Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
«Η φωνή μας ελπίδα για την ειρήνη»

Με μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας - καταδίκης των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι στο Λιτόχωρο και μετά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το διήμερο των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων ενάντια στη διέλευση των ΝΑΤΟικών. Εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, που ολονυχτίς διαδήλωναν στην είσοδο της Κατερίνης ενάντια στη διέλευση των Αμερικανών πεζοναυτών, επέστρεψαν και πάλι με κομβόι αυτοκινήτων από τη Θεσσαλονίκη και ένωσαν τη φωνή τους με τους φιλειρηνικούς πολίτες του νομού. Αμέσως μετά την άφιξη των αυτοκινήτων, μέλη της ΚΝΕ που είχαν έρθει στο Λιτόχωρο με λεωφορεία σχημάτισαν μαχητική πορεία και φωνάζοντας αντιΝΑΤΟικά συνθήματα έφθασαν στο κέντρο της πόλης. Στην πλατεία εκατοντάδες διαδηλωτές, αρκετά νωρίτερα από τις 12 η ώρα που ορίστηκε η συγκέντρωση, είχαν παραταχθεί, κρατώντας ελληνικές, κόκκινες και σημαίες της ΕΔΥΕΘ. «Η φωνή μας ελπίδα για ειρήνη», έγραφε το κεντρικό πανό της ΕΔΥΕΘ, «Θέλουμε λιμάνι ειρηνικό, όχι ΝΑΤΟικό», το πανό της «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ». Το κυρίαρχο σύνθημα ήταν: «Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε - τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κώστας Καζάκος. «Είδαμε να ξετυλίγεται η βρώμικη επιχείρηση χθες τη νύχτα, κρυφά, η απόβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων», τόνισε. «Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα χώματά μας για επιθετικούς σκοπούς και αυτό το βαφτίζει ειρηνευτικές δυνάμεις. Αλλά η Γιουγκοσλαβία ματώνει, τα Βαλκάνια ματοκυλιούνται σε συνέχεια των περσινών βομβαρδισμών. Και δεν αποκλείεται να έχουμε και άλλη επέμβαση». «Είμαστε χώρα γενικών καθηκόντων», πρόσθεσε. «Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση έχουν δέσει τη χώρα μας στο άρμα αυτής της τεράστιας επιθετικής μηχανής. Εταιρία είναι η χώρα μας να την πουλάνε στα ξένα συμφέροντα;».

Παίρνοντας το λόγο, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σόνια Κακουλίδου ζήτησε, με τους αγώνες τους οι φιλειρηνικές, πατριωτικές δυνάμεις της χώρας να τιμωρήσουν όσους μετέτρεψαν τον τόπο μας σε πεδίο βολής.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, ήταν ο καθηγητής Αρχαιολογίας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Α` Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, ο δήμαρχος Αγ. Παύλου Μ. Μοσχονάς, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Γόντικας, ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης κλπ.

Μετά το συλλαλητήριο στο Λιτόχωρο, οι συγκεντρωμένοι, σχηματίζοντας και πάλι κομβόι αυτοκινήτων, επέστρεψαν στην πύλη 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι και πάλι με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ. Η ορμή της διαδήλωσης έκανε πέρα, για μία ακόμα φορά, την καγκελόπορτα, κάνοντας καθαρό πως δεν αναγνωρίζει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να εκχωρεί ελληνικό έδαφος σε δυνάμεις κατοχής.

Η διαδήλωση έληξε εκεί με ανανέωση του ραντεβού για τις 24 Μάρτη, μέρα που θα γίνει το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ, όπως δήλωσαν, στο διάστημα που μεσολαβεί οι φιλειρηνικές δυνάμεις της πόλης θα βρίσκονται σε επιφυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ