ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του Καρίλες

Αντιδράσεις από Κούβα και Βενεζουέλα

ΜΑΪΑΜΙ - ΑΒΑΝΑ.--

Ολες οι κατηγορίες που εκκρεμούσαν σε βάρος του γνωστού εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες σχετικά με απόπειρα απάτης και παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ αποσύρθηκαν την Τρίτη από την περιφερειακή δικαστή Καθλίν Καρντόουν μετά από έφεση της υπεράσπισης, τρεις μέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης του στο Τέξας. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε σημαντικές αντιδράσεις τόσο ανάμεσα στους συγγενείς των 73 θυμάτων της ανατίναξης του κουβανικού αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 (της οποίας αποδεδειγμένα εγκέφαλος ήταν ο συγκεκριμένος εγκληματίας) όσο και ανάμεσα σε σημαντικές προσωπικότητες του πλανήτη και φιλειρηνικές και προοδευτικές οργανώσεις.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα ο Καρίλες είχε αποφυλακιστεί προσωρινά καταβάλλοντας εγγύηση 375.000 δολαρίων. Τώρα το ζήτημα βρίσκεται στους εισαγγελείς οι οποίοι εξετάζουν τη συγκεκριμένη απόφαση και δεν είχαν - μέχρι χτες το βράδυ - αποφασίσει εάν θα ασκήσουν έφεση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δε Μαϊάμι Χέραλντ», που επικαλείται εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με την πράξη αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ ουσιαστικά επικυρώνει την ασυλία του Καρίλες, πρώην πράκτορα της CIA, «για να μην αποκαλύψει αυτά που γνωρίζει, να μη μιλήσει σχετικά με τα αμέτρητα μυστικά κατά τη διάρκεια που ήταν πράκτορας των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ», σημειώνεται σε ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα του ΚΚ Κούβας, «Γκράνμα», σύμφωνα με κάποιες πηγές, το αίτημα της Βενεζουέλας από το 2005 για την έκδοσή του ακόμα εκκρεμεί, καθώς και η πιθανότητα δικαστήριο του Νιου Τζέρσι να τον δικάσει για τη συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια σε ξενοδοχεία της Αβάνας το 1997.

«Ομως, όλα αυτά είναι παλιές ειδήσεις. Η απόφαση να απελευθερωθεί ο Ποσάδα έχει παρθεί εδώ και πολύ καιρό από τον Λευκό Οίκο. Ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί γι' αυτό που πραγματικά είναι, ένας τρομοκράτης, και χρησιμοποιήθηκαν νομικά τεχνάσματα για να σκεπάσουν τη δικαστική φάρσα», επισημαίνει η εφημερίδα. Την έκδοση του εγκληματία ζήτησε και πάλι χτες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Απειλές» με το πρόσχημα των ναρκωτικών

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ξανά στο προσκήνιο τα περί «μη συνεργασίας της Βενεζουέλας» στον πόλεμο των ναρκωτικών, ένα θέμα που είναι ψηλά στην ατζέντα του Λευκού Οίκου, στο πλαίσιο της εκστρατείας σπίλωσης και απομόνωσης της κυβέρνησης Τσάβες, ειδικά μετά την απέλαση από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας των πρακτόρων της αμερικανικής DEA. Τη νέα πρόκληση και τις απειλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ναρκωτικών, Τζον Γουόλτερς, σε ευρωπαϊκές εφημερίδες αλλά και το κολομβιάνικο περιοδικό «Semana» ότι η Βενεζουέλα έχει μετατραπεί σε επιχειρησιακή βάση του εμπορίου ναρκωτικών, κατήγγειλε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες.

«Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι επιχειρησιακή βάση δεν είναι πλέον σε άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής και τώρα πλέον η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τη Βενεζουέλα», διευκρίνισε ο Τσάβες στηλιτεύοντας αυτή τη δήλωση, τονίζοντας ότι η Βενεζουέλα είναι θύμα του εμπορίου των ναρκωτικών, ενώ «σε ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί περιστατικά προσπάθειας καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν επέμβει και τις έχουν καταστρέψει αμέσως». Τέλος, σύμφωνα με το «Πρένσα Λατίνα», οι αστυνομικές αρχές στην επαρχία Μιράντα αποκάλυψαν και εξουδετέρωσαν υπονομευτικό σχέδιο που αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου αποσταθεροποίησης.

  • Χτες ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Τηλεπικοινωνιών της Βενεζουέλας, Τσέσε Τσακόν, ότι το κράτος αποκτά το 86,2% των μετοχών (από το 6% που είχε) της Εθνικής Εταιρείας Τηλεφωνίας της Βενεζουέλας και το επόμενο διάστημα θα εκλεγεί και το νέο διοικητικό συμβούλιο.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Με εγγύηση 225.000 δολαρίων αφέθηκε ελεύθερος ο Χοσεΐν Μουσαβιάν, πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και νυν στενός συνεργάτης του πολιτικού αντιπάλου του Προέδρου Αχμαντινετζάντ, πρώην Προέδρου και «θετικά αντιμετωπιζόμενου από τις ΗΠΑ» Χασεμί Ραφσαντζανί. Επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί τι κατηγορίες τον βαραίνουν, ανεπισήμως διέρρευσε ότι κατηγορείται για κατασκοπία.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Την ανάκτηση του ελέγχου διά της αγοράς εκ νέου δύο διυλιστηρίων που μέχρι σήμερα νεμόταν η βραζιλιάνικη «Petrobras» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενας από τους δύο στενούς συμβούλους του Πολ Γούλφοβιτς, ο Κέβιν Κέλεμς, παραιτήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέροντας ως αιτία το σκάνδαλο που αφορά τον Γούλφοβιτς.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Με διαδηλώσεις υπέρ και κατά της παρουσίας του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ ξεκίνησε χτες η πενθήμερη περιοδεία στη Βραζιλία. Η επίσκεψη του ποντίφικα στη χώρα θεωρείται κρίσιμη, δεδομένου ότι το Βατικανό ανησυχεί ιδιαίτερα για τη «διαρροή» πιστών προς άλλα δόγματα.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- Νέες διαδηλώσεις δασκάλων ενώπιον της έδρας της κυβέρνησης για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για την αύξηση των αποδοχών τους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς τους συνεργάτες του και το Υπουργικό Συμβούλιο, για την ημερομηνία αποχώρησής του. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Μπλερ δεν προτίθεται να κάνει δημόσια ανακοίνωση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Νέα δοκιμή του «Prithvi Ι», ενός βαλλιστικού πυραύλου με τη δυνατότητα να φέρει πυρηνική γόμωση και δραστικό βεληνεκές 250 χλμ., πραγματοποίησε χτες ο στρατός της Ινδίας στο ομόσπονδο κρατίδιο Ορίσα. Πριν ένα μήνα, ο ινδικός στρατός είχε δοκιμάσει τον βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς «Agni III», με βεληνεκές 4.000 χλμ., ικανό δηλαδή να πλήξει το Πεκίνο και τη Σαγκάη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ «G8»
«Προληπτικό χτύπημα» των αρχών ασφαλείας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επιχείρηση - «σκούπα» εναντίον προσώπων και οργανώσεων από αστυνομικούς και πράκτορες της ΒΚΑ (υπηρεσίες ασφαλείας) σε έξι γερμανικά κρατίδια, με έμφαση τις πόλεις του Αμβούργου, του Βερολίνου, της Βρέμης και του Σλάβιγκ/Χολστάιν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της «G8» που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνη στο θέρετρο της Βαλτικής Χάιλιγκενταμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας, περίπου 900 άνδρες της ΒΚΑ διεξήγαγαν έρευνες σε σπίτια και γραφεία, σε 40 περιοχές της Βόρειας Γερμανίας, ενώ παράλληλα προσήχθησαν 18 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τη συγκρότηση «τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Υποψιαζόμαστε ότι μέλη της άκρας αριστεράς ίδρυσαν μία τρομοκρατική οργάνωση ή είναι μέλη μία τέτοιας οργάνωσης η οποία σχεδιάζει εμπρηστικές επιθέσεις και άλλες ενέργειες με σκοπό να δημιουργήσει προβλήματα ή να παρεμποδίσει την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής της G8 στο Χάιλιγκενταμ» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας, καθώς επίσης ότι υπό το φόβο επεισοδίων, και με νωπές ακόμα τις μνήμες από τις ταραχές στη Γένοβα το 2001, οι γερμανικές αρχές θα λάβουν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

ΓΑΛΛΙΑ
Σαρκοζί: αντιδράσεις εντός, φιλοφρονήσεις «εκτός»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, επεισόδια σημειώθηκαν, το βράδυ της Τρίτης, στην πλατεία Βαστίλλης, στην πρωτεύουσα και στη Λυόν ανάμεσα σε ολιγάριθμους διαδηλωτές και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές με συνθήματα όπως «Σαρκοζί φασίστα, ο λαός θα σε γδάρει» και «Η αστυνομία παντού, η δικαιοσύνη πουθενά», εξέφρασαν το αίσθημα που φαίνεται να υποβόσκει σε σημαντική μερίδα της νεολαίας, κυρίως όσους προέρχονται από υποβαθμισμένα προάστια.

Εντούτοις, είναι γεγονός ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, όπως και οι ταραχές, που συνοδεύονται από πυρπολήσεις αυτοκινήτων, αλλά και των γραφείων του κόμματος του Σαρκοζί στο Βιλερμπάν, παρουσιάζουν καθημερινή αποκλιμάκωση. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπαρουέν επέρριψε ευθύνη στην αντιπολίτευση «και ιδιαίτερα στην άκρα Αριστερά που επιμένει να αμφισβητεί τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία».

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, η εκλογή Σαρκοζί φαίνεται ότι «εισπράττεται θετικά» και από θεωρητικώς «πολιτικούς αντιπάλους». Οπως π.χ. ο Ιταλός «κεντροαριστερός» υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο ντ' Αλέμα που εκτίμησε ότι ο Σαρκοζί ως πρόεδρος «θα βοηθήσει στην ανάδειξη ενός νέου συμφώνου για την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα βγάλει την Ευρώπη από την απραξία».

Τέλος, σήμερα, αναμένεται να γίνει ψηφοφορία στους κόλπους της «Ενωσης για τη Γαλλική δημοκρατία», των Φιλελευθέρων του Μπαϊρού, για την πρότασή του περί μετονομασίας σε «Δημοκρατικό Κίνημα» στο πλαίσιο «ανοιγμάτων στο κέντρο ενόψει και των βουλευτικών του Ιούνη». Το κλίμα, πάντως, δεν είναι θερμό για την πρόταση Μπαϊρού.

ΣΕΡΒΙΑ
Εκνευρισμός σε ΗΠΑ - ΕΕ από την εκλογή Νίκολιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με απειλές και πιέσεις για τον «τάχιστο» σχηματισμό φιλοδυτικής σερβικής κυβέρνησης αντιμετώπισαν Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον την εκλογή του αντιπροέδρου του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» στην προεδρία της σερβικής Βουλής.

Η καγκελάριος της Γερμανίας (προεδρεύουσα της ΕΕ) Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για την προχτεσινή εκλογή του 55χρονου Τόμισλαβ Νίκολιτς (με 142 ψήφους σε σύνολο 250). Απαίτησε «γρήγορα» τη συγκρότηση «δημοκρατικής κυβέρνησης» πριν την 14η Μάη (οπότε λήγει συνταγματικά η προθεσμία για το σχηματισμό κυβέρνησης) με το «επιχείρημα» ότι έτσι θα «διατηρηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική» της Σερβίας...

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «λύπη» λέγοντας ότι η μετεκλογική ομιλία του Νίκολιτς «θύμισε παλιές κακές μέρες της εποχής του μίσους» και ότι η «ρητορική» του «περιπλέκει τη διαδικασία για τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο».

Αφορμή για τις παραπάνω αντιδράσεις δόθηκε όταν ο Νίκολιτς κάλεσε προχτές τη Σερβία να «παγώσει» τους δεσμούς με τη Δύση, να ενταχθεί στην ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας και να στραφεί προς τη Μόσχα γιατί «θα μπορέσει να βρει τρόπους για να φέρει κοντά χώρες που θα αντιταχθούν στην ηγεμονία ΗΠΑ - ΕΕ». Ο πρώτος που έδωσε συγχαρητήρια στο Νίκολιτς ήταν ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντερ Αλεξέγεφ...

Η εκλογή του Νίκολιτς κατέστη δυνατή με τις ψήφους του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Η εξέλιξη έδωσε τροφή σε σενάρια για την πιθανότητα κυβερνητικής συμμαχίας τους, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η επανάληψη των γενικών εκλογών είναι μάλλον αναπόφευκτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ