ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Λευκορωσία

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, υπεύθυνο για τις Διεθνείς Σχέσεις και διευθυντή του «Ριζοσπάστη», και Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, επισκέπτεται από χτες Δευτέρα 14 Μάη έως τις 16 Μάη τη Λευκορωσία, μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Λευκορωσίας.

Η αντιπροσωπεία θα έχει συζητήσεις για ζητήματα της προετοιμασίας της φετινής Παγκόσμιας Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έχει οριστεί για τις 3-5 Νοέμβρη 2007 στο Μινσκ και της συμμετοχής στις εκδηλώσεις προς τιμήν των 90 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης στις 6-7 Νοέμβρη στη Μόσχα.

Η Διεθνής Συνάντηση, που φιλοξενούν φέτος από κοινού το ΚΚ Λευκορωσίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρώσικης Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), θα έχει σαν κεντρικό θέμα: «90ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης: Η επικαιρότητα και διαχρονική αξία των ιδεών της. Οι κομμουνιστές στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό».

«Οχι στην ποινικοποίηση των αγώνων»

Δυναμική πικετοφορία των Οργανώσεων Σπουδάζουσας Αθήνας και ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ

Από τη χτεσινή πικετοφορία της ΚΝΕ
Από τη χτεσινή πικετοφορία της ΚΝΕ
Σε δυναμική πικετοφορία με κεντρικό σύνθημα «όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων και των αγωνιστών» προχώρησαν χτες το απόγευμα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, η Σπουδάζουσα Αθήνας και ΤΕΙ Αθήνας στο κέντρο της πόλης μετά την καταδικαστική απόφαση την περασμένη Παρασκευή σε βάρος δύο κομμουνιστών, των Θόδωρα Κρέπαπα και Πέτρου Μαρκομιχάλη, για τη συμμετοχή τους σε συγκέντρωση - διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη του τότε Αμερικανού πρέσβη Τ. Μίλερ σε σχολείο του Αιγάλεω, το Φλεβάρη του 2002, την οποία και ματαίωσε η λαϊκή πάλη.

Η πικετοφορία ξεκίνησε από την Ομόνοια και πέρασε στη Σταδίου με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της ποινικοποίησης των αγώνων: «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί» και «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Κρατούσαν σημαίες του ΚΚΕ και πικέτες που έγραφαν: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Οχι στην ποινικοποίηση των αγώνων, όχι στην καταδίκη αγωνιστών». Στη συνέχεια, η πορεία πέρασε από την οδό Σίνα στα Προπύλαια και κατέληξε πάλι στην Ομόνοια.

Στο Αιγάλεω

Το περασμένο Σάββατο, οι ΚΟ Αιγάλεω του ΚΚΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στην περιοχή με ανακοίνωση - καταγγελία για την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος των δύο αγωνιστών, στην οποία τονίζεται χαρακτηριστικά: «Εχει βαριές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ποινική δίωξη και παραπομπή των δύο αγωνιστών έγινε επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2002 και η δίκη από τη ΝΔ. Τα κόμματα του δικομματισμού υπηρετούν πιστά τον ιμπεριαλισμό και τους Αμερικανούς».

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΣΚΟΥ - ΠΡΟΦΗΤΗ
Ασκηση πολεμικής ετοιμότητας του ευρωστρατού

Ξεκίνησε χτες στην περιοχή Ασκού - Προφήτη της Θεσσαλονίκης η πρώτη άσκηση του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU Battle Group - BG), στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρος. Η άσκηση ολοκληρώνεται το Σάββατο, 19 Μάη. Προηγήθηκε άσκηση επί χάρτου από 7 έως 12 Μάη στην έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λάρισα. Με τις ασκήσεις αυτές, οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ περνάνε πλέον σε φάση επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Οι ασκήσεις αυτές διεξάγονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (OHQ), του Στρατηγείου Δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FHQ) και του HELBROC BG «για την ανάληψη επιχειρήσεων αντιμετώπισης κρίσεων και ειδικότερα επιχειρήσεων παροχής Ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance) και Εκκένωσης Αμαχου πληθυσμού (Evacuational Operations)».

Χαρακτηριστικό για το πώς σχεδιάζεται το μέλλον από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών επιτελείων είναι το σενάριο της άσκησης, το οποίο προβλέπει «εκδήλωση κρίσης στην υποθετική νήσο "Mesogeios", όπου μειοψηφία του πληθυσμού της είναι οργανωμένη σε παραστρατιωτικές οργανώσεις και ενεργούν εναντίον προσφύγων, οι οποίοι έχουν καταφύγει από άλλη γειτονική νήσο, καθώς επίσης και εναντίον πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη νήσο "Mesogeios". Το σενάριο, κατόπιν εντολής των Ηνωμένων Εθνών (UN) και σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπει τη σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων από το HELBROC BG - FHQ για την παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας (Humanitarian Assistance) στους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη νήσο και Εκκένωσης Αμάχου Πληθυσμού (Evacuation Operations) - πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που το επιθυμούν».

Στις ασκήσεις συμμετέχουν περισσότερα από 1.200 άτομα. Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα Τάγμα, υποστηριζόμενο από αεροπορικά μέσα και Μονάδες Μηχανικού και Διοικητικής Μερίμνης. Η Βουλγαρία, με έναν Λόχο Πεζικού. Η Κύπρος, με μια Διμοιρία Στρατονομίας και μια Διμοιρία Υγειονομικού. Η Ρουμανία, με μια Διμοιρία Ραδιο - Βιολογικού - Χημικού Πολέμου και μια Ομάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων.

Συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή την κατάθεση από το ΚΚΕ πρότασης νόμου με αντικείμενο τη «Διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και διεύρυνση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 16/5 και ώρα 13.00 στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό και θα μεταδοθεί απευθείας από το ραδιόφωνο του «902».

Ο «Ριζοσπάστης», λόγω της σημερινής απεργίας, θα κυκλοφορήσει πάλι την Πέμπτη, 17 του Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ