ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Τους στερούν το δικαίωμα ψήφου!

Να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες των διδασκαλικών συλλόγων τους καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Απαγορεύουν στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς να ψηφίζουν και να είναι υποψήφιοι στους διδασκαλικούς συλλόγους ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ με κοινή απόφασή τους στο ΔΣ της ΔΟΕ, απορρίπτοντας την πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για ισότιμη συμμετοχή τους (με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι) και απειλώντας ότι σε ενδεχόμενη τέτοια συμμετοχή ωρομισθίων θα καταφύγουν σε ενστάσεις.

«Αυτές οι παρατάξεις όχι μόνο αποκαλύπτονται ως οι κατ' εξοχήν διασπαστές της ενότητας των συναδέλφων, σιγοντάροντας την κυβέρνηση στο αντεργατικό "διαίρει και βασίλευε", αλλά και γίνονται και κυβερνητικοί αβανταδόροι στην πολιτική ομηρία και στην πολύμορφη στυγνή εκμετάλλευση των ωρομισθίων που εργάζονται με μεσαιωνικούς εργασιακούς όρους», σχολιάζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους ωρομίσθιους «παραμερίζοντας τις αντεργατικές αποφάσεις των ΔΑΚΕ ΠΑΣΚ, de facto να συμμετάσχουν με δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας στις εξελισσόμενες εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων», επισημαίνοντας ότι ωρομίσθιοι δικαιούνται να έχουν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα μέσα σε ενιαία συνδικαλιστικά όργανα που θα πρωτοστατούν για το δικαίωμα στη σταθερή, μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους τους συναδέλφους. Θυμίζουν ακόμα ότι και η ΑΔΕΔΥ, μετά από σχετική πρόταση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αποφάσισε, έστω ως κατεύθυνση, την εγγραφή όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, στα ενιαία σωματεία των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς «να καταδικάσουν αυτές τις αντεργατικές, συντεχνιακές, ελιτίστικες και διασπαστικές και εχθρικές πρακτικές ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ, υπερψηφίζοντας τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, για να δυναμώσει και να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη και για το δικαίωμα της μόνιμης με πλήρη δικαιώματα εργασίας για όλους».

Αντίστοιχη απόφαση πάρθηκε και από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ κι έσπευσαν να την υλοποιήσουν οι συνδικαλιστές των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής (όπου έχουν πλειοψηφία). Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, απέκλεισαν ωρομίσθια εκπαιδευτικό που έβαλε υποψηφιότητα με την ΕΣΑΚ ΔΕΕ και δεν της επέτρεψαν καν να ψηφίσει. «Δεν μπορείς να μιλάς ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και από την άλλη να αποκλείεις το πιο ευάλωτο κομμάτι σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και να θες να αυτοπροσδιορίζεται "αριστερή παράταξη"», σχολιάζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι οι Παρεμβάσεις απέφυγαν να θέσουν το ζήτημα στην κρίση της γενικής συνέλευσης, παρόλο που προβλέπεται από το καταστατικό.

  • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και των καθηγητών της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ούτε δραχμή από το Σεπτέμβρη κι ακόμα τους χρωστούν το τελευταίο τρίμηνο του 2004-2005, απαίτησαν εκπαιδευτικοί της Συντονιστικής Επιτροπής Ωρομισθίων και των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΩΝ
Η ΚΝΕ στο πλευρό των μαθητών

Eurokinissi

Χιλιάδες μαθητές απ' όλη τη χώρα θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν το Σάββατο 19 Μάη και με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει ότι η Οργάνωση θα βρεθεί στο πλευρό τους με εξορμήσεις στα εξεταστικά κέντρα για το σχολείο που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και η νεολαία.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΝΕ σημειώνει: «Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και τους συγχαίρουμε για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει. Γνωρίζουμε τις θυσίες και τα έξοδα των χιλιάδων ευρώ που έχουν κάνει οι φτωχές λαϊκές οικογένειες για να στηρίξουν τα παιδιά, για να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος των φροντιστηρίων.

Γι' αυτό και ως ΚΝΕ δε θα σταματήσουμε να είμαστε μπροστά στον αγώνα για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο, το σχολείο που πραγματικά έχει ανάγκη σήμερα ο λαός για να μορφώσει τα παιδιά του. Σ' αυτόν τον αγώνα έχουν σήμερα θέση όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί με τα παιδιά τους, με όλους τους μαθητές.

Από την πρώτη κιόλας μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, από το Σάββατο 19 Μάη, η ΚΝΕ θα βρεθεί στο πλευρό των μαθητών, εξορμώντας στα εξεταστικά κέντρα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Θα είμαστε κοντά στους μαθητές και σε αυτή τη μάχη, για να τους συγχαρούμε για τις προσπάθειές τους και να τους ευχηθούμε καλά αποτελέσματα».

Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων έχει ως εξής (στις παρενθέσεις αναγράφονται οι κατευθύνσεις για τα μαθήματα κατεύθυνσης):

Σάββατο 19/5 νεοελληνική γλώσσα.

Τρίτη 22/5 βιολογία, φυσική, μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, ιστορία.

Πέμπτη 24/5 νεοελληνική λογοτεχνία (θεωρητικής), μαθηματικά (θετικής), μαθηματικά (τεχνολογικής).

Σάββατο 26/5 ιστορία (θεωρητικής), βιολογία (θετικής), χημεία - βιοχημεία (τεχνολογικής - κύκλος τεχνολογίας), αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων (τεχνολογικής - κύκλος πληροφορικής).

Τρίτη 29/5 αρχαία ελληνικά (θεωρητικής), φυσική (θετικής), φυσική (τεχνολογικής).

Πέμπτη 31/5 λατινικά (θεωρητικής), χημεία (θετικής), ηλεκτρολογία (τεχνολογικής - κύκλος τεχνολογίας), ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον (τεχνολογικής - κύκλος πληροφορικής).

Σάββατο 2/6 αρχές οικονομικής θεωρίας (όλων των κατευθύνσεων).

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Συνέδριο - «πασαρέλα» εταιρειών

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας κατά την τελετή λήξης του 4ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ΚΣ, προχτές το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Κόντρα στον αντιεκπαιδευτικό κι «ανθυγιεινό» χαρακτήρα του ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιατρικής, που προωθείται μέσα από το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΣΕΣΑ) της Ιατρικής του ΑΠΘ και το οποίο διαπερνάται από το πνεύμα του αντιεκπαιδευτικού νόμου - πλαισίου, οι φοιτητές Ιατρικής της ΠΚΣ απαίτησαν:

  • Να πάψει το Συνέδριο της Ιατρικής να είναι πασαρέλα των φαρμακευτικών εταιρειών και των εκδοτικών οίκων βιβλίων Ιατρικής.
  • Να είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές της Σχολής και να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας (στα μαθήματα του εξαμήνου), όπου η συμμετοχή των φοιτητών θα γίνεται με εργασίες - υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους - με στόχο την παραγωγή νέας γνώσης.
  • Να γίνεται στους χώρους της Υγείας, όπου αύριο θα εργάζονται οι σημερινοί φοιτητές, κι όχι σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Το Επιστημονικό Συνέδριο, που γίνεται από το 2003, διοργανώθηκε από την Ιατρική Σχολή και το Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής, με χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών κι εκδοτικών οίκων. Για να συμμετέχουν σε αυτό οι φοιτητές και να πάρουν «βεβαίωση» πλήρωσαν 25 ευρώ ο καθένας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου συμπληρώθηκαν ώρες για τα μαθήματα Ιατρικής Εκπαίδευσης και Ωτορινολαρυγγολογίας βάζοντας έτσι τους φοιτητές, που παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, να πληρώσουν για να τα παρακολουθήσουν! Το Επιστημονικό Συνέδριο έγινε τελικά χώρος διαφήμισης των φαρμακευτικών εταιρειών, που προωθούν το πανάκριβο εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας και εκδοτικών οίκων με βιβλία Ιατρικής.

Οι φοιτητές της ΠΚΣ με τη διαμαρτυρία τους δήλωσαν: «Οχι στο συνέδριο - απάτη. Οχι στις πιστωτικές μονάδες. Οχι στην υποβάθμιση των σπουδών. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν» και βροντοφώναξαν: «Εξω οι εταιρείες από τις σχολές», «Οχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς. Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς». Σημειώνεται ότι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ συμμετείχαν στο συνέδριο - απάτη χρησιμοποιώντας το και για λόγους ψηφοθηρικούς.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μάθημα σε κοντέινερ για τα μεταναστόπουλα

Αποχή από τα μαθήματα κάνουν εδώ και μια βδομάδα, μαθητές και γονείς του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντίσελντορφ στη Γερμανία, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες (μέσα σε κοντέινερ) που γίνεται μάθημα εδώ και 22 μήνες!

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων, το σχολείο στεγάζεται σε δύο διαφορετικά κτίρια, εκ των οποίων το ένα συστεγάζεται με Γερμανικό σχολείο και το ελληνικό δημόσιο πληρώνει ενοίκιο για τη χρήση οκτώ διδακτικών αιθουσών με συμβόλαιο αορίστου χρόνου. Το Μάη του 2005 οι γερμανικές αρχές ζήτησαν τη χορήγηση τριών αιθουσών για να τις διαμορφώσουν σε αίθουσες ολοήμερου σχολείου, που θα χρησιμοποιούνταν για τους μαθητές τους. Σε αντάλλαγμα θα χρηματοδοτούσαν την ανακαίνιση δέκα αιθουσών στο ίδιο κτίριο, για να καλύψουν τις ανάγκες του ελληνικού σχολείου και τρεις τάξεις θα έκαναν μάθημα σε κοντέινερ το αργότερο μέχρι το Γενάρη του 2006. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, οι μαθητές κάνουν ακόμη μάθημα σε κοντέινερ, τα οποία έχουν μαζέψει μούχλα και μπάζουν νερά σε κάθε δυνατή βροχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ