ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗΣ
Διήμερο διαδηλώσεων στον άξονα Λιτόχωρο - Θεσσαλονίκη

Δυναμικές παρεμβάσεις, πορείες, συγκεντρώσεις όλο το Σαββατοκύριακο

Διαρκής επαγρύπνιση για τις κινήσεις των ΝΑΤΟϊκών και νέο συλλαλητήριο στις 24 Μάρτη.

Η Ελλάδα της αντίστασης στους ιμπεριαλιστές και τον πόλεμο, έδωσε και πάλι το Σαββατοκύριακο λαμπρά μαθήματα πατριωτισμού και πραγματικού διεθνισμού, τις ίδιες ακριβώς ώρες που η κυβέρνηση Σημίτη παραχωρούσε και πάλι το έδαφος της χώρας για να περάσουν οι μακελάρηδες των Βαλκανίων.

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η πρώτη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στην κεντρική πύλη του λιμανιού και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε μια ολονύκτια προσπάθεια κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου, για να εκφραστεί έμπρακτα η αντίθεση στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς το βορρά. Και χτες το μεσημέρι οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με νέες διαδηλώσεις στο Λιτόχωρο και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη της αντίστασης στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα εκφράζει για μια φορά ακόμη, πιο μαχητικά, πιο μαζικά την απόφασή της να υψώσει κάθε πρόσφορο εμπόδιο στη διέλευση των αμερικανο - ΝΑΤΟικών φονιάδων, που χρησιμοποιούν τα λιμάνια και τα οδικά δίκτυα της Βόρειας Ελλάδας, για να συνεχίσουν το βρώμικο πόλεμο εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού, κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο της άσκησης «δυναμική απάντηση 2000», που διεξάγεται σε έδαφος χώρας, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και χωρίς την έγκριση της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης.

Το κάλεσμα της επιτροπή φορέων ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό βρήκε απήχηση στο φιλειρηνικό, δημοκρατικό λαό της Θεσσαλονίκης, που κύλησε σαν αντιπολεμικός χείμαρρος στους δρόμους και έδειξε, για άλλη μια φορά, δυναμικά και αποφασιστικά ότι μπορεί η κυβέρνηση να υπέγραψε τις συμφωνίες και τα σύμφωνα της ντροπής με τους ΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές για το ματοκύλισμα των Βαλκανίων, όμως οι δημοκράτες, οι πατριώτες αυτού του τόπου εξακολουθούν να ορθώνουν ανάστημα αντίστασης και πάλης μπροστά σ' αυτούς που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία της χώρας.

Από τρία σημεία της πόλης (Αγαλμα Βενιζέλου, πλατεία Αγίας Σοφίας και πλατεία Βαρδαρίου) ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις των διαδηλωτών, για να σμίξουν στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Δωδεκανήσου, σε μικρή απόσταση από την κεντρική πύλη του λιμανιού. Με πανό, σημαίες και λάβαρα, με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα να σχίζουν τον αέρα, το ανθρώπινο ποτάμι κατέκλυσε το χώρο μπροστά στην κεντρική πύλη του λιμανιού και πρόσθεσε άλλο ένα γερό κρίκο στην αλυσίδα των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, που μέσα από την καθημερινή πάλη ενάντια στους μακελάρηδες των λαών, οικοδομούν το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο ειρήνης, που θα σταματήσει το χέρι των δολοφόνων.

Εκεί, μπροστά από την Πύλη που φυλάσσονται από ισχυρή αστυνομική δύναμη, ο Δ. Ζαχαριάδης αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, προειδοποιούσε: «Η πατρίδα μας, για μια ακόμα φορά βρίσκεται στην "τανάλια" των ΝΑΤΟικών σχεδίων και τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία παρέχει διευκολύνσεις για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τα εδάφη της χώρας μας. Τα ρόπαλα, τα χημικά, ο αυταρχισμός και η κρατική βία δεν είναι ικανά να κάμψουν το αγωνιστικό και δυναμικό φρόνημα του φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την υποτέλεια της κυβέρνησης».

Επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος

Ο Στέλιος Αγκούτογλου εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενάντια στον Πόλεμο και τον Ιμπεριαλισμό, σημείωσε πως «ύστερα από τις περσινές 78 μέρες ανελέητων, εγκληματικών βομβαρδισμών οι εγκληματίες επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και ένας είναι ο ρεαλισμός. Αυτός του ανυποχώρητου αγώνα, του ενωτικού, μαχόμενου αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντικαπιταλιστικού κινήματος. Οι λαοί μπορούν να νικήσουν, όσο δυνατοί κι αν φαντάζουν οι εχθροί τους!».

Η Ηλέκτρα Ραΐζη υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση υπογράμμισε ότι η «λέξη αποικιοκρατία αδυνατεί να εκφράσει τους όρους που περιέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη» και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο Ναπολέων Χατζηλίας υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Θεσσαλονίκης με το Ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, από μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Ο Αχιλλέας Κωστόπουλος, Γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης από μέρους του ΠΑΜΕ. Ο Γιώργος Τσίπρας από μέρους της Αντιιμπεριαλιστικής Αντιπολεμικής Κίνησης, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή της συγκέντρωσης, που ανέβηκε στο βήμα να χαιρετίσει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος.

Το ψήφισμα

Την αμετακίνητη θέλησή τους, η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της από τη βάρβαρη και δολοφονική Νέα Τάξη των Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών, απαίτησαν και μέσα από το ψήφισμα που ενέκριναν οι διαδηλωτές, σημειώνοντας πως «η αντίθεση του λαού μας στις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κτηνωδίες είναι διαχρονική, βαθιά και αγεφύρωτη». Επίσης, απαίτησαν να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ ΤΩΡΑ! Αμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από τη Γιουγκοσλαβία. Να φύγουν το ΝΑΤΟ και οι βάσεις από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Να διαλυθούν το ΝΑΤΟ και οι δορυφορικοί του οργανισμοί. Να αφεθούν οι λαοί μόνοι τους να ορίζουν τις τύχες τους!

Ποτάμι η οργή

Ποτάμι η οργή του λαού ξεχύθηκε και πάλι στους δρόμους της πόλης. Από το λιμάνι η μεγάλη πορεία κατευθύνθηκε προς το Αμερικάνικο προξενείο, όπου η οργή του κόσμου για τη δολοφονική δράση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ έγινε μυριόστομο βροντερό σύνθημα: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «killers go home», «Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί».

Την είσοδο του κτιρίου που στεγάζει το προξενείο των διεθνών δολοφόνων φρουρούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Στο οδόστρωμα ακριβώς μπροστά από την είσοδο, οι νεολαίοι της ΚΝΕ άφησαν κόκκινο σημάδι, έγραψαν με σπρέι: «Οχι στη νέα σφαγή». Τη στιγμή εκείνη υψώνονταν ακόμη ψηλότερα το πανό - μήνυμα: «κ. Μπερνς ετούτη τη γη τη λένε Ελλάδα και αφέντης στον τόπο της είναι ο λαός της».

Εκπρόσωποι της επιτροπής των φορέων θυροκόλλησαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στην είσοδο του προξενείου. Στη συνέχεια κάλεσαν το λαό σε ετοιμότητα για την κινητοποίηση στο Λιτόχωρο, που τελικά εξελίχθηκε σε μια ολονύχτια διαδήλωση αντίστασης, αφού οι Αμερικάνοι πεζοναύτες επέσπευσαν την απόβασή τους, που, αντί το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Ηταν παρόντες

Στη μαχητική συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του λιμανιού παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αντιπροσωπεία της Πολιτικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, με επικεφαλής τον Γ. Αλεξάτο, οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, καθώς και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό.

Παραβρέθηκαν επίσης δεκάδες φορείς, μεταξύ των οποίων: Αντιπροσωπεία του Κινήματος Χριστιανικής Δημοκρατίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ο Ελληνοκουβανικός Σύλλογος, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, Σύλλογοι Γυναικών, Επιτροπές Ειρήνης, η Αντιιμπεριαλιστική Αντιπολεμική Κίνηση, η δημοτική παράταξη Δημοτική Συνεργασία Νεάπολης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τα παραρτήματα των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Θεσσαλονίκης, η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, κλιμάκιο Θεσσαλονίκης της ΟΓΕ, ο Σύνδεσμος Συμβασιούχων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, οι παράνομα απολυμένοι της GOOD YEAR, η ΠΚΣ κ.ά.

Ηρθαν πάλι οι φονιάδες

Ολονύκτιο αντιιμπεριαλιστικό μπλόκο έξω από την Κατερίνη

Την ώρα που οι προοδευτικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης διαδήλωναν στην πόλη τους ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους εγχώριους υπηρέτες του, αυτήν ακριβώς την ώρα οι ΝΑΤΟικοί και οι εγχώριοι λακέδες τους στα «μουλωχτά» ξεφόρτωναν τα όπλα του θανάτου στην ακτή Γρίτσα του Λιτοχώρου. Φοβούμενοι ακόμη και τον ίσκιο τους, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤατζήδες, κλούβες κλπ.) απέκλεισαν σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων κάθε πρόσβαση στη Γρίτσα. Απώθησαν όσους βρίσκονταν στην περιοχή και συνέλαβαν τον Ζαχαρία Καρακίτσο, στέλεχος του ΚΚΕ, που βρισκόταν ήδη στην παραλία.

Παράλληλα, τρία πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού πλησιάζουν την ακτή. Πρόκειται για τα μεταγωγικά ΤΡΙΤΩΝ και ΟΧΑΪΟ και το ελικοπτεροφόρο WASP. Από το τελευταίο, δύο χόβερκραφτ αποβιβάζουν αρματοφορείς, ελαφρά άρματα μάχης, πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Λίγες ώρες αργότερα τα αποβατικά των άλλων δύο πλοίων αποβιβάζουν τζιπ, άλλα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πεζοναύτες. Μέχρι τις 7 π.μ. την Κυριακή αποβιβάστηκαν στο Λιτόχωρο 300 Αμερικανοί πεζοναύτες και 80 άρματα και οχήματα.

Οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονταν στην παραλία περιορίστηκαν στο ρόλο του φτωχού συγγενή. Μαυροσκούφηδες ανώτατοι αξιωματικοί αμήχανα έκαναν βόλτες ανάμεσα σε υψηλόβαθμους ΝΑΤΟικούς. Δε γνώριζαν ούτε κατά προσέγγιση πόση ώρα θα διαρκούσε η επιχείρηση, απληροφόρητοι όντες και περιορισμένοι στο να έχουν φέρει το τζιπ συνοδείας, τις τουαλέτες και βυτιοφόρα καυσίμων. Για την όποια πληροφορία, οι δημοσιογράφοι απευθύνονταν σε εκπρόσωπο της αμερικάνικης πρεσβείας. Και όταν αυτός δε γνώριζε κάτι, ζητούσε τη βοήθεια ανώτερου αξιωματικού των Αμερικανών πεζοναυτών.

Ξεχωριστή αποστολή είχαν τα Σώματα Ασφαλείας: Τα ΜΑΤ έστηναν μπλόκα σ' όλο το οδικό δίκτυο ενάντια στους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν όλη τη νύχτα. Οι λιμενικοί απλά παρίσταντο σε μια καντίνα δίπλα στους δημοσιογράφους και οι αστυνομικοί έδιναν εντολές σε άλλη κινητή καντίνα για το πού θα παρκάρει καθώς ενίοτε εμπόδιζε τη στάθμευση αρματοφορέων και τζιπ.

Στην Κατερίνη

Στο μεσοδιάστημα διαδηλωτές παίζουν κρυφτό και κυνηγητό με τους ΜΑΤατζήδες. Προσπαθούν να στήσουν αντιΝΑΤΟικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων και απωθούνται. Ανασυντάσσονται στην Εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση προς Ευζώνους. Λίγο αργότερα, εποχούμενοι, κατευθύνονται προς Κατερίνη, όπου στις 3.50 π.μ. προσπαθούν να στήσουν άλλο μπλόκο. Στις 3.55 π.μ. φτάνει εκεί τζιπ της Ασφάλειας. Πρόκειται για ασφαλίτες με πολιτικά, αλλά ελλιπέστατα εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι. Μια πραγματική απογοήτευση για τους Αμερικανούς εκπαιδευτές τους. Πάλι με ένα μπλε τζιπ «τσερόκι». Το έχουμε συναντήσει πολλές φορές. Εχει αριθμό πινακίδας 4947. Πάλι οι ίδιες φάτσες. Ολα γνωστά, καθώς επαναλαμβάνονται σε κάθε κινητοποίηση στην Πιερία τον τελευταίο καιρό. Οι τέσσερις φάτσες έγιναν δεκτές με τις αρμόζουσες επευφημίες: «Φύγε μη σε κουτουλιάσω» ή «Εσύ δεν ήσουν, ρε αλήτη, που με κλότσαγες στο Τμήμα;».

Στις 4.10 π.μ. καταφτάνουν ο εισαγγελέας Κατερίνης και ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας. Υπερβάλλουν εαυτόν ως προς τις αρμοδιότητές τους και επιχειρούν να ορίσουν την έννοια του όρου «οδόστρωμα». Καλούν τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν όχι απλά από το οδόστρωμα, αλλά και δεκάδες μέτρα πίσω από σταθμευμένα οχήματα, γιατί οι δύο εγκέφαλοι εκτίμησαν ότι και τα αυτοκίνητα αποτελούν οδόστρωμα! Ακολούθησε η σχετική πλακίτσα και ησύχασαν.

Στις 4.30 π.μ. έρχονται τα ΜΑΤ. Παρατάσσονται οι διμοιρίες των γνωστών πρασινοντυμένων με ψεκαστές χημικών, βομβίδια χημικών, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και φυσικά γκλομπ και ασπίδες. Ορισμένοι από αυτούς εκφράζουν φωναχτά και το ανάλογο ήθος: «Να σε βάλω στην κλούβα, να σε ταράξω».

Στις 6 π.μ. οι ασφαλίτες ξαναπροσπαθούν να διεισδύσουν στις γραμμές των διαδηλωτών και ξανατρώνε «γιούχα». Στις 6.05 π.μ. περνούν τα πρώτα ΝΑΤΟϊκά οχήματα. Συνθήματα, πετροβολητό, μούτζες. Μέχρι τις 7 π.μ. διέρχονται περίπου 20 οχήματα.

Αφού οι διαδηλωτές έχουν περάσει εννιά ώρες στο τσουχτερό κρύο, ανασυντάσσονται και ξεκινούν για τη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται το δεύτερο κύμα της απόβασης. Μόνο όταν έχουν φύγει και οι τελευταίοι διαδηλωτές, δίνεται το σήμα και ξεκινούν από την ακτή του Λιτοχώρου, όπου περίμεναν για ώρες, τα υπόλοιπα 60 ΝΑΤΟικά άρματα και οχήματα με τους πεζοναύτες.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ
«Η φωνή μας ελπίδα για την ειρήνη»

Με μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας - καταδίκης των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι στο Λιτόχωρο και μετά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το διήμερο των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων ενάντια στη διέλευση των ΝΑΤΟικών. Εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, που ολονυχτίς διαδήλωναν στην είσοδο της Κατερίνης ενάντια στη διέλευση των Αμερικανών πεζοναυτών, επέστρεψαν και πάλι με κομβόι αυτοκινήτων από τη Θεσσαλονίκη και ένωσαν τη φωνή τους με τους φιλειρηνικούς πολίτες του νομού. Αμέσως μετά την άφιξη των αυτοκινήτων, μέλη της ΚΝΕ που είχαν έρθει στο Λιτόχωρο με λεωφορεία σχημάτισαν μαχητική πορεία και φωνάζοντας αντιΝΑΤΟικά συνθήματα έφθασαν στο κέντρο της πόλης. Στην πλατεία εκατοντάδες διαδηλωτές, αρκετά νωρίτερα από τις 12 η ώρα που ορίστηκε η συγκέντρωση, είχαν παραταχθεί, κρατώντας ελληνικές, κόκκινες και σημαίες της ΕΔΥΕΘ. «Η φωνή μας ελπίδα για ειρήνη», έγραφε το κεντρικό πανό της ΕΔΥΕΘ, «Θέλουμε λιμάνι ειρηνικό, όχι ΝΑΤΟικό», το πανό της «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ». Το κυρίαρχο σύνθημα ήταν: «Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε - τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κώστας Καζάκος. «Είδαμε να ξετυλίγεται η βρώμικη επιχείρηση χθες τη νύχτα, κρυφά, η απόβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων», τόνισε. «Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα χώματά μας για επιθετικούς σκοπούς και αυτό το βαφτίζει ειρηνευτικές δυνάμεις. Αλλά η Γιουγκοσλαβία ματώνει, τα Βαλκάνια ματοκυλιούνται σε συνέχεια των περσινών βομβαρδισμών. Και δεν αποκλείεται να έχουμε και άλλη επέμβαση». «Είμαστε χώρα γενικών καθηκόντων», πρόσθεσε. «Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση έχουν δέσει τη χώρα μας στο άρμα αυτής της τεράστιας επιθετικής μηχανής. Εταιρία είναι η χώρα μας να την πουλάνε στα ξένα συμφέροντα;».

Παίρνοντας το λόγο, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σόνια Κακουλίδου ζήτησε, με τους αγώνες τους οι φιλειρηνικές, πατριωτικές δυνάμεις της χώρας να τιμωρήσουν όσους μετέτρεψαν τον τόπο μας σε πεδίο βολής.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, ήταν ο καθηγητής Αρχαιολογίας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Α` Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, ο δήμαρχος Αγ. Παύλου Μ. Μοσχονάς, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Γόντικας, ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης κλπ.

Μετά το συλλαλητήριο στο Λιτόχωρο, οι συγκεντρωμένοι, σχηματίζοντας και πάλι κομβόι αυτοκινήτων, επέστρεψαν στην πύλη 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι και πάλι με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ. Η ορμή της διαδήλωσης έκανε πέρα, για μία ακόμα φορά, την καγκελόπορτα, κάνοντας καθαρό πως δεν αναγνωρίζει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να εκχωρεί ελληνικό έδαφος σε δυνάμεις κατοχής.

Η διαδήλωση έληξε εκεί με ανανέωση του ραντεβού για τις 24 Μάρτη, μέρα που θα γίνει το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ, όπως δήλωσαν, στο διάστημα που μεσολαβεί οι φιλειρηνικές δυνάμεις της πόλης θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Οποιος πονάει τον τόπο του...

Ο Κ. Καζάκος στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο Κ. Καζάκος στο βήμα της συγκέντρωσης
«Ευαίσθητοι πολίτες, με αγνά πατριωτικά αισθήματα υπάρχουν παντού. Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη. Πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να γίνει αυτό το ισχυρό λαϊκό μέτωπο που θα βάλει φραγμό σ? αυτή την καταστροφή, στο τερατικό μέλλον που μας ετοιμάζουν», είπε από το βήμα της συγκέντρωσης, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων και συνθημάτων, ο Κώστας Καζάκος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΥΕ. «Οποιος άνθρωπος πονάει τον τόπο του, όποιος έχει ίχνος ευαισθησίας, οποιανού το φιλότιμο θίγεται, πρέπει να αντισταθεί. Το αίσθημα της εθνικής ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, αυτά βάλλονται. Οποιος το αισθάνεται αυτό πρέπει να ενώσει τη φωνή του μαζί μας για να γιγαντωθεί το Μέτωπο», συμπλήρωσε και η φράση του σφραγίστηκε από το σύνθημα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Αναφέρθηκε στις ψευδείς δηλώσεις του υπουργού Τύπου που δήλωσε πως τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα περάσουν με τις ευλογίες και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς. «Αυτό είναι αίσχος, ψέμα», κατήγγειλε και ανέγνωσε απόσπασμα συνέντευξης του Γιουγκοσλάβου πρέσβη Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς που αποκαθιστά την αλήθεια.

Γυρίζοντας στη συνέχεια προς τους πάνοπλους αστυνομικούς που φρουρούσαν το λιμάνι από τον «εχθρό λαό», διάβασε το ψήφισμα του 11ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που «καλεί την πολιτεία να μη χρησιμοποιήσει τους αστυνομικούς κατά τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, τα οποία πολύ πιθανόν είναι να χρησιμοποιηθούν ενάντια στον πολύπαθο σέρβικο λαό». Ψήφισμα που επίσης καταχειροκροτήθηκε.

Θα κριθούν

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο παριστάμενος στη συγκέντρωση υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Ζουράρις σημείωσε: «Ο λαός της Θεσσαλονίκης διατρανώνει τη θέλησή του να μην αφήσει να καταργηθεί η εθνική κυριαρχία της Ελλάδος. Η κυβέρνηση Σημίτη συμμετείχε στο έγκλημα αυτό διότι υπέγραψε τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων, υπόκειται επομένως στη νομολογία του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης και επειδή αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι απαράγραπτα, θα κριθεί. Η Ελλάδα βεβαίως, λόγω της παλλαϊκής εξεγέρσεως, δε βομβάρδισε το σέρβικο λαό, αλλά δια της υπογραφής του Σημίτη ατίμωσε την παράδοσή της. Και κάποτε θα κριθούν όσοι ατίμασαν τον ελληνικό πολιτισμό».

Εξωφρενική θρασύτητα από τον υπουργό Αμυνας

Ο Α. Τσοχατζόπουλος έφτασε χτες να ισχυριστεί πως οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ «το ΚΚΕ ευθύνεται και για τη συνέχιση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία»! Αυτός είναι ουσιαστικά ο νέος εξωφρενικός ισχυρισμός που διατύπωσε χτες ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση δια του υπουργού της κάνει άλμα πλέον στον «γκαιμπελισμό», καθώς δεν αρκείται μόνο στην παρουσίαση του μαύρου - άσπρου. Ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης, που και χτες πρόσφερε «γην και ύδωρ» στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής των Βαλκανίων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου όταν κλήθηκε να σχολιάσει «τις αντιδράσεις του ΚΚΕ για τη ΝΑΤΟική άσκηση», πρώτον, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι εκμεταλλεύεται προεκλογικά το γεγονός και, δεύτερον, έφτασε να πει πως με τις αντιδράσεις του το Κόμμα προσφέρει «γην και ύδωρ» στη συνέχιση της σύγκρουσης στην περιοχή, αντιδρώντας στη διέλευση των «ειρηνοποιών» ΝΑΤΟβάρβαρων.

Παραθέτουμε ολόκληρη τη δήλωση - μνημείο: «Κατανοώ την προσπάθεια, μια και είμαστε σε προεκλογική περίοδο, εκμετάλλευσης οποιουδήποτε γεγονότος. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω, ότι, ανεξάρτητα της ελευθερίας της άποψης που μπορεί να έχει κανείς, η πολιτική επιλογή της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση στο Κόσσοβο με αποφασιστικό τρόπο, συνεπής στην αρχή που επιμένει στην πολιτική λύση του προβλήματος - γεγονός που επέβαλε την αποδοχή της μη συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο στο Κόσσοβο - επιβάλλει τη στήριξη της πολιτικής λύσης της Διεθνούς Κοινότητας για την ειρήνευση στην περιοχή. Σε αυτή την πολιτική θέση, η Ελλάδα είναι συνεπής και τηρεί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της. Επομένως, αν κάποιος έχει διαφορετική αντίληψη, είναι δικαίωμά του. Ομως πρέπει, συγχρόνως, να υποστεί την κριτική, ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρει "γην και ύδωρ" στο να συνεχιστεί μια σύγκρουση που δεν έχει καμία προοπτική».

Για την ιστορία και αντί σχολίου, αναφέρουμε ότι η δήλωση έγινε μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της «Μάνας του στρατιώτη», Καλλιόπης Λύκα, στο προαύλιο του Γ' Σώματος Στρατού. Την τελετή οργάνωσαν μεταξύ άλλων οι γνωστές για το ποιόν και παρελθόν τους οργανώσεις: Λέσχη Καταδρομέων και φίλων των ΛΟΚ, «Ο πράσινος μπερές» και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παλαίμαχων Πολεμιστών Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ