Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Παραδόθηκε πάλι στους φονιάδες των Βαλκανίων το ελληνικό έδαφος

Διακόσια χιλιόμετρα του κεντρικού εθνικού οδικού δικτύου, από το Λιτόχωρο μέχρι τα σύνορα, τελούσαν από το βράδυ του Σαββάτου ως το μεσημέρι της Κυριακής υπό ΝΑΤΟική κατοχή, με τις ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις να ασκούν καθήκοντα τροχονόμου στα διάφορα σταυροδρόμια.

Στο θαλάσσιο χώρο, από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου αποκλείστηκε, σε ακτίνα τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων, η περιοχή της Γρίτσας Λιτοχώρου, προκειμένου ανενόχλητοι οι Αμερικανοί πεζοναύτες να πραγματοποιήσουν, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, απόβαση στις ακτές της Πιερίας. Στρατός, Λιμενικό, Αστυνομία, που κινητοποιήθηκε από όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και την Αττική, εγκαταστάθηκαν στο χώρο για να διασφαλίσουν «ομαλές» συνθήκες επέλασης στον κατοχικό στρατό των νεοβαρβάρων του ΝΑΤΟ. Από το βράδυ της Παρασκευής, είχε ήδη ανακοινωθεί το απαγορευτικό σήμα για την αλιεία στην περιοχή.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, φάνηκαν στα ανοιχτά τα τρία αποβατικά πλοία του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Στις 9.50 μ.μ. ξεκίνησε η απόβαση των βαρέων τεθωρακισμένων και ελαφρών αρμάτων μάχης, που μεταφέρονταν στη στεριά με τα «Χόβερκραφτ» (αερόστρωμνα). Συνολικά, στο λιμάνι της Γρίτσας, αποβιβάστηκαν 300 Αμερικανοί πεζοναύτες και 80 οχήματα διαφόρων τύπων, που λίγο πριν φέξει η μέρα άρχισαν να αναχωρούν με φάλαγγες, συνοδεία ελληνικού στρατού και αστυνομίας, για το Πρίζρεν, μέσω του Τελωνείου της Νίκης. Χτες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε η επιχείρηση απόβασης. Συνολικά, αποβιβάστηκαν άλλοι 800 Αμερικανοί πεζοναύτες και 70 οχήματα.

Στο μεταξύ, χτες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε και ένα γαλλικό πλοίο, το οποίο μετέφερε 600 στρατιώτες, οχήματα και οπλισμό. Σήμερα, αναμένεται να καταπλεύσει ένα αγγλικό πλοίο και ένα μέρος της ολλανδικής δύναμης που θα προωθηθεί στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ