Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ
Πλήρης η εγκατάλειψη και η ερήμωση

Αντιμέτωπη με τα τρομακτικά προβλήματα των μονίμων κατοίκων του νησιού, βρέθηκε, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας της στην Κεφαλλονιά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Οι διαπιστώσεις της, από την επίσκεψή της σε έντεκα συνολικά χωριά του νησιού, κάθε άλλο παρά ελπίδες γεννούν για το μέλλον αυτού του τόπου. Πλήρης η εγκατάλειψη και η ερήμωση, εμφανείς οι συνέπειες της αντιαναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση για την ελληνική επαρχία. Οι περισσότεροι κάτοικοι ηλικιωμένοι, οι νέοι του νησιού ξεριζωμένοι κυριολεκτικά απ' τον τόπο τους αναζητούν - μάταια - την καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Κι όσο γι' αυτούς τους ελάχιστους, που επέλεξαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους για να χτίσουν το «παρόν» και το μέλλον τους, ό,τι και να γράψει ή να πει κανείς, πάλι λίγα θα 'ναι. Γιατί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλλονιάς δίνουν τη μάχη τους, για να κρατηθούν στη γη των πατεράδων τους, μια μάχη άνιση, αφού η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ τους οδηγεί προς τον αφανισμό. Οι επαγγελματίες και οι έμποροι, οι άνθρωποι που επένδυσαν στον τόπο τους χρήματα και κόπους μιας ζωής, μοιάζουν να τα 'χουν χαμένα, αφού, όπως δήλωναν στην Αλ. Παπαρήγα, «κάθε χρόνος που περνά είναι όλο και πιο τραγικός, όλο και πιο δύσκολος».

Την πρώτη μέρα της περιοδείας της, η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε δύο χωριά: Τα Σκαρτιά και τα Περατάτα . Και στα δύο αυτά χωριά ο κόσμος με αγωνία ρωτούσε τι θα γίνει με τα προϊόντα τους (κυρίως με το ελαιόλαδο) και ως πού θα φτάσει ο κατήφορος για τους αγρότες της χώρας. Η ΓΓ του ΚΚΕ τους προειδοποίησε πως στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα θα βρεθούν σε ακόμα δυσμενέστερη θέση, «διότι οι ΗΠΑ απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη». Προειδοποίησε ακόμα τους αγρότες του νησιού της πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια - όταν θα σταματήσει η κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων - ο Ελληνας αγρότης ούτε αυτή τη σύνταξη πείνας δε θα μπορεί να πάρει. «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ξεπεράστηκε η ανάγκη να παράγουμε αγροτικά προϊόντα, ότι η κτηνοτροφία είναι κλάδος ξεπερασμένος επίσης. Το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό, και πρόκειται πραγματικά για ξεπούλημα του πλούτου της χώρας. Γι' αυτό εμείς υποστηρίζουμε την πλήρη απειθαρχία στις επιλογές της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Η περιοδεία της συνεχίστηκε το πρωί του Σαββάτου στην Αγία Ευφημία , όπου το κύριο θέμα συζήτησης υπήρξε ο τουρισμός. «Μπορεί φέτος να είχαμε περισσότερους τουρίστες, ωστόσο τα χρήματα που έμειναν στο νησί ήταν λιγότερα», είπαν οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου αυτού χωριού. Η Αλ. Παπαρήγα τους είπε πως αυτό είναι φυσικό επόμενο, αφού η οικονομική κρίση αναγκάζει τους επισκέπτες του νησιού να κάνουν όσο μπορούν πιο φθηνές διακοπές.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας υπήρξε η Σάμη, που μαζί με το Αργοστόλι και το Ληξούρι είναι οι μόνες περιοχές της Κεφαλλονιάς, που ακόμα κρατούν ένα κάπως υψηλό βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, και στη Σάμη των 800 μονίμων κατοίκων, που κύρια ασχολία τους είναι ο τουρισμός, τα παράπονα περίσσευαν. Υψηλά ενοίκια για τα καταστήματα, αυξημένη φορολογία και δουλιά μόνο για ένα μήνα. «Αντε να βγάλεις χειμώνα, άντε να ζήσεις την οικογένειά σου για ένα χρόνο με τα έσοδα του Αυγούστου», ήταν η φράση που στερεότυπα ακουγόταν σ' όλα τα μαγαζιά που επισκέφτηκε η Αλ. Παπαρήγα. «Ας μην το βάζουμε κάτω», έλεγε η ΓΓ του ΚΚΕ, προσπαθώντας να τονώσει το πεσμένο ηθικό του κόσμου. «Μπορεί να έρχονται μαύρες μέρες, αλλά ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού έχει αφυπνιστεί. Μόνο που αυτή η αφύπνιση, σ' αυτές τις κρίσιμες για το μέλλον του τόπου εκλογές, πρέπει επιτέλους να βγει στην επιφάνεια», συνέχιζε.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επαφή που είχε η Αλ. Παπαρήγα στη συνέχεια, με τους κατοίκους του ηρωικού χωριού Ζερβάτα. «Μήτρα» του αντάρτικου στην Κεφαλλονιά, θεωρείται το συγκεκριμένο χωριό, που σήμερα υποφέρει κυριολεκτικά, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των 300 κατοίκων του ασχολείται με την κτηνοτροφία. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Αυτή τη φορά, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξυπνήσει, να βάλει φρένο σ' αυτόν τον κατήφορο», ήταν τα λόγια που είπαν στην ΓΓ του ΚΚΕ οι κάτοικοι του χωριού.

Ανάλογα ήταν τα προβλήματα και η εικόνα που συνάντησε η Αλ. Παπαρήγα και στους επόμενους σταθμούς της περιοδείας της. Στον Πόρο, το εισόδημα των κατοίκων κάθε χρόνο διολισθαίνει, στην Πάστρα των 300 κατοίκων η κραυγή ήταν μία, «δε βοηθούν τον κόσμο να μείνει στην ελληνική ύπαιθρο, αν αυτό επιλέξει να κάνει», ενώ στα χωριά που επισκέφτηκε χτες το πρωί (Αγία Θέκλα, Καμιναράτα, Δαμουλιανάτα και Κουβαλάτα) μπήκε απ' τους κατοίκους το θέμα της υπογεννητικότητας. «Εχει ερημώσει ο τόπος από νέους ανθρώπους. Αλλοι φεύγουν κι αυτοί που μένουν σκέφτονται, αν θα κάνουν παιδιά ή όχι», έλεγαν. Η Αλ. Παπαρήγα για μια ακόμα αφορά τους είπε να μετατρέψουν την απογοήτευσή τους σε οργή, να μαυρίσουν τα 2 μεγάλα κόμματα, «που ευθύνονται γι' αυτά τα χάλια, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ), που κάνουν αντιπολίτευση της φράσης, κι όχι αντιπολίτευση της δράσης, που τόσο ανάγκη την έχει ο ελληνικός λαός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ