίων τους με τα πιστοποιητικά των τρίχρονων κολεγίων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συμπόρευσης σπουδαστών και εργαζομένων στην πάλη για δουλιά με δικαιώματα.

-- Για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική συζήτησαν χτες με φοιτητές, στο Πάντειο, ο Δημήτρης Καραγιάννης, δημοσιογράφος του «Ρ», και η Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, σε εκδήλωση της Πανσπουδαστικής. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και προβολή ντοκιμαντέρ για την εξέγερση στην Οαχάκα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία ενάντια στην ευρωενωσιακή κατάρτιση και ανεργία

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, για άλλη μια φορά, ήρθαν χτες μέλη της ΚΝΕ και συνδικαλιστές από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη, όταν θέλησαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Παιδεία και την εργασία, στην πολιτική που «καταργεί» το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, κι οδηγεί τη νεολαία όχι στην πραγματική γνώση, αλλά σε συνεχείς κύκλους επανακατάρτισης - ανεργίας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί εκατοντάδες μέτρα μακριά από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανάπτυξης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπου η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, δίπλα σε Ευρωπαίους επιχειρηματίες, καθηγητές, εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εξυμνούσε την αντεργατική στρατηγική της Λισαβόνας και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της διά βίου κατάρτισης.

Η διαμαρτυρία τους αντιμετωπίστηκε «δημοκρατικά» από τον κατασταλτικό μηχανισμό της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους διαδηλωτές, ο Δ. Περδίκης, στέλεχος της ΚΝΕ, σημείωσε: «Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι δε θα σταματήσουμε μέχρι πραγματικά να εμποδίσουμε αυτήν την πολιτική και στα πανεπιστήμια και στα ΙΕΚ. Καλούμε το λαό και τη νεολαία στον αγώνα μαζί μας την Πρωτομαγιά, στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 10 το πρωί».

Ο Γ. Νοττάκης, εκπαιδευτικός από το ΠΑΜΕ σημείωσε, επίσης: «Αντί η υπουργός και η κυβέρνηση να πανηγυρίζει σε ημερίδες για την πολιτική της, θα έπρεπε να δει την τεράστια διαρροή του μαθητικού πληθυσμού από την Τεχνική Εκπαίδευση, τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι σ' αυτή την πολιτική, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές».

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Στη ρότα της εξαγοράς ψήφου

Γενικευμένη είναι η πρακτική της ΔΑΠ να μοιράζει σημειώσεις στις σχολές, υπονομεύοντας τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές και αποσκοπώντας και στην εξαγορά ψήφου. Σε αυτό το κλίμα, προχτές, στο Φιλολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής μέλη της ΔΑΠ μπήκαν στο αμφιθέατρο και μοίραζαν τις σημειώσεις. Οταν μέλη της ΠΚΣ διαμαρτυρήθηκαν για αυτή την πρακτική της ΔΑΠ, η απάντηση που πήραν ήταν ότι θα έπρεπε να πουν και ...ευχαριστώ (!) στους ΔΑΠίτες που μοιράζουν τις σημειώσεις και πως αν δεν τους αρέσει αυτή η πρακτική να πάνε και να ...αγοράσουν τα συγγράμματα!

Πήραν την απάντησή τους

Πληρωμένη απάντηση πήρε η ΠΑΣΠ στην Πάντειο, όταν επιδόθηκε στο «σπορ» της διανομής σημειώσεων στο Τμήμα Κοινωνιολογίας μέσα στο αμφιθέατρο. Μέλη της ΠΚΣ διαμαρτυρήθηκαν για την πρακτική αυτή και κάλεσαν τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος - ο οποίος ήταν παρών στο συμβάν - να πάρει θέση. Ο ίδιος ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή η πρακτική τον προσβάλλει, καθώς ο ίδιος έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία και η γνώση που περιέχεται εκεί μέσα δεν υποκαθίσταται από τις όποιες σημειώσεις ή από τα θέματα «SOS» για τις εξετάσεις. Ενώ αποστόμωσε τα μέλη της ΠΑΣΠ, τονίζοντας ότι αν οι φοιτητές από τώρα ξεπουλούν την ψήφο τους - στην προκειμένη περίπτωση - με αντάλλαγμα δυο σημειώσεις, αύριο θα φτάσουν σε σημείο να ξεπουλούν και το κορμί τους.... Ανάλογη απάντηση πήραν και οι ΔΑΠίτες στην Πάντειο, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, όταν σε ανάλογη περίπτωση ο καθηγητής που ήταν παρών και κλήθηκε να πάρει θέση, είπε ότι το μάθημά του δε χωράει τις σημειώσεις τους...

Σήμερα Παρασκευή
  • Στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού Παντείου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα 2», με θέμα: «Η δύναμη της τηλεόρασης και του Τύπου στη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης». Θα μιλήσουν η Λιάνα Κανέλλη και ο Νίκος Αντωνάκος.
  • Στα ΤΕΙ Σερρών, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο ΣΔΟ εκδήλωση με το ΠΑΜΕ με θέμα: «Εργατική Πρωτομαγιά και εργαζόμενη νεολαία».
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Σε ρόλο ΔΑΠ η ... καθηγήτρια

Να πνίξουν το αγωνιστικό φρόνημα των σπουδαστών, φιμώνοντας την Πανσπουδαστική, επιδιώκουν συγκεκριμένοι καθηγητές και προϊστάμενοι τμημάτων στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας.

Χτες, καθηγήτρια του Τμήματος Μαιευτικής επιτέθηκε σε σπουδάστρια, μέλος της ΠΚΣ, που έκανε ανακοίνωση στο αμφιθέατρο για να καλέσει τους σπουδαστές σε συνέχιση του αγώνα. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια πέταξε έξω από το αμφιθέατρο τη σπουδάστρια, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο να βγάζει ανακοινώσεις (!), ενώ βούταγε τις προκηρύξεις που προηγουμένως είχε μοιράσει η σπουδάστρια από τα χέρια των σπουδαστών και τις πέταγε. Δήλωσε δε ότι την επόμενη φορά που θα μπει στην αίθουσα εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής για να κάνει ανακοίνωση θα πάρουν απουσία όλοι οι σπουδαστές και η ίδια θα αρνηθεί να κάνει μάθημα!

Χρειάζεται, αν μη τι άλλο, μεγάλο θράσος για να ονομάζει εκπαιδευτικός «παράνομη» τη διακίνηση ιδεών. Και ακόμα μεγαλύτερο θράσος για να τρομοκρατήσει τους σπουδαστές, ώστε οι ίδιοι να μην επιτρέψουν να ακουστούν οι θέσεις της Πανσπουδαστικής, γιατί διαφορετικά θα πάρουν όλοι απουσία!

Οσο κι αν πασχίσουν πάντως τέτοιου είδους «καλοθελητές» να πνίξουν την ΠΚΣ, δε θα τα καταφέρουν. Γιατί οι προτάσεις της ακουμπούν στις ανάγκες και τα όνειρα των σπουδαστών, οι οποίοι μήνες τώρα αποδεικνύουν ότι έχουν δύναμη και αγωνίζονται. Και αυτό δεν αλλάζει, όσες απειλές και αν εκτοξεύσουν διάφοροι...

Εκδήλωση στην Αρτα

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ πραγματοποιεί αύριο Σάββατο εκδήλωση με θέμα: «Οι αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Παιδείας και ο ρόλος των νέων βιβλίων σε σχέση με αυτές», στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Κρόνος». Θα μιλήσει η Μαργαρίτα Κουσαθανά, Δρ. Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ