ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Κάλεσμα για ισχυροποίηση της ΠΚΣ και των συλλόγων

Σε εκδήλωση της ΚΝΕ στα Γιάννενα, μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης

Η δυνατότητα στις φοιτητικές εκλογές να δοθεί ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, βελτιώνοντας τους συσχετισμούς δύναμης, ενισχύοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΠΚΣ και δυναμώνοντας τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, αναδείχτηκε στη χτεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

Απέναντι στις «προσδοκίες» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στα πανεπιστήμια, που καραδοκούν να μετατρέψουν την ψήφο των φοιτητών την επόμενη μέρα των εκλογών σε επιβεβαίωση και σε αποδοχή της κοινής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους, ο Γραμματέας της ΚΝΕ κάλεσε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να τους τρομάξουν. «Να καταδικάσουν - είπε - και μέσω των φοιτητικών εκλογών που αποτελούν συνέχεια των αγώνων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, τα μέτρα, το νόμο - πλαίσιο και αυτήν την πολιτική και να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά την επόμενη μέρα τον αγώνα τους με όλους τους τρόπους».

Σε αυτήν την κατεύθυνση αναδείχτηκε η ανάγκη ενίσχυσης της Πανσπουδαστικής ΚΣ, η οποία είχε αποφασιστική συμβολή στους στόχους, στα αιτήματα, στην αποκάλυψη των ενόχων γι' αυτήν την πολιτική, μεταφέροντας το μήνυμα μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο.

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί όχι γιατί το θέλουμε εμείς αλλά γιατί είναι ανάγκη», σημείωσε ο ομιλητής, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι και το δυνάμωμα των φοιτητικών συλλόγων. «Κανένα παιδί που προέρχεται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη, που βιώνει την αγωνία και το μόχθο των γονιών του για να το σπουδάσουν, να μη στηρίξει τις παρατάξεις του κεφαλαίου μέσα στο πανεπιστήμιο, τις παρατάξεις ντίλερ των επιχειρήσεων», κάλεσε.

Και υπογράμμισε ότι πρέπει: «Να δοθεί αποφασιστικό μήνυμα και στις εκλογές. Για παραπέρα συμμετοχή και ενίσχυση του αγώνα την επόμενη μέρα, με όλες τις μορφές, που θα συνδέεται με το ταξικό εργατικό κίνημα για πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών, πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα».

Για τη συκοφάντηση του κινήματος

Φαίνεται σαν να μη θέλει κανείς να τελειώσει η κουβέντα. Τα ερωτήματα πολλά, να πέφτουν βροχή το ένα μετά το άλλο. Το αμφιθέατρο «τίγκα» και φοιτητές συνεχίζουν να έρχονται πριν ή μετά το μάθημα, να πιάσουν μια θέση ή έστω να σταθούν για λίγο, να ακούσουν όσα προλάβουν. Ο λόγος για τη χτεσινή εκδήλωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ στην ΑΣΟΕΕ, με θέμα: «Ο ρόλος των ΜΜΕ στη χειραγώγηση της νεολαίας. Η πείρα απ' τη συκοφάντηση του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος», με ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφο, βουλευτή του ΚΚΕ, να τονίζει την ανάγκη για «άλλα μέσα ενημέρωσης, με άλλο περιεχόμενο, διαφορετικό προσανατολισμό».

Η κουβέντα φτάνει στο ρόλο που έπαιξαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι κουκουλοφόροι και η Λ. Κανέλλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση φοιτητή, λέει: «Δε γίνεται ένας αριστερός άνθρωπος να υπερασπιστεί την κουκούλα. Καμία επανάσταση δε γίνεται έτσι. Ποιοι φορούν κουκούλα στο δυτικό κόσμο; Οι δήμιοι, οι χαφιέδες, η αντιτρομοκρατική. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν φοράει κουκούλα και τέτοιο μέλλον δεν το εμπιστεύομαι»...

Δάσκαλε που δίδασκες

Το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού προκάλεσε δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις για τις απαράδεκτες αποσιωπήσεις και διαστρεβλώσεις. Οι διαμαρτυρίες ανάγκασαν την υπουργό Παιδείας να δεσμευτεί δημόσια ότι το βιβλίο θα επανεξεταστεί και αν διαπιστωθούν επιστημονικές ανακρίβειες, θα απαλειφθούν.

Μέσα στο θόρυβο κινδυνεύει να μείνει αναπάντητο το εύλογο ερώτημα: Ποια είναι η θέση του εκπαιδευτικού, ο οποίος θα πρέπει να διδάξει το μάθημα της Ιστορίας, με το συγκεκριμένο εγχειρίδιο στα χέρια του;

Μήπως ο εκπαιδευτικός είναι μια άβουλη ύπαρξη, ο οποίος, κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη του δημοσιο-υπαλληλικού κώδικα, θα παπαγαλίσει αυτούσια την «ύλη» μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας;

Ο εκπαιδευτικός, με βάση την επιστημονική εγκυρότητα, την παιδαγωγική ευθύνη και ειλικρίνεια που πρέπει να τον διακρίνουν, οφείλει να παραμερίσει τις ιστορικές διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες του εγχειριδίου και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια.

Οσοι με αφορμή το θέμα βρήκαν την ευκαιρία να πλειοδοτήσουν σε πατριωτισμό, ας θυμηθούν αυτή τη φορά τη ρήση του πατριώτη ποιητή Διον. Σολωμού, ο οποίος διακήρυσσε πως εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό.

Ως θεραπεία στο συγκεκριμένο ζήτημα, ορισμένοι αντιπροτείνουν ως λύση την καθιέρωση του πολλαπλού βιβλίου και τη διάσπαση των ενιαίων αναλυτικών προγραμμάτων. Δεν τους αρκεί η ήδη πολυτεμαχισμένη παρεχόμενη γνώση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, ζητούν τον παραπέρα κατακερματισμό της!

Οι συνθήκες απαιτούν να εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε και να διεκδικούμε τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης γιατί αυτό ανταποκρίνεται στην αρχή: Ενας λαός, μια εκπαίδευση.


Θανάσης ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ
Εκπαιδευτικός

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
Σοβαρά προβλήματα φοιτητικής μέριμνας

Σοβαρά είναι τα προβλήματα φοιτητικής μέριμνας, που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ.

Για πάνω από 9.000 σπουδαστές του ΤΕΙ υπάρχουν μόλις 420 κρεβάτια, σε εστίες με δωμάτια μικρών διαστάσεων, όπου οι φοιτητές μένουν δύο - δύο! Επίσης, τα μπάνια και οι τουαλέτες είναι κοινόχρηστα ανά όροφο.

Δικαίωμα δωρεάν σίτισης δεν έχουν όλοι οι σπουδαστές, αλλά μόνο όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τους υπόλοιπους κοστίζει 1,60 ευρώ το γεύμα. Επιπλέον, οι σπουδαστές είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και εισιτήριο των 60 λεπτών για τις μετακινήσεις τους προς και από τα ΤΕΙ.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ μπροστά στο πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας καλεί τους σπουδαστές να απαιτήσουν και με την ψήφο τους σε αυτές τις εκλογές, δημόσια και δωρεάν σίτιση - στέγαση - μεταφορά, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στις κάλπες οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια και Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας.

Η Πανεκπαιδευτική Συνδικαλιστική Κίνηση - ΕΣΑΚ καλεί τους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια (3.500 μόνο στη Θεσσαλονίκη) και στα ΙΕΚ (4.000 στην Κεντρική Μακεδονία) να συσπειρωθούν στο σωματείο και να στηρίξουν την παράταξη που παλεύει κόντρα στη λογική της μοιρολατρίας και της υποταγής, για την υπεράσπιση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Οι εκλογές διεξάγονται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σήμερα 3 μ.μ. - 9 μ.μ. και αύριο 11 π.μ. - 7 μ.μ..

Η Πανεκπαιδευτική Συνδικαλιστική Κίνηση - ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους με την ψήφο τους να καθορίσουν τις εξελίξεις κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Να παλέψουν για εργασιακά δικαιώματα και αμοιβές που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Κόντρα στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τις εξευτελιστικές αμοιβές που κυριαρχούν σε φροντιστήρια, ΙΕΚ, στην ιδιωτική εκπαίδευση γενικότερα. Π.χ., στα φροντιστήρια το ύψος της Συλλογικής Σύμβασης για το ωρομίσθιο είναι 9,1 ευρώ μεικτά και για 21 ώρες/βδομάδα (που θεωρείται πλήρες ωράριο) ο μηνιαίος μισθός είναι 801,05 ευρώ μεικτά. Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες του κλάδου αυξάνουν την κερδοφορία τους και αναπτύσσουν τις δουλιές τους, δημιουργώντας νέα παραρτήματα επανεπενδύοντας τα κέρδη τους...

Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Με τον αντιπολεμικό «Στρατιώτη Σβέικ»

Με το αντιπολεμικό έργο «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» Καματερού, συνεχίζονται αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό». Η παράσταση αρχίζει στις 9.30 μ.μ. και μετά το τέλος της θα ακολουθήσει πρόγραμμα με ζωντανή μουσική.

Την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Μάη η ΚΝΕ δε θα παρουσιάσει εκδηλώσεις στο «Συρμό», αλλά το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά την Πέμπτη 10 Μάη με νεανικό πάρτι.

Μέχρι τέλη Μάη αναμένεται να γίνουν οι διορθώσεις στο βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με βάση τις παρατηρήσεις που συνέταξε η Ακαδημία Αθηνών, όπως ανακοίνωσε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Α. Καραμάνος, ενώ σχολίασε ότι οι διορθώσεις «αναμένεται να είναι πολλές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ