ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Πολλαπλές ισραηλινές φονικές επιδρομές

Αξιοποιώντας την ενδοπαλαιστινιακή διαμάχη

Από χτεσινή αεροπορική ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

Associated Press

Από χτεσινή αεροπορική ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με τέσσερις φονικές αεροπορικές επιδρομές κατά μελών και στελεχών της «Χαμάς» που παρουσίασε ως «αντίποινα για τη συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Νότιο Ισραήλ», ο ισραηλινός στρατός έδωσε τη δική του ώθηση και πρακτικά στην περαιτέρω κλιμάκωση της ενδο-παλαιστινιακής έντασης. Και χτες, παρά τη νέα συμφωνία εκεχειρίας και τις ισραηλινές επιδρομές, ανταλλαγές πυρών με νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκαν μεταξύ ενόπλων που δηλώνουν ότι πρόσκεινται είτε στη «Χαμάς» είτε στη «Φατάχ». Συνολικά, από το Σάββατο μέχρι χτες βράδυ, μόνο στις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις σκοτώθηκαν 50 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Αλλοι 6 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, χτες, από τις 4, συνολικά, αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός έξω από τη Ράφα, στο Νότο, αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης της Γάζας, στο βορρά της Λωρίδας. Περισσότεροι από 60 είναι οι τραυματίες από τις επιδρομές. Στις 3 από τις 4 περιπτώσεις, στόχοι ήταν ένα κτίριο της αστυνομίας της «Χαμάς» και 2 οχήματα που μετέφεραν μέλη της. Στην τέταρτη επιδρομή, όπως όλα δείχνουν, «έγινε λάθος» και πλήχτηκε μια ανύποπτη οικογένεια. Επίσης, αργά το βράδυ, μεταδόθηκε ότι μικρός αριθμός ισραηλινών τανκς εισήλθε περίπου 100 μέτρα εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας στο βορρά.

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριξε ότι «απαντά» στην εκτόξευση ρουκετών, που και χτες τραυμάτισαν 2 Ισραηλινούς. Από την άλλη, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν αποκλειστικά τη «Χαμάς» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της οργάνωσης. Απείλησε με νέες επιθέσεις αυτοκτονίας (η τελευταία έγινε το Γενάρη του 2005) και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ουσιαστικά συμμαχεί με τον Πρόεδρο Αμπάς και τις δυνάμεις της «Φατάχ» τις οποίες χαρακτήρισε «μισθοφόρους του εχθρού». Τις αρνητικές επιπτώσεις της ισραηλινής δράσης και στην ενδο-παλαιστινιακή ένταση επισήμαναν και αξιωματούχοι της «Φατάχ» που κατηγόρησαν την ισραηλινή κυβέρνηση για «δημιουργία εντυπώσεων και πρόκληση περαιτέρω εσωτερικής όξυνσης».

Αντίθετα, η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «μετρημένη» την ισραηλινή αντίδραση απέναντι στις ρουκέτες. Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε αποκλιμάκωση. Μουδιασμένες και αμήχανες εμφανίζονται οι αραβικές κυβερνήσεις που καταδίκασαν τις ισραηλινές επιδρομές και απηύθυναν νέες εκκλήσεις (Ιορδανία, Συρία χτες) για τερματισμό των ενδο-παλαιστινιακών συγκρούσεων άμεσα.

Για προσπάθεια του Ισραήλ «να αποπροσανατολίσει από την αραβική πρόταση ειρήνης» έκανε λόγο το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ζητώντας, επίσης, από τους Παλαιστινίους να τερματίσουν «τις αδελφοκτόνες συγκρούσεις». Εκκληση για τερματισμό των ενδο-παλαιστινιακών συγκρούσεων απηύθυναν, από τη Νάμπλους, και ένοπλοι των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προειδοποιήσεις για «ολική κατάρρευση της χώρας»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Στο Ιράκ μαίνονται πολλοί παράλληλοι εμφύλιοι πόλεμοι και πολλές εξεγέρσεις», υποστηρίζει σε έκθεσή του το βρετανικό «ερευνητικό κέντρο διεθνών σχέσεων Chatham House», προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης της χώρας είναι εξαιρετικά μεγάλος. Η έκθεση εκτιμά ότι οι γειτονικές, στο Ιράκ, χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να ασκήσουν επιρροή στις εξελίξεις.

Συμβουλεύει, λοιπόν, ΗΠΑ και Βρετανία να αλλάξουν τακτική και να δώσουν μεγαλύτερη βάση στη συνεννόηση με τους γείτονες, παρά στη στρατιωτική πυγμή, που, από μόνη της, δε θα φέρει αποτελέσματα. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι εκτός από την αντιπαράθεση με τους κατακτητές και τη διαμάχη μεταξύ των 3 μεγάλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων (σουνίτες, σιίτες, Κούρδοι), υπάρχουν σοβαρές εντάσεις και στους κόλπους των ίδιων αυτών οντοτήτων, που έχουν λάβει ένοπλες διαστάσεις.

Στο μεταξύ, χτες, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές, ΗΠΑ και Ιράν θα συνομιλήσουν, στις 28 Μάη, σε επίπεδο πρεσβευτών εντός Ιράκ, για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τις δυνατότητες αντιμετώπισης της βίας. Προς το παρόν, πάντως, νέες επιθέσεις με όλμους σημειώθηκαν, χτες, εντός της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 8, ενώ στη Μοσούλη, μετά από αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις το βράδυ της Τετάρτης κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί, 15 αντάρτες και τραυματίστηκαν 30, ενώ ανατινάχτηκαν 2 γέφυρες, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μπαράζ επιθέσεων

ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ -ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι βρήκαν το θάνατο χτες το απόγευμα όταν βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στο οποίο επέβαινε σε αυτό που μετέφερε τον κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, Ασαντουλάχ Χάλιντ. Ο ίδιος ο Χάλιντ, όπως και ο υπουργός Πολιτισμού της δοσιλογικής κυβέρνησης, «τραυματίστηκαν ελαφρά» αλλά επέζησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλέστηκε το BBC. Νωρίτερα χτες, Πέμπτη, άλλες επιθέσεις στην πόλη είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί. Εκτιμάται ότι το μπαράζ επιθέσεων αποτελεί αντίποινα για το θάνατο του μουλά Νταντουλάχ, ενός από τους ηγέτες του ακραίου σουνιτικού κινήματος των Ταλιμπάν.

Την ίδια μέρα - και παρά τις προ μερικών εβδομάδων διαβεβαιώσεις που αντάλλαξαν ο εξαρτημένος από τις ΗΠΑ Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, και ο «Πρόεδρος» του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ -δυνάμεις των δύο χωρών αντάλλαξαν εκ νέου πυρά όλμων και όπλων μικρότερων διαμετρημάτων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η δίωρη μάχη ξέσπασε όταν «Αφγανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Πακιστανών» στην περιοχή Χάιμπερ.

Χτες, οι αρχές του Πακιστάν διέκοψαν, σύμφωνα με το «Ρόιτερ», τις κατεδαφίσεις στο στρατόπεδο Αφγανών προσφύγων μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε αυτό τις τελευταίες μέρες. Το Ισλαμαμπάντ θέλει να κλείσει το στρατόπεδο έως την 15η Ιούνη.

Κατά τα λοιπά: Το Κοινοβούλιο απαίτησε την άμεση αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, Ρανγκίν Νταντφάρ Σπάντα, την οποία ψήφισε, από τον Πρόεδρο Καρζάι, ο οποίος επιχείρησε να τον διατηρήσει στο θώκο σε «προσωρινή» βάση. Αιτία, η κρίση με τους πρόσφυγες - σε Πακιστάν και Ιράν - την οποία ο Σπάντα χειρίστηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκλογές υπό τη σκιά επιθέσεων

ΑΛΓΕΡΙ.--

Από μικρή συμμετοχή, όπως όλα δείχνουν, θα χαρακτηριστούν οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν, χτες, στην Αλγερία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, μικρότερης ή μεγαλύτερης εμβέλειας, που σημειώνονται στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στα 10.000 εκλογικά τμήματα, δεν είχε προσέλθει παρά το 19% των 19 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, και ο ρυθμός προσέλευσης δε φαινόταν να μπορεί να αλλάξει.

Οι Αλγερινοί κλήθηκαν, χτες, στις κάλπες για να εκλέξουν 389 βουλευτές για την επόμενη 5ετία. Η απερχόμενη κυβέρνηση είναι μια συμμαχία 3 κομμάτων, υπό την καθοδήγηση, ουσιαστικά, του Προέδρου Μπουτεφλίκα. Εντούτοις, η λαϊκή απογοήτευση από την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι εξαιρετικά μεγάλη. Επιπλέον, πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε μποϊκοτάζ. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από σήμερα.

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κοινοί ιμπεριαλιστικοί στόχοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τους πολύ στενούς δεσμούς που συνδέουν ΗΠΑ και Βρετανία επαναβεβαίωσαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατά την τελευταία του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «ένοικος» της Ντάουνινγκ.

Στην ατζέντα των επαφών τους βρίσκονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, πόλεμοι των οποίων ηγούνται από κοινού. Επίσης, συζήτησαν το θέμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και ζητήματα που αφορούν στο κλίμα εν όψει και της Συνόδου της G8 στη Γερμανία, σύμφωνα με το BBC.

Ο Μπλερ αποχωρεί από την κεφαλή του Εργατικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις 27 Ιούνη, παραδίδοντας τα ηνία στον νυν υπουργό Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν. Δεν πρόκειται πλέον για ισχυρή πιθανότητα, αλλά για βεβαιότητα, καθώς χτες ο Μπράουν εξασφάλισε την ανάδειξή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και αυτομάτως στην πρωθυπουργία δίχως τη διενέργεια ψηφοφορίας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος - 309 από τους 353 βουλευτές - τον υπέδειξε από τώρα ως επόμενο ηγέτη. Ο Τζον ΜακΝτόνελ, μοναδικός αντίπαλός του, αποσύρθηκε καθώς δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη 49 βουλευτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ