ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ - ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Νεκρός εργάτης μέσα σε σιλό τέφρας

Τις συνέπειες της ραγδαίας εργολαβοποίησης υπηρεσιών, στο όνομα του «ανταγωνισμού», πληρώνουν με τη ζωή τους οι εργαζόμενοι

Την τελευταία του πνοή μέσα στο σιλό τέφρας κάτω από τα ηλεκτροστατικά φίλτρα της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, άφησε το μεσημέρι της Τρίτης ο 42χρονος εργάτης Μόρφης Μορφίδης, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών. Το νέο φρικτό εργοδοτικό έγκλημα έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των εργαζομένων, που καθημερινά δουλεύουν μέσα σε συνθήκες πλήρους έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική της ΔΕΗ και της εκάστοτε κυβέρνησης του δικομματισμού, που στο όνομα του ανταγωνισμού μειώνει το προσωπικό της επιχείρησης, προσλαμβάνει εποχικό, ανεκπαίδευτο και φθηνό εργατικό δυναμικό, είτε απευθείας είτε μέσω εργολάβων. Αντιδρώντας στο νέο εργοδοτικό έγκλημα, χθες το πρωί, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Ο Μόρφης Μορφίδης δούλευε για τη ΔΕΗ μέσω εργολάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προσληφθεί μόλις την περασμένη βδομάδα για να δουλέψει στην εργολαβία καθαρισμού του σιλό τέφρας της συγκεκριμένης μονάδας, η οποία είχε βγει εκτός λειτουργίας για να γίνουν εργασίες συντήρησης και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ έπρεπε να ξαναλειτουργήσει χθες, Τετάρτη.

Το δυστύχημα έγινε στις 2.40 το μεσημέρι της Τρίτης. Ο 42χρονος εργάτης μπήκε στη βάση του σιλό, σε ένα χώρο περίπου 50Χ50 εκατοστών, για να καθαρίσει την τέφρα από τα τοιχώματα. Η υγροποιημένη τέφρα έπεσε πάνω του, κατέκλυσε το χώρο. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι συνάδελφοί του, όμως, όταν κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν, ήταν ήδη νεκρός. Είχε πεθάνει από ασφυξία.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ο Μ. Μορφίδης πήγε σαν «πρόβατο στη σφαγή». Οι κανονισμοί απαγορεύουν την είσοδο στο σιλό από το συγκεκριμένο σημείο. Ομως καμία απαγορευτική πινακίδα δεν υπάρχει, ούτε και καμία ταινία ασφαλείας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο καθαρισμός γίνεται από πάνω προς τα κάτω. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπαίνουν στο σιλό με ανεμόσκαλες και να καθαρίζουν την τέφρα χτυπώντας με δονητή τσιμέντου τα τοιχώματα, κατεβαίνοντας. Αυτό γινόταν όσο ο καθαρισμός πραγματοποιούνταν από ειδικευμένους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Σε αγώνα για να ανατραπεί η κατάσταση ασυδοσίας που επικρατεί στα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ, στο όνομα του ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσουν οι εργάτες να πληρώνουν με τη ζωή τους τα κέρδη της ΔΕΗ και των εργολάβων, καλεί, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας. Και ξεκαθαρίζει πως «μόνο οι εργαζόμενοι έχουν λόγους να ανατρέψουν αυτή την πολιτική».

Στη Ζάκυνθο

Χθες, εξάλλου, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Τάκη Στρούζα, προχώρησε σε κατάληψη του ΙΚΑ Ζακύνθου, μετά την άρνηση του Ιδρύματος να αναγνωρίσει ως εργατικό «ατύχημα» το θάνατο του 34χρονου οικοδόμου Αστρίτ Σούφα, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή από ηλεκτροπληξία πάνω σε σκαλωσιά οικοδομής, στο χωριό Μαριές. Η δυναμική κινητοποίηση του ΕΚΖ έκαμψε την αδιάλλακτη στάση της διοίκησης του ΙΚΑ και προσωπικά της διευθύντριας, η οποία δεσμεύτηκε πως μέχρι αύριο Παρασκευή θα διευθετηθεί το γραφειοκρατικό μέρος της υπόθεσης και θα καταχωρηθεί ως εργατικό «ατύχημα».

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
«Ευαισθησία» ανάλογα με το βαλάντιο

«Φιλανθρωπία» ανάλογα με το βαλάντιο των τροφίμων προσφέρει η «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών» που διευθύνει το Γηροκομείο στους Αμπελόκηπους.

Οσοι απ' τους 350 ηλικιωμένους τρόφιμους μπορούν να καταβάλλουν πάνω από 800 ευρώ το μήνα, μπορούν να διαβιούν σε ανακαινισμένα διαμερίσματα με ατομικό μπάνιο, ενώ όσοι είναι άποροι ή μπορούν να καταβάλλουν μέχρι 220 ευρώ το μήνα, ζουν σε υποδεέστερα διαμερίσματα και διαθέτουν μια τουαλέτα ανά άτομο, που είναι ηλικιωμένοι μέχρι και 85 χρονών. Εκατό απ' τους τρόφιμους είναι κατάκοιτοι και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν - «ούτε να πιουν νερό» όπως έλεγε εργαζόμενος.

Οι προκλητικές αυτές διαφορές, αλλά και οι διαγκωνισμοί ανάμεσα σε ομάδες της φιλανθρωπικής εταιρείας φάνηκαν για μια ακόμα φορά χτες κατά τη (για τα μάτια του κόσμου...) επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου και του νομάρχη Αθήνας Γιάννη Σγουρού. Ο Γ. Κωνσταντόπουλος μίλησε για ανισότητες που τις χωρίζει ένας τοίχος και πρέπει να αμβλυνθούν, ενώ απέδωσε - όπως και ο Γ. Σγουρός - την άσχημη κατάσταση στο Γηροκομείο, στην κακοδιοίκηση και στην κακή κατανομή του προσωπικού. Επίσης ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου, Προκόπης Μπούμπας, μίλησε για κάποιους απ' την παλιά διοίκηση που έχουν μπλοκάρει την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και έτσι το Γηροκομείο βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οταν ο «Ρ» έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση σκέπτεται να δημοσιοποιήσει το Γηροκομείο, όπως και άλλα παρόμοια ιδρύματα, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι είναι στην άμεση ατζέντα του διαλόγου καθώς υπάρχει η πρόθεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Μ' άλλα λόγια, δηλαδή, ένα μείζον θέμα που αφορά την τρίτη ηλικία παραπέμπεται στις καλένδες του «διαλόγου», ενώ θα συνεχιστεί και μέσα από διαγκωνισμούς η επιχειρηματική δραστηριότητα των πάσης φύσεως φιλανθρώπων με θύματα τους τρόφιμους αλλά και τους εργαζόμενους που εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης και με μισθούς από 800-1.200 ευρώ καθαρά. Βέβαια για την κατάσταση αυτή έχουν μερίδιο ευθύνης και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που αντί να αντιπαλέψουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που προωθείται απ' την κυβέρνηση και τη Διοίκηση του Γηροκομείου, συστοιχίζονται - όπως φάνηκε και απ' τις χτεσινές δημόσιες αντιπαραθέσεις τους - με τις διάφορες ομάδες στα πλαίσια της Εταιρείας που διοικεί το Γηροκομείο.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ «ΙΑΣΩ»
Αυτά είναι τα μαγαζιά της ιδιωτικής Υγείας!

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο
Αμεση επαναπρόσληψη των δυο εργαζομένων που απέλυσε καταχρηστικά η διοίκηση της ιδιωτικής κλινικής «Ιασώ General», προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς πείνας που δίνει η επιχείρηση ενώ ευημερεί και επενδύει, να σταματήσουν οι εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, απαίτησαν οι εργαζόμενοι της κλινικής με στάση εργασίας χτες και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, ενδεικτικό της εντατικοποίησης είναι ότι μια απ' τις απολυμένες εργαζόμενες στα χειρουργεία ήταν αναγκασμένη να δουλεύει ταυτόχρονα σαν εργαλειοδότρια για δυο χειρουργικές αίθουσες!

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν απ' την πρώτη στιγμή το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και αντιπροσωπείες σωματείων άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας. «Αυτά είναι τα μαγαζιά της ιδιωτικής Υγείας! Ωραία εμφάνιση απ' έξω, ξεζούμισμα των εργαζομένων, ξεπουπούλιασμα των ασθενών», υπογράμμισε η Αγγελική Σουλτανιά, πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία τις 15 Μάη.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας και στη διοίκηση, ενώ θα συνεχιστούν με νέες στάσεις εργασίας (10-11 π.μ.) αύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα 14 Μάη.

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Υποσχέσεις για πληρωμές...

Υποσχέσεις για την πληρωμή σε δυο βδομάδες των, ήδη καθυστερημένων κατά ένα μήνα, μισθών τους έδωσε η ειδική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μαρία Τροχάνη στους εργαζόμενους του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ), που χτες έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Το ΕΚΕΨΥΕ - είναι ΝΠΙΔ - διαθέτει παραρτήματα και προγράμματα ψυχικής υγείας σε εννιά πόλεις της χώρας, καθώς και την Ειδική Υπηρεσία «Στουπάθειο» για νοητικά καθυστερημένα παιδιά και μονάδα για αυτιστικά παιδιά. Λόγω της υποχρηματοδότησης, έχει εμφανίσει έλλειμμα 8 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση μελετά τη συστέγαση του «Στουπάθειου» και της μονάδας για τα αυτιστικά παιδιά. Οι εργαζόμενοι ζητούν τη γνήσια δημοσιοποίηση του ΕΚΕΨΥΕ.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση

Σε διαμαρτυρία συνδικαλιστών και νοσηλευτών στο υπουργείο Υγείας σήμερα Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Με αιτήματα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 1.300 βασικό μισθό στην κατηγορία ΥΕ, πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ