ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
Δυναμώνουμε την αντίσταση κατά του ιμπεριαλισμού

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων

Την εποποιία που έγραψαν οι λαοί με το αίμα δεκάδων εκατομμυρίων νεκρών και πρώτ' απ' όλους η Σοβιετική Ενωση και ο Κόκκινος Στρατός και τα αντιστασιακά κινήματα μαζί με το ΕΑΜ και τους κομμουνιστές, τίμησαν χτες βράδυ στα Προπύλαια πλήθος κόσμου και «έφηβοι» της μεγάλης γενιάς της Αντίστασης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Με προμετωπίδα το πανό που στόλιζε την κεντρική εξέδρα κι έγραφε «Τιμάμε τα 62 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης. Δυναμώνουμε την αντίσταση κατά του ιμπεριαλισμού», τη χορωδία των αντιστασιακών να ερμηνεύει ηρωικά τραγούδια της εποχής και τον ηθοποιό Βασίλη Κολοβό να απαγγέλλει με μοναδικό τρόπο το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη» ξεκίνησε η εκδήλωση.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Τηλέμαχος Λουγγής, ιστορικός και πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), ο οποίος αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στο πώς άρχισε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, υπογράμμισε πως το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η ολομέτωπη επίθεση του καπιταλισμού ενάντια στο σοσιαλισμό και στην ιδέα της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας, τόνισε: «Γι' αυτό και η νίκη των λαών στο τέλος του πολέμου είχε, όχι πάντα το ίδιο τονισμένη, και τη διάσταση της απεμπόλησης του παλιού αστικού συστήματος και αυτό είναι ακριβώς που προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο ο ιμπεριαλισμός σήμερα. Αυτήν ακριβώς την αποφασιστική αντίσταση των λαών θέλουν να διώξουν από τη συλλογική μνήμη και επιχειρούν να προβάλουν μια "μέρα της Ευρώπης". Η Ιστορία όμως έχει δείξει ότι κάτι τέτοια κουτοπόνηρα εγχειρήματα έχουν πολύ σύντομη διάρκεια».

Και πρόσθεσε: «Στα πλαίσια αυτά, σε ορισμένες από τις "καινουριοφερμένες" στην ΕΕ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επικρατεί αντικομμουνιστικό όργιο: Γκρεμίζονται μνημεία - σύμβολα του αντιφασιστικού αγώνα, τίθενται εκτός νόμου οι κομμουνιστές και οι κομμουνιστικές οργανώσεις, ενθαρρύνονται οι πράξεις βίας και αυθαιρεσίας εναντίον τους, βραβεύονται οι φασίστες και οι συνεργάτες μιας πολιτικής κατάστασης που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από τη διεθνή κοινότητα. Αντί για την Αντιφασιστική Νίκη, γιορτάζεται μια Ευρώπη ευμενής προς το φασισμό».

Νωρίτερα, την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών ο Παναγιώτης Κοντός, γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της Γ΄ Διεθνούς.

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στον Γιώργη Τσαρουχά

Τον Γιώργη Τσαρουχά, τον κομμουνιστή πρωτοπόρο μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, φλογερό δημοκράτη πατριώτη και πρώην βουλευτή της ΕΔΑ, που δολοφονήθηκε στις 9 Μάη του 1968 από όργανα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τίμησε χθες η ΚΟΘ του ΚΚΕ με πολιτικό μνημόσυνο στον τάφο του στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας.

Μίλησε η Γ. Καλατζάκου από μέρους των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, η οποία σημείωσε πως η σταθερή και αταλάντευτη αγωνιστική στάση του Γιώργη Τσαρουχά, η πίστη και η αφοσίωσή του στο ΚΚΕ, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Και εκεί από τον τάφο του συντρόφου απηύθυνε κάλεσμα στους νέους και στις νέες να πάρουν θέση στο μέτωπο της σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό, στην πάλη για το σοσιαλισμό.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να μπολιάσουμε τη ριζοσπαστικότητα, τον ενθουσιασμό των νέων με την πολύτιμη πείρα των παλιών αγωνιστών. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις, στο ρόλο του λαϊκού κινήματος, στην πρωτοπορία του, το ηρωικό ΚΚΕ», κατέληξε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη μέλος του ΠΓ, ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Κ. Αβραμόπουλος. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟΘ του ΚΚΕ, των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, της ΕΔΥΕΘ, του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του Παγκαπνεργατικού Συνδικάτου.

ΧΩΡΕΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Αντίσταση στην παραχάραξη της Ιστορίας

Αντιφασίστες αγωνιστές κατέθεσαν χτες στεφάνια στο άγαλμα του Σοβιετικού Στρατιώτη, που μεταφέρθηκε από το κέντρο του Ταλίν στο στρατιωτικό νεκροταφείο

Associated Press

Αντιφασίστες αγωνιστές κατέθεσαν χτες στεφάνια στο άγαλμα του Σοβιετικού Στρατιώτη, που μεταφέρθηκε από το κέντρο του Ταλίν στο στρατιωτικό νεκροταφείο
Για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία χρόνια διαφάνηκε τόσο έντονα τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης η διαπάλη ανάμεσα σε όσους επιδιώκουν την παραχάραξη της ιστορικής μνήμης, που φτάνει μέχρι και την ιστορική δικαίωση των ναζί κι όσους αντιστέκονται σ' αυτήν την προσπάθεια.

Σε πολλές πόλεις της πρώην ΕΣΣΔ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, τόσο στις επίσημες εκδηλώσεις, όσο και στις πολιτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν τα κομμουνιστικά κόμματα.

Στην παρέλαση της Μόσχας η Κόκκινη Σημαία της Νίκης επέστρεψε και πάλι, αφού τα σχέδια του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» να την καταργήσει «σκόνταψαν» πάνω στις ισχυρές αντιστάσεις του ρώσικου λαού, που υποχρέωσε τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να μην υπογράψει το σχετικό νόμο που είχε ψηφίσει πρόσφατα η Κρατική Δούμα, επικαλούμενος τη σύσσωμη αγανάκτηση των βετεράνων του Αντιφασιστικού Πολέμου.

Ομως η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις νεαρών κομμουνιστών διαδηλωτών που, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις, κατευθύνθηκαν στη στάση του μετρό «Σόκολ» για να διαμαρτυρηθούν για το μνημείο που ανήγειρε η ρωσική Εκκλησία υπέρ των αντεπαναστατών - λευκοφρουρών, που στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στρατεύτηκαν στο πλευρό των χιτλερικών για να πολεμήσουν την ΕΣΣΔ.

Στο Κίεβο οι βετεράνοι του αντιφασιστικού πολέμου γιουχάισαν τον Πρόεδρο της χώρας, Β. Γιούστσενκο, κατά τη διάρκεια των επίσημων εκδηλώσεων, όταν εκείνος φρόντισε να «τσουβαλιάσει» μαζί τους αντιφασίστες αγωνιστές κι όσους πολέμησαν στο πλευρό των ναζί, όπως ήταν ο εθνικιστικός στρατός ΟΥΠΑ, που πολέμησε ενάντια στην ΕΣΣΔ, διεξάγοντας ανταρτοπόλεμο ακόμη και μέχρι το 1956.

Επίσης στην πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να μπορέσει να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των απελευθερωτών της πόλης η εθνικιστική οργάνωση NSS, στη «μνήμη των θυμάτων της κομμουνιστικής τρομοκρατίας». Ούτε όμως η ισχυρή καταιγίδα, ούτε οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν αρκετές για να εμποδίσουν στη συνέχεια τους χιλιάδες αντιφασίστες να καταστρέψουν το στεφάνι, που προκλητικά κατέθεσαν οι εθνικιστές, πρώην συνεργάτες των ναζί.

Τέλος, στο Ταλίν, στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν την πλατεία όπου έως πριν λίγες μέρες βρισκόταν το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη, αφήνοντας λουλούδια, ενώ χιλιάδες άλλοι επισκέφτηκαν το στρατιωτικό νεκροταφείο, όπου οι εσθονικές αρχές μετέφεραν το μνημείο.


Ι. Π.

Το κουτί του καφέ

Ενα απλό μεταλλικό κουτί από καφέ έφτασε στα χέρια της παραλήπτριάς του στην Ελλάδα, σταλμένο από τη Ρωσία. Εχοντας διανύσει στις αποσκευές του λεωφορείου χιλιάδες χιλιόμετρα, περνώντας παλιά και νέα σύνορα και τελωνεία. Ενα απλό μεταλλικό κουτί που όταν ανοίχτηκε το καπάκι του, έχοντας απολέσει πια το άρωμα του καφέ, το δωμάτιο γέμισε ξαφνικά πολεμικές ιαχές, κραυγές τραυματισμένων, πόνο, δάκρυα, πείσμα, ελπίδα. Γέμισε το δωμάτιο με οσμή πολεμικού μετώπου...

Γιατί μέσα σε αυτό το κουτάκι ήταν στριμωγμένα μετάλλια, στρατιωτικά ντοκουμέντα και μνείες απευθυνόμενες σε έναν από τα εκατομμύρια των μαχητών του Κόκκινου Στρατού, παππού της παραλήπτριας, που έφυγε από τη ζωή πριν χρόνια, αλλά που ο ίδιος και η οικογένειά του φύλαγαν αυτά τα απλά υπηρεσιακά χαρτιά και τα μετάλλια σαν αυτό που ήταν: Μια πολύ βαριά κληρονομιά.

Ανάμεσα σε αυτά τα ντοκουμέντα ξεχώρισαν αμέσως δύο δίπτυχα, κιτρινισμένα από το χρόνο, αλλά σε τόσο καλή κατάσταση που, ειδικά για το ένα, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι πέρασε κυριολεκτικά διά πυρός και σιδήρου, από τουλάχιστον τρία μέτωπα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, καλά φυλαγμένο στο εσωτερικό της χλαίνης του 17χρονου τότε μαχητή: Το ατομικό βιβλιάριό του με ημερομηνία 1941, μόλις ολοκλήρωσε τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση διακόπτοντας το σχολείο λόγω της έναρξης της φασιστικής επίθεσης, και το δίπτυχο που συνόδευε το Μετάλλιο ανδρείας Β΄ Βαθμού που του απονεμήθηκε το 1946. Αυτό το βιβλιάριο ήταν στην τσέπη του και τη στιγμή που δέχτηκε τη ριπή στο χέρι και σχεδόν ταυτόχρονα έσκαγε πολύ κοντά του ένα βλήμα που του προκάλεσε πολύμηνη απώλεια σχεδόν όλων των αισθήσεων. Νοσηλεύτηκε, επανήλθε και αποστρατεύτηκε το 1946, με το παραπάνω μετάλλιο.

Οσο η εγγονή άδειαζε το κουτί του καφέ, αργά, με χέρια που έτρεμαν, η μυρωδιά στο δωμάτιο άλλαζε. Γινόταν δροσερή, ανάλαφρη. Οι ιαχές και οι κραυγές απομακρύνονταν όπως ο ατμός από το τσάι που συνήθιζε να πίνει ο παππούς τα απογεύματα. Τώρα, τα ντοκουμέντα ήταν διαφορετικά: Το επαγγελματικό δίπλωμα οδηγού που απέκτησε μετά τον πόλεμο και έγινε η δουλιά του. Η ολοκλήρωση των τάξεων του σχολειού που δεν πρόλαβε να τελειώσει στην ώρα τους. Τα τιμητικά επετειακά μετάλλια του σοβιετικού κράτους με τις ημερομηνίες χαραγμένες πάνω τους να παραπέμπουν σε γνώριμες εικόνες για την εγγονή: Με τους βετεράνους να φορούν τα καλά τους και τα μετάλλια στο στήθος και να βολτάρουν στην πόλη κάθε 9 του Μάη χαϊδεύοντας τα κεφάλια της πιτσιρικαρίας με τα πιονέρικα μαντίλια και τα μάτια καρφωμένα στα ρυτιδιασμένα χείλη να αφουγκράζονται πίσω από κάθε λέξη την ιστορία.

Ο παππούς δεν πρόλαβε να δει το χάλκινο άγαλμα του συμπολεμιστή του να ξηλώνεται από το Τάλιν. Το άγαλμα των συντρόφων του που έμειναν για πάντα 17 χρόνων. Αυτών που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στα θρανία, να αποκτήσουν παιδιά και εγγόνια για να τους αφήσουν τα μετάλλιά τους. Αυτών που τσάκισαν το φασισμό με χέρια που ακόμη μύριζαν μελάνι. Και τώρα, τους λένε «κατακτητές»...

Η εγγονή όμως μπορούσε να φανταστεί την αντίδρασή του: Θα χάιδευε στοργικά το ατομικό στρατιωτικό του βιβλιάριο με το θολό από το χρόνο αστέρι του Κόκκινου Στρατού στο πάνινο εξώφυλλό του. Ισως να του ψιθύριζε και κάτι που μόνο αυτοί οι δύο σύντροφοι θα άκουγαν. Και θα το έβαζε πάλι στη θέση του. Αλλωστε, δεν είχε ακούσει ποτέ τον παππού να βρίζει. Πάντα τον θυμόταν να χαμογελά και να προσφέρει...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εξω από το πρώτο μουσείο της ΕΑΜικής Αντίστασης

Εξω από το πρώτο μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στον πεζόδρομο του Περιστερίου, που πρόσφατα στήθηκε από φορείς και απλούς κατοίκους της περιοχής, τιμήθηκε η χτεσινή επέτειος της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης. Πλήθος κόσμου από αντιστασιακούς που βίωσαν εκείνη τη μεγάλη μέρα, αλλά και πολλούς νέους που ενάντια στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών κέντρων να παραχαράξουν την Ιστορία τίμησαν την 9η Μάη ακριβώς γι' αυτό που είναι, δηλαδή τη μεγάλη νίκη των λαών της Ευρώπης ενάντια στο φασισμό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ν. Γουλοσπύρος, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Περιστερίου, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το μουσείο είναι δώρο στο λαό της Αθήνας και αποτελεί την καλύτερη τιμή στους νεκρούς αγωνιστές.

Ο Θ. Αυγέρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων ΕΑ και ΔΣΕ, τόνισε ότι «η μεγάλη αντιφασιστική νίκη έδειξε ότι οι λαοί μπορούν και μπορούν ακόμα και σήμερα που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα συνεχίζουν να διεξάγουν πολέμους ενάντια στους λαούς».

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Βέρα Νικολαΐδου, γγ της ΕΕΔΥΕ, η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε ότι σήμερα, 62 χρόνια μετά, τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιδιώκουν να αναθεωρήσουν την Ιστορία και πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό παίζει η ΕΕ που θέλει να απαλείψει την 9η Μάη ως ημέρα των λαών. Θέλουν να ξεχάσει η ανθρωπότητα τα μηνύματα της αντιφασιστικής νίκης και να υποταχτεί στον καπιταλισμό».

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία με τους Μπάμπη Τσέρτο, Κώστα Μάντζιο και Παναγιώτη Μπεθάνη με λαϊκά και αγωνιστικά τραγούδια.

  • Εκδήλωση για τα 61 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αλλά και για την αντιφασιστική νίκη διοργάνωσε χτες η ΚΟΒ Ζεφυρίου του ΚΚΕ με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Σοφό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ